Stable 2.0 – aneb jak ven ze začarovaného kruhu
- Dr.Diesel
- Člen | 53
2 jtousek: Že se přidávají features do alpha verze, zatímco stable je outdated (Davida baví víc nové features než fixy issues, což je na jednu stranu samozřejmě pochopitelné, no offense)
2 22:
- Nezohledňují se řídící struktury ({if},{ifCurrent},{for},…)
- Nevidí do lokálních proměnných šablony.
- Includy jsou spíše detail.
je to v tom linku, co jsem posílal.
- kravčo
- Člen | 721
HosipLan napsal(a):
OT git:
Patche se necherry-pickují, ale mergují/rebasují. A nevidím tvůj commit v pull requestech, jak o něm pak má David vědět, máš ponětí kolik lidí si takhle upravuje nette?
Správný postup:
...
Commity z patchov sa dajú aj cherry-pickovať. Git je krásny v tom, že neexistuje správny postup, iba odporúčaný. Aj preto nemergujem a nezaprasujem si master merge commitmi ani branchami ale svoje rebasujem vždy na aktuálne nette. Takto mi to vyhovuje a mám skoro úplnú istotu, že patch nebude konfliktný.
Pull som neposielal, pretože mám ešte zopár drobností, len zatiaľ neviem, či sú aktuálne a bezproblémové a nechcem ich posielať po jednom. Ten patch predsa len nehorí…
Droid napsal(a):
Ale jistě, co bych pro pomalejší neudělal.
Milé… a tie argumenty?
Fakt, že stable verzia vyšla vtedy kedy vyšla a bolo to už dávnejšie argumentom podľa môjho názoru nie je. Argumentom by mohol byť zoznam fičúr, ktoré v sú alphe dlho, do 0.9 backportnuté neboli a fakt chýbajú. Zo zoznamu, ktorý posielal jtousek by u mňa obstál „bugfix“ SafeStreamu…
Verziu, ktorá sa nám pod rukami nemení predsa máme, je ňou predsa
aktuálna stable. Developer má možnosť voľby, či ísť cestou istoty, alebo
mať najnovšie fičúry za cenu možných bugov a spätnej nekompatibility.
Takéto rozhodnutie je časté a v podstate rovnaké pri rozhodovaní, či
nainštalujem nový IE12beta alebo zostanem pri starom dobrom IE10.2, ktorý je
tu už dva roky…
… a hlavne, písať dokumentáciu k narýchlo vydanej stable verzii je
strata času…
Čo furt máte s tým marketingom? Je Nette výnosný podnik, ktorý tlačí na sledovanosť/návštevnost aby vytrieskal čo najviac na reklame? Je nejaká na webe/fóre? Všetci vieme, že 80% práce trvá 20% času a naopak… tak si vypočítajte koľko ešte zostáva… a počkajte si (ako ja) alebo pomôžte…
</flame>
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
kravčo napsal(a):
Milé… a tie argumenty?
Tak v bodech fíčurky 2.x které jsou podle mě stable a stojí za vydání stable:
- adresářová struktura
- debug
- chytřejší bluescreen
- debugbar
- firelogger
- neon
- spousta novinek v latte
- makra: cache, var, first, last, sep, l, r
n:class
,n:href
{ifset #block}
.latte
- finder
- context
Změn je samozřejmě více ale tohle by pro udělání si obrazu mělo stačit.
Fakt, že stable verzia vyšla vtedy kedy vyšla a bolo to už dávnejšie argumentom podľa môjho názoru nie je.
Tohle bude asi hodně o osobních preferencích. Pro mě je zastaralost poslední stable (na které někteří lidé staví právě protože je stable) celkem vězeňskou koulí. A to z toho důvodu že se snažím aktivně radit a odpovídat na dotazy. Problémem je, že když přijde otázka na něco co je ve stable jinak, mám problémy odpovědět, protože už ji dlouhou dobu aktivně nevyužívám. Nehledě na doopravdy subjektivní věc. Pokud narazím u software na verzi staršího data spíše mě to v jeho použití odradí.
Verziu, ktorá sa nám pod rukami nemení predsa máme, je ňou predsa aktuálna stable.
