Subdomény a návrh aplikace
- tom
- Člen | 171
Ahoj,
vytvořil jsem e-shop a nyní jsem v situaci, kdy mám vytvořit ještě jeden
obdobný, který bude využívat i část databáze s tím předešlým.
A váhám jestli to udělat jako jednu velkou aplikaci anebo to řešit
odděleně. Každý ten eshop by měl fungovat jak sám za sebe tak taky
společně (společný košík, registrace).
Předpokládám, že na webu www.eshop.cz (zde bude rozcestník) vytvořím 2 subdomény
např.
http://auta.eshop.cz
(s aliasem www.auta.cz)
http://motorky.eshop.cz (a
aliasem www.motorky.cz)
Potřebuji mít společné přihlašování na oba dva eshopy a také společný košík.
Poradil by mi někdo, jak se k tomu postavit a jak to celé navrhnout?
Předem díky moc za jakýkoliv podnět, zkušenost, upozornění, …
- Bernard Williams
- Člen | 207
Nazdárek,
já osobně bych šel cestou jedné aplikace pro oba e-shopy. Otázkou ale je, jak velké rozdíly v těch e-shopech budou. Pokud se budou lišit jen obsahem (auta a motorky) nebo i funkčností.
Pokud obsahem
Jedna aplikace → snadnější údržba, vývoj.. zkrátka všechno.
Pokud funkčností
Je otázka, jak moc velký rozdíl by ve funkčnosti byl. Pokud minimální, tak
bych zůstal u jedné aplikace. Pokud by byl však větší, tak bych šel
cestou 2 aplikací, protože jinak by sis neustále házel klacky po nohy,
když bys to musel vše rozlišovat.
Co se týče DB
Kdyby byla rozdílná funkčnost, tak bys měl nejspíš i rozdílný návrh DB → tzn. 2 databáze popř. zdvojené patřičné tabulky.
Kdyby se to lišilo jen obsahem, tak by se do každé tabulky dal dát příznak, ke kterému sortimentu (e-shopu) daný produkt patří – tohle řešení se mi moc nelíbí. Spíš bych to viděl na 2 schémata v případě PostgreSQL, kde bys jen nadefinoval patřičné schéma a dál se už o to nestaral. V předchozí variantě bys to musel rozlišovat ve všech SQL dotazech.
Bernard
Editoval Bernard Williams (12. 11. 2010 11:20)
- tom
- Člen | 171
Bernard Williams napsal(a):
Nazdárek,
já osobně bych šel cestou jedné aplikace pro oba e-shopy. Otázkou ale je, jak velké rozdíly v těch e-shopech budou. Pokud se budou lišit jen obsahem (auta a motorky) nebo i funkčností.
Způsob výběru zboží bude v každém eshopu jiný, ale některé to zboží bude v obou a některé bude jen v jednom z nich. A společný by měli mít košík.
- tom
- Člen | 171
jtousek napsal(a):
V tomhle případě je bohužel nutná nejen sdílená databáze ale bohužel i sdílené tabulky např. pro produkty. Docela tě lituju. Když si zákazník začne takhle vymejšlet, začínají problémy.
Hmm, když jsem dokončil ten první eshop tak ho napadlo že chce k tomu ješte jeden, tak aby fungovaly spolu :)
- Bernard Williams
- Člen | 207
Do subdoména = modul bych šel pouze v případě, že ty aplikace se od sebe budou hodně lišit.. jinak tam budeš mít (aspoň dle mé představy) hodně zbytečného kódu 2×.
- jtousek
- Člen | 951
Bernard Williams: Přesně tak, to jsem psal už na začátku…
tom: Sdílenou session na subdoménách si nejsem úplně jistej, nikdy jsem to nepotřeboval takže nevím jestli to tak funguje. Byl bych ti vděčnej, kdybys mi sem pak napsal jestli to jde až to zjistíš.
Pomocí rout a správným nastavením serveru. Subdomény mohou být linkované každá do jiné složky, ty to potřebuješ linkovat vše do jedné. Nebo možná by v těch ostatních stačilo mít .htaccess a index.php, ale to bys musel zkusit.