Stránka Repozitář komponent a pluginů
- Honza Marek
- Člen | 1664
Diskuse ke stránce Repozitář komponent a pluginů
Nebylo by lepší tuhle stránku rozfrkat do několika kategorií? Ta jedna tabulka je dost nepřehledná a to tady těch pluginů zatím moc není.
- _Martin_
- Generous Backer | 679
Celkem pěkné, jen ještě jednou – co ty dvojtečky u záhlaví tabulek? Potom bych ty popisky pod jednotlivými kategoriemi navrhoval psát jako věty, tj. s velkým písmenem na začátku a tečkou na konci. A poslední věc: moduly hoď pryč, zdá se, že pojetí modulů v Nette je myšleno jinak, než jak ho chápeš a tahle položka je zbytečná. Jinak to je přehledný, možná promyslet budoucí bobtnání stránky.
- _Martin_
- Generous Backer | 679
Změny provedu =) Pokud jde o moduly, citace z dokumentace:
Oproti tomu pod pojmem modul se v Nette chápe balíček presenterů, komponent a šablon, ale i modelů, které dodávají presenteru data. Je to tedy určitá logická část aplikace. Například e-shop může mít tři moduly:
- katalog produktů s košíkem
- administrace pro zákazníka
- administrace pro provozovatele
Všechny tři moduly by ovšem mohly využívat stejných komponent a modelů. Potom se nabízí ještě chápat e-shop jako modul a výše uvedené tři moduly jako jeho submoduly. I to nám Nette umožňuje.
… takže leda by někdo navrhl komplet e-shop ;)
- romansklenar
- Člen | 655
_Martin_: ten e-shop a ostatní příklady co se dělaly na školení tady Patrik Votoček nějak shromažďoval, že je upraví a přepíše, nevíš jak to dopadlo? Spíš by se to hodilo do těch tutoriálů co Inza vytvořil. Ale i tak ta část moduly se tam nehodí, musely by být samostatně použitelné.
- _Martin_
- Generous Backer | 679
- Stránka upravena, udělal jsem i nějaké kosmetické úpravy.
- Moduly jsem zatím odebral.
- O Patrikovi vím, i jsem mu posílal Twitter – ovšem zda se to někam hnulo nevím, to by byla otázka přímo na něj.
Ještě k dokumentaci – David psal, že se má psát Nette Framework – týká se to i běžných textů? Vzhledem k úpravě nadpisu, kterou David provedl na stránce o požadavcích frameworku, bych vlastně řekl, že týká.
Edit: Rozšíření, pluginy, komponenty, nástroje, helpery, kompatibilita,… – mám v tom trochu zmatek, všechno to jsou přece rozšíření, což jsou anglicky pluginy. Komponenty a helpery jsou kategorie podle technického provedení, ale kompatibilita a nástroje zase podle zaměření… To by chtělo pořešit.
Editoval _Martin_ (8. 6. 2009 1:26)
- romansklenar
- Člen | 655
Slovo framework se u nás normálně skloňuje, spíš tím bylo myšleno ať se nepoužívá jen samotné Nette.
- Honza Marek
- Člen | 1664
Inza napsal(a):
Tak trošku jsem stránku refaktoroval, tak to zkoukněte;-)
Dobré dobré, ale nauč se prosimtě mluvit česky aspoň pro účely dokumentace, upgradněte ASAP mě nijak neoslovilo.
- Inza
- Člen | 330
romansklenar napsal(a):
_Martin_: ten e-shop a ostatní příklady co se dělaly na školení tady Patrik Votoček nějak shromažďoval, že je upraví a přepíše, nevíš jak to dopadlo? Spíš by se to hodilo do těch tutoriálů co Inza vytvořil. Ale i tak ta část moduly se tam nehodí, musely by být samostatně použitelné.
Ano, s tím souhlasím, až to PV dá nějak dohromady, šoupneme to do tutoriálů.