Takže by jsi doporučil zakládat nové projekty na 0.9.x? (pokud by někdo chtěl mít jistotu že nebude muset složitě přepisovat)
… a hlavne, písať dokumentáciu k narýchlo vydanej stable verzii je strata času…
Pozor ale dokumentace kterou nyní David píše je s největší pravděpodobností psána na master. Zanášet změny do nějaké dokumentace je jednodušší než psát od začátku něco nové. Tady bych tedy problém neviděl (sám čekám kdy David nahodí na web to co už má aby se dalo navázat a pomoct s tím co ještě není)
</flame>
hehe :-D narazil jsem na to poněkud pozdě…
- Honza Marek
- Člen | 1664
Patrik Votoček napsal(a):
- context
Současný Context je jen přejmenovaný ServiceLocator ze starší verze. A rozhodně bych ho nikdy neoznačil za stable.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Líbí se mi jak někteří jedinci prohlásili hovadinu a teď si za ní mermomoci stojí. I když už si nejspíše uvědomili, že obhajují hloupost, jenom proto, aby si zachovali „hrdost“, jenže tímhle si nepomáhají. :)
A vy, co tady brečíte proti vydání stable, tak v podstatě všechny vaše argumenty směřují k tomu, že stable nepotřebujete, nebo je vám to jedno. To znamená, že vám může být i jedno jestli David vytvoří nový tag v mainu.
kravčo napsal(a):
Git je krásny v tom, že neexistuje správny postup, iba odporúčaný.
Troufnu si, trošku namyšleně, tvrdit, že intenzivní používání gitu posledního půlroku v zaměstnání, mě naučilo jak pracovat s gitem tak, abych si mohl opravdu hrdě stát za tím, co jsem napsal. V gitu se zakládají větve a úpravy se dělají v ních, tečka. Pamatuj, pokaždé když zbytečně cherry-pickneš commit, umře koťátko!
Ale vážně, „správný“ postup je založit větev, na ní vytvořit commity, které opravují nebo vylepšují jednu věc a tato větev se při integraci rebasne a pushne. Cherry-pick mi příjde vhodný, pokud si tuto větev rozbiju a chci z ní dostat konkrétní commity do nové větve, se správnými refs, což je většinou nejjednodužší způsob jak takovou větev opravit. A samozřejmě jde idělat i to, že se na jakoukoliv logiku integrace vykašleš a budeš otrocky kopírovat idčka commitů :)
- na1k
- Člen | 288
kravčo napsal(a):
Čo furt máte s tým marketingom? Je Nette výnosný podnik, ktorý tlačí na sledovanosť/návštevnost aby vytrieskal čo najviac na reklame?
Nette FW je svým způsobem reklama na Nette Školení, tudíž pokud lidi v Nette neuvidí budoucnost, nebudou vrážet peníze do školení. Tedy méně peněz do Davidovy kapsy. Nadšení je vždycky super, ale nenakrmí tě a nezaplatí ti účty.
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Honza Marek napsal(a):
Současný Context je jen přejmenovaný ServiceLocator ze starší verze. A rozhodně bych ho nikdy neoznačil za stable.
- bublá do presenteru (to je celkem zásadní fíčura) nehledě na to že samotný context má dle mého stabilní API (ať už se bude kolem něj dít cokoli není nutné aby se jeho veřejné API nějak měnilo)
HosipLan napsal(a):
A vy, co tady brečíte proti vydání stable, tak v podstatě všechny vaše argumenty směřují k tomu, že stable nepotřebujete, nebo je vám to jedno. To znamená, že vám může být i jedno jestli David vytvoří nový tag v mainu.
A na tohle jsi přišel jak?
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Možná jsem se nevyjádřil jasně:) Chtěl jsem napsat, že patřím do skupiny lidí, kterých se to nedotýká, je mi to jedno. A měli by sem patřit i všichni, kteří novou verzi nechtějí. Zkrátka vidím jako pozitivní označit aktuální dev jako stable, ať už 1.5 nebo 1.9 nebo 2.0, s tím, že by možná nebylo od věci pullnout pár pull requestů Davide ;) Ale je mi to jedno! Proč neustoupit těm, kterým na tom závisí bussines? Vždyť je to „jenom blbej tag“…
- kravčo
- Člen | 721
kravčo napsal(a):
Fakt, že stable verzia vyšla vtedy kedy vyšla a bolo to už dávnejšie argumentom podľa môjho názoru nie je.
