Kdy se doporučuje používat Data URI?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Zuben45
Člen | 268
+
0
-

Dobrý den,
měl bych dotaz, kdy se doporučuje použít Data URL (URI) a kdy ne ?

Četl jsem několik článků, ale jsem stále z toho zmatený, někde Data URL doporučují a někde zase ne.

Budu rád za každé vysvětlení :)

enumag
Člen | 2118
+
+3
-

Myslím že je to vhodné např. v CSS pro malé ikony apod. Ušetříš tím několik dotazů na server, CSS soubor není o moc větší a na obrázky se nečeká. A je jednodušší to zautomatizovat než CSS sprites.

Jiné využití mne nyní nenapadá.

Zuben45
Člen | 268
+
0
-

aha, díky moc.
Právě tvořím vlastní generátor thumbnail a zatím jsem to udělal tak, že zmenšený obrázek se mi právě převede do Data URI a ta se ještě zacachuje, zmenšený obrázek má okolo 5–8kb podle požadované velikosti, originální obrázek má okolo 85kb. Na stránce se načítá o této velikosti okolo 30 obrázků. Myslíš, že právě na náhledy obrázků by se to dalo využít nebo raději uložit zmenšený obrázek a pak jen načítat jeho cestu ? Díky za odpověď.

Editoval Zuben45 (1. 1. 2016 16:28)

enumag
Člen | 2118
+
+2
-

Raději uložit protože pak si prohlížeč obrázky nakešuje při prvním načtení a podruhé už je nebude stahovat. Když je dáš do data url tak by se vlastně stahovaly pokaždé v rámci HTML. V CSS je to vhodné protože CSS styly jsou též kešované.

Zuben45
Člen | 268
+
0
-

To jsem si neuvědomil, díky moc.