Slovo framework budu skloňovat;-)
Upgadněte APAP jdu poladit…
Díky za úpravy té stránky ty názvy musíme pořešit:
V zásadě se tam nacházejí dva druhy ehm „doplňků“ – doplňky dle
technologických kategorií (komponenty, helpery, formulářové prvky) a dle
zaměření (kompatibility, nástroje, podpora AJAXu, podpora jayzkových
mutací)…
Navíc se ta stránka jmenuje divně. Pojďme se nyní dohodnout na lepším rozdělení (asi bych opravdu zkusil to rozdělení na funkční (technologické) kategorie a na kategorie dle zaměření) – a hlavně potřebujeme unifikovat to názvosloví. Pojďme si říct co je přesně plugin, rozšíření, atd… a podle toho pak uděláme i ten název který sjednotíme, aby se to všude jmenovalo stejně…
Tady je náčrt:
- Helper a komponenta jsou asi jasné
- Formulářový prvek je plugin do Nette\Forms, který přidává podporu pro další formulářové prvky
- Rozšíření – tak jak jsme jej já popsal v aktuální verzi stránky je rozšíření stávající funckionality nějaké části Nette a přitom to ještě není nástroj a zároveň to není Helper ani komponenta (ten gettextTranslator je vlastně rozšíření…) – rozšíření je to, co implementuje potřebné interface a lze zapojit do frameworku…
- podpora AJAXU – tohleto je prostě samostatné – možná by se to dalo nazvat rozšíření klienta nebo já nevím – toto je vlastně rozšíření, ale na straně klienta ne serveru – přidává to do frameworku funkcionalitu – podporu něčeho, v tomto případě podporu AJAXu – ale právě proto, že je to na klientovi bych to nezařazoval do rozšíření…
- No a potom máme nástroje – to jsou stand alone věci které patří do libs a rozšiřují možnosti, či komfort
- A potom ta kompatibilita…
Tak, co vaše názory? Já jdu snídat…
- _Martin_
- Generous Backer | 679
Samotné slovo framework taky skloňuji a kdyby mi David neupravil Požadavky Nette Frameworku na Požadavky Nette Framework, ani bych to více neřešil. Takhle v tom hledám nějaký vyšší význam=)
K terminologii:
- komponenta je v Nette všechno, co dědí od Component, není dobré tomu slovu tedy dávat ještě o něco jiný význam
- navrhuji rozdělení podle zaměření (inspirován stránkou doplňků pro Firefox):
- AJAX,
- Formuláře,
- Šablony – zde vidím místo pro helpery, ale určitě někdo namítne, že helper se nemusí používat jen v šabloně…,
- Nástroje – sem by spadala i kompatibilita; kompatibilita nebude potřebovat samostatnou položku, někam jí přiřadit musíme,
- Mail – či nějaký větší balíček, kterého je mail z logického hlediska součástí (Web? …?),
- Ostatní – to snad nepotřebuje komentář, ale pokud to jde, lepší se této kategorii vyhnout
- Lokalizace – pro translátory a lokalizátory (může se jmenovat i jinak nebo k něčemu přidat, jen mě teď lepší pojmenování nenapadá)
- ještě nám zbývá zařadit DataGrid (kategorie práce s daty, modelem,…?) a InvoiceControl – zde se naráží na dělení komponenta vs. to ostatní, ale pokud bychom vymysleli dobře pojmenované kategorie, nemuseli bychom mezi tímto rozlišovat,
- kategorií bude samozřejmě víc, zatím jsem se snažil zařadit stávájící doplňky.
Především bych se rád vyhnul dělení podle různých významů – vybírat si mezi Komponenta a AJAX není ten správný způsob.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
romansklenar napsal(a):
_Martin_: ten e-shop a ostatní příklady co se dělaly na školení tady Patrik Votoček nějak shromažďoval, že je upraví a přepíše, nevíš jak to dopadlo?
_Martin_ napsal(a):
- O Patrikovi vím, i jsem mu posílal Twitter – ovšem zda se to někam hnulo nevím, to by byla otázka přímo na něj.
Tak jsem se konečně prokousal tou spouští příspěvků a dostal jsem se až sem. Něco už mám budu ale ještě muset s martinem prokonzultovat co a jak protože jsem tam narazil na nějáké věci které asi nestihly dodělat ale je to na ně připraveno. Dnes a zitra se k tomu bohužel nedostanu tlačí mě deadline. Ale řekněme že do konce týdne by mohla být nějáká beta. Jinak ja jsem neschromažďoval co se dělalo na školeních mám jenom ten „twitter“. Ale něják když se to řešilo nikdo neodpověděl jakým způvobem to mám dělat jestli to udělat jako seriál (twitter v nette krok za krokem) nebo jestli udělat jenom (okomentovanou) appsku ke stažení.