Tohle bude asi hodně o osobních preferencích.
Čo nie je? :)
Verziu, ktorá sa nám pod rukami nemení predsa máme, je ňou predsa aktuálna stable.
Takže by jsi doporučil zakládat nové projekty na 0.9.x? (pokud by někdo chtěl mít jistotu že nebude muset složitě přepisovat)
To je presne otázka. Ak má Ferko projekt s deadlinom o mesiac a nechce v polovici zistiť, že niečo nefunguje alebo sa zmenilo, tak použije stable 0.9.x. Ja alphu. Ak by som ja mal projekt v Zende (ktorý skoro nepoznám) s deadlinom o mesiac neváhal by som použiť starú stable verziu. Áno, Zend má určite lepšiu dokumentáciu, ale to rozhodnutie nie je o dokumentácii.
HosipLan napsal(a):
Je fakt, že stable nepotrebujem a nehanbím sa za to.
Ale vážně, „správný“ postup je …
„Since we believe in choice…“ (one fellow)
Upresním: viem ako fungujú a načo sú dobré branche a používam ich (doma i v práci). Aj keď priznávam, že by som to mohol vedieť lepšie. Môj git fork doma má viacej vetví, no na githube mi vyhovuje systém iba master, keďže to je fork len na fixy/vylepšenia do Nette, nie na vlastné fičúry.
Iný postup je vhodný vo firme, kde na projektoch pracujú desiati ľudia súčasne…
Vždyť je to „jenom blbej tag“…
Hlavným dôvodom, prečo sa zapájam je fakt, že si myslím, že stará
stabilná stable
škodí Nette oveľa menej ako nová nie úplne
stabilná.
- Honza Marek
- Člen | 1664
nehledě na to že samotný context má dle mého stabilní API (ať už se bude kolem něj dít cokoli není nutné aby se jeho veřejné API nějak měnilo)
To snad ne. To API je podle mě fakt
strašný. Metoda addService má milion parametrů, přitom by měly být imho
dva. Název služby a její definice v nějakém formátu (buď třída nebo
jednodušeji pole). Druhý parametr metody getService mi přijde taky nesmyslný
a nepřehledný. Značí to, že služba není služba, ale továrnička na
služby. Přitom to jde i bez toho.
$context->getService('necoFactory')->create($options)
a
dokonce to člověku dá i větší volnost, že nemusí parametry násilně
cpát do pole
$context->getService('necoFactory')->create($param1, $param2)
.
// Pěkně se to tu offtopicuje… jedno vlákno o větvích v GITu a druhé o Nette\IContext
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Nutíš mě nad tím znova přemýšlet (sakra potřebuju se soustředit na něco jiného). Jinak až dopřemýšlím odpovím do nějakého „lepšího“ vlákna.
- na1k
- Člen | 288
Neříkám že je to tutovka, neřekl to ani David a všichni víme, jak to s termíny u SW bývá.
Prostě jen zmínil, že pokud někdo chce zkusit Nette, nemá se bát stáhnout 2.0a, protože je v pohodě a stejně během asi týdne bude 2.0b a brzy na to snad stable.
Závěry si z toho udělejte sami :-p
Já osobně doufám, že formuláře budou (už by přeci jenom bylo na čase; a
když ne do 2.0 tak už asi nikdy). Naopak DI a Database mě netrápí
vůbec :)
- jtousek
- Člen | 951
Také doufám, že budou. Na druhou stranu jakmile bodu nové formuláře a validátory konečně zveřejněny, objeví se kolem nich spousta a spousta diskusí a bude nutná spousta bugfixů, podobně jako tomu bylo u Nette\Database. Jinými slovy s novými formuláři si nedokážu představit vydání betaverze za týden (ani 2 týdny).
Mimochodem, patřím mezi ty, kterým na číslu verze vůbec nezáleží a tedy samozřejmě preferuji nové formuláře před rychlým vydáním 2.0 bez nich. DI, Database a snippety mě naopak příliš netrápí. Na to ale má každý svůj názor a já ho nikomu neberu. ;-)