Stránka Repozitář komponent a pluginů

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Diskuse ke stránce Repozitář komponent a pluginů

Nebylo by lepší tuhle stránku rozfrkat do několika kategorií? Ta jedna tabulka je dost nepřehledná a to tady těch pluginů zatím moc není.

Inza
Člen | 330
+
0
-

Zatím bych to nechal jako jednu stránku, kde bude několik tabulek – už jsem přesunul tutoriál – tutoriály mají samostatnou stránku – co se týče těch ostatních, tak když jich bude moc, pořešíme to. Zatím se to sem vejde.

Zkusím tu stránku ještě trochu přeorganizovat…

Inza
Člen | 330
+
0
-

Tak trošku jsem stránku refaktoroval, tak to zkoukněte;-)

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Celkem pěkné, jen ještě jednou – co ty dvojtečky u záhlaví tabulek? Potom bych ty popisky pod jednotlivými kategoriemi navrhoval psát jako věty, tj. s velkým písmenem na začátku a tečkou na konci. A poslední věc: moduly hoď pryč, zdá se, že pojetí modulů v Nette je myšleno jinak, než jak ho chápeš a tahle položka je zbytečná. Jinak to je přehledný, možná promyslet budoucí bobtnání stránky.

Inza
Člen | 330
+
0
-

Ad Martin: Jasný, dvojtečky se nelíbí?;-) – se vším souhlasím. Bobtnání pořešíme až to bude aktuální. Nechceš ty úpravy provést?;-) – To zvládneš… (nebo kdyžtak řekni a já to udělám…)

A pls vysvětlete mi někdo ty moduly ať v tom nedělám zmatek…;-)

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Změny provedu =) Pokud jde o moduly, citace z dokumentace:

Oproti tomu pod pojmem modul se v Nette chápe balíček presenterů, komponent a šablon, ale i modelů, které dodávají presenteru data. Je to tedy určitá logická část aplikace. Například e-shop může mít tři moduly:

1. katalog produktů s košíkem
  2. administrace pro zákazníka
  3. administrace pro provozovatele

Všechny tři moduly by ovšem mohly využívat stejných komponent a modelů. Potom se nabízí ještě chápat e-shop jako modul a výše uvedené tři moduly jako jeho submoduly. I to nám Nette umožňuje.

… takže leda by někdo navrhl komplet e-shop ;)

Inza
Člen | 330
+
0
-

_Martin_ napsal(a):

Změny provedu =) Pokud jde o moduly, citace z dokumentace: …

No ale já je tak chápu taky…teda doufám…;-)

Napiš pak pls až to bude done, ok? Já už půjdu spát zítra mám test a musím se vyspat…

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

_Martin_: ten e-shop a ostatní příklady co se dělaly na školení tady Patrik Votoček nějak shromažďoval, že je upraví a přepíše, nevíš jak to dopadlo? Spíš by se to hodilo do těch tutoriálů co Inza vytvořil. Ale i tak ta část moduly se tam nehodí, musely by být samostatně použitelné.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-
  • Stránka upravena, udělal jsem i nějaké kosmetické úpravy.
  • Moduly jsem zatím odebral.
  • O Patrikovi vím, i jsem mu posílal Twitter – ovšem zda se to někam hnulo nevím, to by byla otázka přímo na něj.

Ještě k dokumentaci – David psal, že se má psát Nette Framework – týká se to i běžných textů? Vzhledem k úpravě nadpisu, kterou David provedl na stránce o požadavcích frameworku, bych vlastně řekl, že týká.

Edit: Rozšíření, pluginy, komponenty, nástroje, helpery, kompatibilita,… – mám v tom trochu zmatek, všechno to jsou přece rozšíření, což jsou anglicky pluginy. Komponenty a helpery jsou kategorie podle technického provedení, ale kompatibilita a nástroje zase podle zaměření… To by chtělo pořešit.

Editoval _Martin_ (8. 6. 2009 1:26)

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

Slovo framework se u nás normálně skloňuje, spíš tím bylo myšleno ať se nepoužívá jen samotné Nette.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Inza napsal(a):

Tak trošku jsem stránku refaktoroval, tak to zkoukněte;-)

Dobré dobré, ale nauč se prosimtě mluvit česky aspoň pro účely dokumentace, upgradněte ASAP mě nijak neoslovilo.

Inza
Člen | 330
+
0
-

romansklenar napsal(a):

_Martin_: ten e-shop a ostatní příklady co se dělaly na školení tady Patrik Votoček nějak shromažďoval, že je upraví a přepíše, nevíš jak to dopadlo? Spíš by se to hodilo do těch tutoriálů co Inza vytvořil. Ale i tak ta část moduly se tam nehodí, musely by být samostatně použitelné.