Editoval vrtak-cz (8. 6. 2009 13:54)
- David Grudl
- Nette Core | 8284
_Martin_ napsal(a):
Samotné slovo framework taky skloňuji a kdyby mi David neupravil Požadavky Nette Frameworku na Požadavky Nette Framework, ani bych to více neřešil. Takhle v tom hledám nějaký vyšší význam=)
Tam šlo hlavně o „Nette framework“ → „Nette Framework“
- Inza
- Člen | 330
Tak udělal jsem ve stránce drobné úpravy. Přeložil popis
u TreeView – je ale ještě potřeba přeložit
i stránku toho pluginu, je zde nějaký dobrovolník, kdo by se toho
zhostil?
Věc první: Bratři slováci, pište prosím popisy věcí česky ať to máme hezky jednotné – nebo pokud Vám to dělá problémy, tak to tam napište vaší mateřštinou a poté napište sem na fórko (do diskuze k dané stránce) žádost, aby to někdo přeložil.
Díky moc.
- Honza Marek
- Člen | 1664
Inza napsal(a):
Honza M. napsal(a):
DatePicker by se taky dal považovat za rozšíření.
Přidal bys ho pls do Extras?
Vždyť tam přece už mnoho měsíců je…
- Ondřej Mirtes
- Člen | 1536
Inza napsal(a):
Tak udělal jsem ve stránce drobné úpravy. Přeložil popis u TreeView – je ale ještě potřeba přeložit
i stránku toho pluginu, je zde nějaký dobrovolník, kdo by se toho zhostil?Věc první: Bratři slováci, pište prosím popisy věcí česky ať to máme hezky jednotné – nebo pokud Vám to dělá problémy, tak to tam napište vaší mateřštinou a poté napište sem na fórko (do diskuze k dané stránce) žádost, aby to někdo přeložil.
Díky moc.
A není to zbytečná práce navíc? Málokdo inteligentní bude mít se slovenštinou problémy.
- jasir
- Člen | 746
LastHunter napsal(a):
Inza napsal(a):
Věc první: Bratři slováci, pište prosím popisy věcí česky ať to máme hezky jednotné – nebo pokud Vám to dělá problémy, tak to tam napište vaší mateřštinou a poté napište sem na fórko (do diskuze k dané stránce) žádost, aby to někdo přeložil.
A není to zbytečná práce navíc? Málokdo inteligentní bude mít se slovenštinou problémy.
Souhlas, překlady do češtiny jsou zbytečné. To je lepší tu energii věnovat rovnou na vytváření anglické verze.
- Tomik
- Nette Evangelist | 485
Dávám k diskuzi, zda do repozitáře Extras nedoplnit všude povinně screenshoty. Někde jsou, např. DataGrid. Jinde docela chybí – Captcha nebo Treeview. Myslím, že i když tam je popsané, co to dělá, ne vždy si to návštěvník dokáže představit, a asi kvůli tomu nebude ten kód stahovat a zprovozňovat.
Ideální by samozřejmě byly dema, jenže chápu, že to není vždy možné, tak by bylo dobré jej v takovém případě nahradit obrázkem. Co vy na to?
- rokerkony
- Člen | 122
Tomik napsal(a):
Dávám k diskuzi, zda do repozitáře Extras nedoplnit všude povinně screenshoty. Někde jsou, např. DataGrid. Jinde docela chybí – Captcha nebo Treeview. Myslím, že i když tam je popsané, co to dělá, ne vždy si to návštěvník dokáže představit, a asi kvůli tomu nebude ten kód stahovat a zprovozňovat.
Ideální by samozřejmě byly dema, jenže chápu, že to není vždy možné, tak by bylo dobré jej v takovém případě nahradit obrázkem. Co vy na to?
rozhodně nelze nesouhlasit :-) opravdu dobrý nápad :-)