Testovací framework pro Nette
- RDPanek
- Člen | 189
Ahoj, vytvořil jsem nástroj ( NetteTestCase ) pro testování aplikací napsaných za pomocí Nette Frameworku. Přináší možnost okamžitého psaní testů bez nutnosti instalace PHPUnit, stavby nějaké test case pro Vaší aplikačku a obsahuje framework s nástroji, pro snažší testování jednotlivých fičur z Nette, ( formuláře, presentery, apod.)
Nic méně jsem ve fázi nějakého funkčního draftu, ale ještě je předemnou hodně práce a rád bych od komunity slyšel/poradil se, co by si představovala aby to vše umělo a jak pomohlo při testování.
Tento nástroj je v první řadě určen pro začátečníky v testování aplikací v PHPUnit – věřím, že každý z Vás co již běžně testujete máte své vlastní řešení.
Dosavadní vlastnosti:
- bez nutnosti instalace PHPUnit ( je již obsažena verze PHPUnit 3.6 )
- nezávislost na verzi Nette – pracuje s verzí, kterou používáte v aplikačce
- spouští se z command-line php tests/
- vlastní config
- dostupnost contextu z Vaší aplikačky
- rychlý start psaní testů / předpřipravený skeleton
- podpora selenových testů
Na co se zaměřuji dále / spíše dlouhodobé cíle:
- Odladění bugů v dosavadní verzi
- Klikací prostředí / testování v prohlížeči s možností různé konfigurace
Díky za Vaše podněty a připomínky
- Tharos
- Člen | 1030
Máš rozdělanou práci někde v nějakém veřejném repositáři? Nějaká ukázka kódu s testem či kódu samotné knihovny by vydala za dva tisíce slov. :)
Dále by bylo super, kdybys vymyslel nějaké hezké provázání
s nejpoužívanějšími IDE (což by neměl být problém, pokud testy
spouštíš z příkazové řádky). Mně osobně by nutnost přepínání se
do prohlížeče kvůli spouštění testů otravovala (jako píšeš o tom
klikací prostředí
). Já osobně u testů nechci vůbec nikde
nikam klikat myší, chci jen stisknout nějakou klávesovou zkratku v IDE,
uvidět, že je vše OK, stisknout escape a pokračovat v práci.
V každém případě držím palce!
Editoval Tharos (20. 2. 2012 10:41)
- RDPanek
- Člen | 189
Tharos napsal(a):
Máš rozdělanou práci někde v nějakém veřejném repositáři? Nějaká ukázka kódu s testem či kódu samotné knihovny by vydala za dva tisíce slov. :)
Dále by bylo super, kdybys vymyslel nějaké hezké provázání s nejpoužívanějšími IDE (což by neměl být problém, pokud testy spouštíš z příkazové řádky). Mně osobně by nutnost přepínání se do prohlížeče kvůli spouštění testů otravovala (jako píšeš o tom
klikací prostředí
). Já osobně u testů nechci vůbec nikde nikam klikat myší, chci jen stisknout nějakou klávesovou zkratku v IDE, uvidět, že je vše OK, stisknout escape a pokračovat v práci.V každém případě držím palce!
Ano – to by bylo fajn pro netbeans, phpStorm a sublimetext
mám to na githubu, ale zatím private, cca. 14 dní a přepnul bych na public.