Ano, s tím souhlasím, až to PV dá nějak dohromady, šoupneme to do tutoriálů.

Slovo framework budu skloňovat;-)

Upgadněte APAP jdu poladit…

Díky za úpravy té stránky ty názvy musíme pořešit:
V zásadě se tam nacházejí dva druhy ehm „doplňků“ – doplňky dle technologických kategorií (komponenty, helpery, formulářové prvky) a dle zaměření (kompatibility, nástroje, podpora AJAXu, podpora jayzkových mutací)…

Navíc se ta stránka jmenuje divně. Pojďme se nyní dohodnout na lepším rozdělení (asi bych opravdu zkusil to rozdělení na funkční (technologické) kategorie a na kategorie dle zaměření) – a hlavně potřebujeme unifikovat to názvosloví. Pojďme si říct co je přesně plugin, rozšíření, atd… a podle toho pak uděláme i ten název který sjednotíme, aby se to všude jmenovalo stejně…

Tady je náčrt:

• Helper a komponenta jsou asi jasné
  • Formulářový prvek je plugin do Nette\Forms, který přidává podporu pro další formulářové prvky
  • Rozšíření – tak jak jsme jej já popsal v aktuální verzi stránky je rozšíření stávající funckionality nějaké části Nette a přitom to ještě není nástroj a zároveň to není Helper ani komponenta (ten gettextTranslator je vlastně rozšíření…) – rozšíření je to, co implementuje potřebné interface a lze zapojit do frameworku…
  • podpora AJAXU – tohleto je prostě samostatné – možná by se to dalo nazvat rozšíření klienta nebo já nevím – toto je vlastně rozšíření, ale na straně klienta ne serveru – přidává to do frameworku funkcionalitu – podporu něčeho, v tomto případě podporu AJAXu – ale právě proto, že je to na klientovi bych to nezařazoval do rozšíření…
  • No a potom máme nástroje – to jsou stand alone věci které patří do libs a rozšiřují možnosti, či komfort
  • A potom ta kompatibilita…

Tak, co vaše názory? Já jdu snídat…

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

DatePicker by se taky dal považovat za rozšíření.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Samotné slovo framework taky skloňuji a kdyby mi David neupravil Požadavky Nette Frameworku na Požadavky Nette Framework, ani bych to více neřešil. Takhle v tom hledám nějaký vyšší význam=)

K terminologii:

• komponenta je v Nette všechno, co dědí od Component, není dobré tomu slovu tedy dávat ještě o něco jiný význam
  • navrhuji rozdělení podle zaměření (inspirován stránkou doplňků pro Firefox):
    • AJAX,
    • Formuláře,
    • Šablony – zde vidím místo pro helpery, ale určitě někdo namítne, že helper se nemusí používat jen v šabloně…,
    • Nástroje – sem by spadala i kompatibilita; kompatibilita nebude potřebovat samostatnou položku, někam jí přiřadit musíme,
    • Mail – či nějaký větší balíček, kterého je mail z logického hlediska součástí (Web? …?),
    • Ostatní – to snad nepotřebuje komentář, ale pokud to jde, lepší se této kategorii vyhnout
    • Lokalizace – pro translátory a lokalizátory (může se jmenovat i jinak nebo k něčemu přidat, jen mě teď lepší pojmenování nenapadá)
    • ještě nám zbývá zařadit DataGrid (kategorie práce s daty, modelem,…?) a InvoiceControl – zde se naráží na dělení komponenta vs. to ostatní, ale pokud bychom vymysleli dobře pojmenované kategorie, nemuseli bychom mezi tímto rozlišovat,
    • kategorií bude samozřejmě víc, zatím jsem se snažil zařadit stávájící doplňky.

Především bych se rád vyhnul dělení podle různých významů – vybírat si mezi Komponenta a AJAX není ten správný způsob.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

romansklenar napsal(a):

_Martin_: ten e-shop a ostatní příklady co se dělaly na školení tady Patrik Votoček nějak shromažďoval, že je upraví a přepíše, nevíš jak to dopadlo?

_Martin_ napsal(a):

• O Patrikovi vím, i jsem mu posílal Twitter – ovšem zda se to někam hnulo nevím, to by byla otázka přímo na něj.

Tak jsem se konečně prokousal tou spouští příspěvků a dostal jsem se až sem. Něco už mám budu ale ještě muset s martinem prokonzultovat co a jak protože jsem tam narazil na nějáké věci které asi nestihly dodělat ale je to na ně připraveno. Dnes a zitra se k tomu bohužel nedostanu tlačí mě deadline. Ale řekněme že do konce týdne by mohla být nějáká beta. Jinak ja jsem neschromažďoval co se dělalo na školeních mám jenom ten „twitter“. Ale něják když se to řešilo nikdo neodpověděl jakým způvobem to mám dělat jestli to udělat jako seriál (twitter v nette krok za krokem) nebo jestli udělat jenom (okomentovanou) appsku ke stažení.

