Cms typu drupal na Nette?
- jh
- Člen | 22
Zdravím,
myslíte, že by bylo reálné, že by Nette komunita začala vyvíjet nějaký
CMS typu Drupal na Nette? Myslíte, že by to mělo vůbec cenu? Já se v tom
úplně až zas tak neorientuji, co který CMS z velké trojky (Drupal, WP,
Joomla) umí, ale každý je vystavěn v podstatě nad nějakým svým
frameworkem, který mě přijde naprosto useless se učit, protože ho
nepoužiji nikde jinde, nehledě na to, že ty systémy se začaly vyvíjet
v době, kdy ještě bylo OOP v plenkách, jestli vůbec, takže bych měl
trošku pocit, že se relativně mlád :) zakopávám někde, co nemá moc
dobrou perspektivu do budoucna. Někde jsem četl názory, že takové systémy
by byly pomocí OOP těžko realizovatelné. Co si o tom myslíte? Stavíte
svoje webové aplikace nad nějakým systémem a je open source? Je tu hodně
chytrých lidí, zapojili by jste se např. do takového projektu alespoň
svými postřehy jak co řešit, aby to bylo nejlepší?
- newPOPE
- Člen | 648
Mozem hovorit len za Drupal. On je dost odlisny od WP a Joomly.
V podstate je cely postaveny na observeri a hook systeme co niekomu vyhovuje, niekomu nemusi.
Co sa tyka OOP a drupalu ano vznikol davno (tiez som ho nemal rad, teraz uz mi je to viac menej jedno) tak tusim v 8cke implementuju komponenty zo Symfony (HttpRequest, HttpResponse …).
Pokial sa chces zabavat skus zacat pisat nieco vlastne :-D, cakat na Kdyby (@hosiplan nic v zlom), ako je na to Nella netusim.
- Tharos
- Člen | 1030
Ahoj,
vyvíjím jedno Nette CMSko v podstatě od roku 2009 a řekl bych, že už se na své životní pouti tak nějak dostalo do fáze dospělosti. :) Nyní se nachází v jakési „major verzi“ 3 a neskromně si myslím, že je to docela hezký kus software. Je to hodně prakticky orientované, základním požadavkem bylo, abych na tom jednoduchý webík (ale s kompletní správou hierarchie webu, obsahů, uživ. účtů, vícejazčnosti, nějakých novinek, fotogalerií, komentářů, formulářů…) spíchnul tak maximálně za dvě odpoledne. To ten systém plní myslím znamenitě :).
Nutno podotknout, že jsem dost praktik, takže to není nějaký rozdělaný moloch, ale jasně definovaný funkční základ, na které se dá momentálně velmi slušně vyvíjet.
Nicméně, proč o tom píšu. Poslední měsíce se věnuji něčemu dost jinému (RESTová API) a přemýšlím, co s tím CMSkem dál. Rád bych jej vyvíjel i nadále, ale ponechám-li si jej jako zájmovou aktivitu bez nějakého business modelu, půjde to hlemýždími krůčky. :)
Protože by otevření systému znamenalo nemalou časovou investici, má řečnická otázka zní, zda by o to byl vůbec zájem a na kolik byste si cenili řekněme single licenci pro jeden web. :) Má mlhavá vize byla mít cenu někde hodně při zemi, orientačně řekněme < 1.500,– Kč. Zkrátka tak, aby například u webu v hodnotě 20.000,– Kč byly náklady na licenci kolem 7 %.
A teď babo raď, jestli se do toho mám pouštět nebo ne. Jako startup, který mě jednou v důchodu zajistí, dělám aktuálně něco jiného :), ale potěšilo by mě, kdyby o to CMSko byl zájem a ten by i umožnil jeho další rozvoj.
Samozřejmě to ale nedosahuje komplexnosti Drupalu a jemu podobných.
Editoval Tharos (19. 6. 2012 20:26)
- nanuqcz
- Člen | 822
Já už jsem od doby, co jsem začal s Nette, napsal několik CMSek, a pak je zase zahodil, protože to nebylo ono. Teď chystám další, ale netroufám si říct, jestli neskončí stejně :-) (ale pokud se povede, otevřu ho jako open-source).
Co se týče placeného CMS nad Nette, tak i když věřím, že jde o zasloužené peníze pro autora, tak bych si radši napsal znovu vlastní.
- jh
- Člen | 22
A teď jestli by nebylo lepší, kdyby všichni, co si doma bastlí tyhle homemade cmska, nezačli dělat na něčem společně :). Podle mě největší problém těch home výtvoru je, že nejsou dostatečně univerzální a jsou většinou dělány na míru něčemu. Další věc je dokumentace, která je taky v podstatě nulová, což na jednu stranu chápu, protože většina to asi neděla s vidinou toho, že by to někdy někdo používal, ale v podstatě to vylučuje zapojení někoho třetího.
- nanuqcz
- Člen | 822
že nejsou dostatečně univerzální
A o to právě jde, já nechci, aby moje CMS bylo robustně univerzální. Chci, aby bylo jednoduše rozšiřitelné a aby se programátor, který pro něho chce napsat plugin, nemusel moc prokousávat dokumentací. Jiným zase vyhovuje spíš robustnost (proto vznikají „frameworky nad frameworkem a až nad tím pak CMS“). Dovedu si představit, že bych se s ostatníma programátorama neshodl na jádru toho CMSka a stejně bych si nakonec vyvíjel vlastní, vlastním způsobem.
Klidně bych se zapojil do vývoje nějakého CMSka, pokud bych našel takové, které by splňovalo moje představy. Zatím ale žádné takové na Nette není.
EDIT: Už jen při výběru databázové vrstvy bychom se podle mě neshodli. Plno lidí by chtělo používat Doctrine 2, já jsem naopak zastánce „defaultního Nette“, takže bych prosazoval Nette\Database. A používat oba najednou nemá smysl.
Editoval nanuqcz (20. 6. 2012 2:56)
- Elijen
- Člen | 171
Tharos napsal(a):
Ahoj,
vyvíjím jedno Nette CMSko v podstatě od roku 2009 a řekl bych, že už se na své životní pouti tak nějak dostalo do fáze dospělosti. :) Nyní se nachází v jakési „major verzi“ 3 a neskromně si myslím, že je to docela hezký kus software. Je to hodně prakticky orientované, základním požadavkem bylo, abych na tom jednoduchý webík (ale s kompletní správou hierarchie webu, obsahů, uživ. účtů, vícejazčnosti, nějakých novinek, fotogalerií, komentářů, formulářů…) spíchnul tak maximálně za dvě odpoledne. To ten systém plní myslím znamenitě :)
Vykašli se na bussines model a hoď to na GitHub :)
- LeonardoCA
- Člen | 296
Tharos: Chtelo by to alespon funkcni demo. A mozna nejakou orezanou verzi zdarma.
- Tharos
- Člen | 1030
Elijen napsal(a):
Vykašli se na bussines model a hoď to na GitHub :)
Bylo by to rozhodně nejsnazší. :) Nicméně takový krok bez dokumentace a nějakého zázemí by skoro určitě přinesl více zmatků než užitku.
No nic, tuhle věc ještě nechám v sobě dozrát a buďto s něčím někdy přijdu, anebo nepřijdu. Tipuji to tak 50/50. :) Pokud by někoho zajímalo něco podrobnějšího (a měl zájem například o výměnu zkušeností, vzájemnou inspiraci…), ať se mi třeba ozve.
CMSkům zdar. :)