Validace vstupů do databáze

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
joker0cz
Člen | 16
+
0
-

Zdravím,

už nějakou dobu se věnuji ROR i nette. Zajímala by mě jedna věc, kterou jsem okoukal z modelů v railsech.
Nechci nějak prudit je to spíše o vyjasnění, zajímá mě také jaký názor na to máte vy :)

Jsem totiž toho názoru, že data by se měla validovat před vstupem do db což z jisté části formuláře zajišťují, ale ta validace slouží třeba jenom pro formuláře, co když je jinej vstup? Co když člověk chce vyvíjet api která bude dotazovaná getem? Nebo existuje nějaká validační knihovna, která by se hodila k použití v modelech?

Jan Navratil
Člen | 9
+
0
-

pokud jde o GET, muzete ho validovat v routeru

https://doc.nette.org/…tion/routing#…

joker0cz
Člen | 16
+
0
-

To jo, ale tak samozřejmě existuje více vstupů než jenom get a podle mého je lepší jeden validátor pro databázi, než 10 pro každej vstup nebo se mílím?

Ot@s
Backer | 476
+
0
-

O tomto „problému“ se ví poměrně dlouho. V roadmap Nette pro verzi 2.1 je to v plánu (viz. „sjednocená validace pro formuláře a model“).

joker0cz
Člen | 16
+
0
-

Aha, díky :). To pak ano :)

Tomáš Jablonický
Člen | 115
+
0
-

A proč nevalidovat rovnou v DB? Zkus použít DB co podporuje domény a nastavit si vlastní datový typ (teď nevím jestli se do domény dá nastavit regulární výraz). Při vložení špatného typu do DB se pak vyhodí výjimka.