Editoval vrtak-cz (8. 6. 2009 13:54)

David Grudl
Nette Core | 8284
+
0
-

_Martin_ napsal(a):

Samotné slovo framework taky skloňuji a kdyby mi David neupravil Požadavky Nette Frameworku na Požadavky Nette Framework, ani bych to více neřešil. Takhle v tom hledám nějaký vyšší význam=)

Tam šlo hlavně o „Nette framework“ → „Nette Framework“

Inza
Člen | 330
+
0
-

Honza M. napsal(a):

Přidal bys ho pls do Extras?

Inza
Člen | 330
+
0
-

Tak udělal jsem ve stránce drobné úpravy. Přeložil popis u TreeView – je ale ještě potřeba přeložit
i stránku toho pluginu, je zde nějaký dobrovolník, kdo by se toho zhostil?

Věc první: Bratři slováci, pište prosím popisy věcí česky ať to máme hezky jednotné – nebo pokud Vám to dělá problémy, tak to tam napište vaší mateřštinou a poté napište sem na fórko (do diskuze k dané stránce) žádost, aby to někdo přeložil.

Díky moc.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Chtěl bych připomenout svůj příspěvek o kousek výše, na který se trochu zapomnělo =(

Inza
Člen | 330
+
0
-

_Martin_ napsal(a):

Chtěl bych připomenout svůj příspěvek o kousek výše, na který se trochu zapomnělo =(

Nezapomělo, je to moc dobrý nápad.

Jen jsem čekal na vajádření ostatních… ale moc se nevyjadřují takže s tím pohneme;-)…

Vezmeš si úpravy na svá bedra? Máš mé svolení;-)…

Inza
Člen | 330
+
0
-

Ještě jsem stránku trošku poladil – teďka jsou na ní komponenty a rozšíření.

Davide, hele myslíš že by mohl být RSSko rozšíření pro Nette Framework? Jako že když někdo přidá extras, tak se to přidá i do něj?

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Inza napsal(a):

Honza M. napsal(a):

Přidal bys ho pls do Extras?

Vždyť tam přece už mnoho měsíců je…

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Inza napsal(a):

Tak udělal jsem ve stránce drobné úpravy. Přeložil popis u TreeView – je ale ještě potřeba přeložit
i stránku toho pluginu, je zde nějaký dobrovolník, kdo by se toho zhostil?

Věc první: Bratři slováci, pište prosím popisy věcí česky ať to máme hezky jednotné – nebo pokud Vám to dělá problémy, tak to tam napište vaší mateřštinou a poté napište sem na fórko (do diskuze k dané stránce) žádost, aby to někdo přeložil.

Díky moc.

A není to zbytečná práce navíc? Málokdo inteligentní bude mít se slovenštinou problémy.

jasir
Člen | 746
+
0
-

LastHunter napsal(a):

Inza napsal(a):

A není to zbytečná práce navíc? Málokdo inteligentní bude mít se slovenštinou problémy.

Souhlas, překlady do češtiny jsou zbytečné. To je lepší tu energii věnovat rovnou na vytváření anglické verze.

Tomik
Nette Evangelist | 485
+
0
-

Dávám k diskuzi, zda do repozitáře Extras nedoplnit všude povinně screenshoty. Někde jsou, např. DataGrid. Jinde docela chybí – Captcha nebo Treeview. Myslím, že i když tam je popsané, co to dělá, ne vždy si to návštěvník dokáže představit, a asi kvůli tomu nebude ten kód stahovat a zprovozňovat.

Ideální by samozřejmě byly dema, jenže chápu, že to není vždy možné, tak by bylo dobré jej v takovém případě nahradit obrázkem. Co vy na to?

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Já jsem pro, ale je to samozřejmě zodpovědností každého extrasátora.

rokerkony
Člen | 122
+
0
-

Tomik napsal(a):

Dávám k diskuzi, zda do repozitáře Extras nedoplnit všude povinně screenshoty. Někde jsou, např. DataGrid. Jinde docela chybí – Captcha nebo Treeview. Myslím, že i když tam je popsané, co to dělá, ne vždy si to návštěvník dokáže představit, a asi kvůli tomu nebude ten kód stahovat a zprovozňovat.

Ideální by samozřejmě byly dema, jenže chápu, že to není vždy možné, tak by bylo dobré jej v takovém případě nahradit obrázkem. Co vy na to?

rozhodně nelze nesouhlasit :-) opravdu dobrý nápad :-)