niekolko otazok od „zaciatocnika“

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
matok
Člen | 7
+
0
-

Zdravim,
v prvom rade chcem pochvalit vsetkych co sa podielali na vyvoji Nette, pretoze v tom pracujem mozno len mesiac (s prestavkami) a jednoducho super. Moje zaciatky s tvorbou www boli tak pred 10 rokmi ale ani teraz sa necitim nejaky „web developer“ pretoze programujem aj v uplne inych jazykoch.

Kedze je toto moj prvy prispevok trosku sa rozpisem…
Forum: v niektorych veciach mi dost pomohlo lenze sa mi par krat stalo ze som nasiel vlakno presne s mojim problemom – to vlakno sa odkazovalo na ine vlakno a ine vlakno sa odkazovalo na stranku (myslim ze *.nette.org*) a tato stanka neexistovala :(

Otazky:

1. HTML input vo forme <input name=„name[]“ … />

Uz sa to urcite riesilo lenze jedine co som nasiel bolo pouzitie addContainer a tvorca otazky bol spokojny lenze mne sa tymto postupom podarilo vytvorit iba „name[a]“, „name[b]“. Je mozne alebo nie je mozne spravit v nette to co som hore napisal?

2. Ako dat do flash správy HTML?

Ani na toto som nenasiel uspokojivu odpoved… Myslim ze dokonca v 90% sprav je html vysoko opodstatnene. Osobne som to riesil tak, ze html som dal priamo do retazca v sablone som to vypisal bez escapovania. Len momentalne som na pochybach lebo niekto odporucal pouzit https://doc.nette.org/…tml-elements lenze opat som musel pozuit v sablone escapovanie takze mi uzika podstata pozuitia Nette\Utils\Html – vlastne by som chcel vediet kde sa toto sa vyuzit?

3. Vseobecne…

Nakoniec by ma len zaujimalo ze ci sa neplanuje napisat pokrocilejsia verzia https://doc.nette.org/…n/presenters ? Tam mi je vsetko jasne lenze… aby som sa spravne vyjadril: spravil som stranku s FrontModule / AdminModule (10 formularov). Vo front je vyhladavaci formular cez GET metodu. Mam aj vlastne komponenty a vsetko mi funguje. Lenze mam poct ze sa to da riesit najmenej 3mi inymi sposobmi a neviem ci som to spravil najvhodnejsie z hladiska vykonu/znovupouzitelnosti. Jednoducho neviem ako Prestenter funguje (do detailov to ani vediet nechcem) ale nejaky lepsi popis by som uvital.

Este uplne nakoniec ma napada posledna otazka – tento clanok som este necital https://doc.nette.org/…thentication a necital som to pretoze tam ma uzivatel rolu. Takto to ma myslim aj Zend a podla mna ACL je [uzivatel, opravnenie] a toto je nejaka forma roled-based ACL a uz velmi davno som sa naucil ze system kde je 10 uzivatelom v AdminModule (co je velmi vela) potrebuje 9 roli a o mesiac sa zakaznik ozve ze bla bla bla a uz maju 10 uzivatelov a 10 roli :D. Mna len zaujima ze ci toto niekto pouziva, ako to pozuiva a ze ci mu nevadi ze co rola to uzivatel?

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

1. HTML input vo forme <input name=„name[]“ … />

Máš hned několik možností

2. Ako dat do flash správy HTML?

Šablony zohledňují objekt Nette\Utils\Html, takže když se snažíš ho vypsat, tak ho to neescapuje.

$this->template->message = Html::el('span')->class('info')->setText('zpráva');
{$message}

Vypíše

<span class="info">zpráva</span>

Dobré, že? A jak to využít ve flash zprávičkách?

$this->flashMessage(Html::el('span')->class('info')->setText('Akce se vydařila!'));

A vypisuješ klasicky

<div n:foreach="$flashes as $flash" class="flash {$flash->type}">{$flash->message}</div>

3. Vseobecne…

Mam aj vlastne komponenty a vsetko mi funguje. Lenze mam poct ze sa to da riesit najmenej 3mi inymi sposobmi a neviem ci som to spravil najvhodnejsie z hladiska vykonu/znovupouzitelnosti.

Pokud si nejsi jistý výkonem, elegancí, nebo znovupoužitelností, založ si téma a můžeme se bavit o tom, co vylepšit :)

Mna len zaujima ze ci toto niekto pouziva, ako to pozuiva a ze ci mu nevadi ze co rola to uzivatel?

Nevadí, je to celkem fuk :) Mám totiž role i specifické oprávnění pro uživatele, funguje to tak, že nejprve načtu oprávnění uživatele podle rolí a pak ještě jednou pro konkrétního uživatele a tím je „přepíšu“. Mám tedy role s určitými funkcemi a u konkrétního uživatele je můžu změnit :)

Editoval HosipLan (27. 11. 2011 11:29)

Nox
Člen | 378
+
0
-

Ad flash:
S nějakým HTML v aplikaci radši co nejmíň… pokud fakt potřebuješ komplexnější zprávy, buď bych udělal array/stdClass nebo vlastní třídu a do ní dal náležité informace → a nějaký HTML (čili reprezentaci těch informací) by pak řešila až šablona

matok
Člen | 7
+
0
-

1. HTML input vo forme <input name=„name[]“ … />

takze „same od seba“ to v nette nie je
Zatial som toto potreboval 1×.. nejako nie najlepsie som si to spravil a kedze nemam vela casu na experimentovanie tak uvidim ze co s tym dalej…

2. Ako dat do flash správy HTML?

Dakujem… som bol presvedceny ze presne takto mi to nefungovalo… asi bol prepracovany.