[2010–04–14] Vyšla stabilní verze 0.9.4

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8100
+
0
-

Světlo světa spatřila nová stabilní verze 0.9.4. Ta především opravuje řadu chybiček, jejichž kompletní výčet najdete v changelogu. Zároveň také přináší několik vylepšení:

Formuláře:

  • lze používat placeholdery %label, %name a %value ve výchozích chybových zprávách
  • vypnutí překladače na určitém prvku nevypne překládání chybových zpráv
  • zaměněno <form name="..."> za <form id="...">

Šablony

  • v modifikátorech lze používat mezery (např. {$var |truncate : 30}) a klíčová slova true, false, null
  • přidáno makro {var ...} jako alias pro {assign ...}
  • je podporován zápis {var item => value} i {var $item => value}

Upgrade na 0.9.4 je doporučený.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

David Grudl napsal(a):

  • je podporován zápis {var item => value} i {var $item => value}

a co {var $item => $value} ???

JajazXbm
Člen | 29
+
0
-

Můžu se zeptat, proč nebyla odstraněna tahle chyba ?

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

pokud je pravda co píše Wosonj, tak tohle asi Nette neovlivní

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

při spuštení Nette\Application se automaticky nastartuje session, je-li přítomno session-ID

Není to dost magické? A nastává problém, pokud uživatel požaduje ze serveru informace ve více vláknech.

Díky za další stable verzi! :-)

Editoval honzakuchar (14. 4. 2010 10:47)

David Grudl
Nette Core | 8100
+
0
-

{var $item => $value} používat vždycky šlo, nakonec nejsnažší je to vyzkoušet, ne? ;)

Chyba s FileStorage byla odstraněna již v únoru.

ad startování sessions: za ty dva měsíce, co se tak děje, jsem zaznamenal úbytek vláken na téma „nelze odeslat HTTP hlavičky“, tedy pokud lze zaznamenat úbytek ;) Komplikaci v tom nevidím.

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Jasne, když o tom vím, tak si to pohlídám. ;) Ale určitě teď těch dotazů ubude. Vyšla stabilní verze. Což je třeba pro mně klíčové. :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

David Grudl napsal(a):

{var $item => $value} používat vždycky šlo, nakonec nejsnažší je to vyzkoušet, ne? ;)

Nejsnažší je se zeptat… :-) Nevim jestli to fungovalo nebo ne nepoužívám to ve výčtu to chybělo tak jsem se zeptal… :-) (ach ta lenost)

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

Davide, RobotLoader je sice nyní supr-rychlý, ale nefunguje při použití společně s DummyStorage keší.
to může dost komplikovat ladění

mám to považovat za bug, nebo za feature? ^_^

Editoval paranoiq (14. 4. 2010 16:19)

MzK
Člen | 127
+
0
-

objevil jsem změnu ve chování šablon:

<?php
// šablona.phtml
…dne: {!$datum|date}
?>
<?php
//Presenter:
$tpl = new Template(APP_DIR.'/templates/_emails/unfinishedDomain.phtml');
$tpl->registerFilter(new CurlyBracketsFilter); // musi se davat?
$tpl->datum = $datum;
$tpl->render();
?>

Vyhodí tuto chybu:
MemberAccessException
Call to undefined method Template::date().

Říkám si, to je divné, v ostatních šablonách přímo ve frameworku mi to funguje.
Pokud je šablona vytvořená přes
$this->template->date tak to funguje (šablona pro aplikaci). Chyba se objeví, pokud chci šablonu použít „samostatně“ např pro HTML email.

Náprava je jednoduchá, do presenteru musím přidat toto:

<?php
$tpl->registerHelper('date', 'TemplateHelpers::date');
?>

V předchozí verzi to nebylo potřeba. Je to záměr či bug?

Editoval zacatecnik (19. 4. 2010 21:52)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

TO bude imho tím že nemáš registrované standartní helpery.
Vzhledem k tomu že tohle asi máš v presenteru:

//Presenter:
$tpl = new Template(APP_DIR.'/templates/_emails/unfinishedDomain.phtml');
$tpl->registerFilter(new CurlyBracketsFilter); // musi se davat?

Tak bych ti doporučil to zaměnit za:

//Presenter:
$tpl = $this->createTemplate();
$tpl->setFile(APP_DIR.'/templates/_emails/unfinishedDomain.phtml');

Editoval vrtak-cz (19. 4. 2010 23:18)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

CurlyBracketsFilter určitě ne, to je historický název pro LatteFilter. ;) (existuje jen kvůli BC)

Editoval Majkl578 (20. 4. 2010 1:23)

MzK
Člen | 127
+
0
-

vrtak-cz, diky to je dobré řešení…

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

David Grudl napsal(a):

  • přidáno makro {var ...} jako alias pro {assign ...}
  • je podporován zápis {var item => value} i {var $item => value}

Která z nyní přípustných 4 variant je preferovaná, tj. prosazovaná v dokumentaci a v oficiálních příkladech?

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

Která z nyní přípustných 4 variant je preferovaná, tj. prosazovaná v dokumentaci a v oficiálních příkladech?

Jsem pro {var $item => value}.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

V příkladech se používá varianta s var bez dolaru.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Čim jinější než původní assign, tím to asi bude doporučenější. Protože kdyby to nebylo doporučené, tak by to nebylo implementované.