Refresh užvatelských dat po úpravě DB
- Hurass
- Člen | 114
MirekTH napsal(a):
Pokud netaháš složitá data tak bych údaje (jméno, příjmení, e-mail atd …) do session neukládal, vystačíš si s Id v Identity. Odpadne ti hromada problémů s invalidací.
Chceš teda říct, že načítat několikrát a na několika místech uživatelská data je lepší, než si je prostě uložit do identity? Já bych řekl, že ne. Konec konců, ta identita je tam od toho, aby přesně tohle lidi nedělali.
- MirekTH
- Člen | 20
Hurass napsal(a):
Chceš teda říct, že načítat několikrát a na několika místech uživatelská data je lepší, než si je prostě uložit do identity? Já bych řekl, že ne. Konec konců, ta identita je tam od toho, aby přesně tohle lidi nedělali.
Nene. Jen podle mého názoru nemá smysl ukládat tahle data v sessions. Samozřejmě pro jeden request se data stáhnou pouze jednou. Pokud bych je však měl uložená v sessions a chtěl bych pak třeba uživatele jako administrátor zablokovat nebo mu změnit roli tak bych buď musel dělat invalidační logiku, aby mi user ještě pár hodin/dnů nedělal akce v administraci jako zablokovaný nebo pod nesprávnou rolí. To je jen příklad.
Editoval MirekTH (21. 2. 2016 16:26)
- GEpic
- Člen | 566
MirekTH napsal(a):
Hurass napsal(a):
Chceš teda říct, že načítat několikrát a na několika místech uživatelská data je lepší, než si je prostě uložit do identity? Já bych řekl, že ne. Konec konců, ta identita je tam od toho, aby přesně tohle lidi nedělali.Nene. Jen podle mého názoru nemá smysl ukládat tahle data v sessions. Samozřejmě pro jeden request se data stáhnou pouze jednou. Pokud bych je však měl uložená v sessions a chtěl bych pak třeba uživatele jako administrátor zablokovat nebo mu změnit roli tak bych buď musel dělat invalidační logiku, aby mi user ještě pár hodin/dnů nedělal akce v administraci jako zablokovaný nebo pod nesprávnou rolí. To je jen příklad.
Tak jednak můžeš mít data uložená v Identity, ale nikdy není problém, např. v BasePresenteru jeho roli radši v DB ověřit, a pokud by neseděla tak uživatele např. odhlásit.
Editoval GEpic (22. 2. 2016 7:34)
- MirekTH
- Člen | 20
GEpic napsal(a):
Tak jednak můžeš mít data uložená v Identity, ale nikdy není problém, např. v BasePresenteru jeho roli radši v DB ověřit, a pokud by neseděla tak uživatele např. odhlásit.
Není už pak lepší ta data stahovat lazy a založit rozhodovací logiku na aktuálních datech, než si data cachovat a pak je pořád dokola ověřovat? To pak postrádá smysl.