Cached Configurator

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
DocX
Člen | 154
+
0
-

Zkoumal jsem jaké části kódu mojí aplikace spotřebovávají kolik milisekund. Zjistil jsem, že cca 35ms z cca 200ms celkového času běhu (na mém ntb) mi sebere bootstrap.php.

Z většiny je to daň za RobotLoader a nutnou režii při vytváření Application. Ale hodně, cca 10 ms, si veme také řádek s Environment::loadConfig()

Zkusil jsem vyrobit Configurator, který nastavení ještě cachuje:

<?php
class CachedConfigurator extends Nette\Configurator {

	public function loadConfig($name)
	{
		$cache = Nette\Environment::getCache('Config');
		if (!isset($cache['config']))
			$cache['config'] = parent::loadConfig($name);
		return $cache['config'];
	}

}
?>

Výsledek byl pro mě docela překvapiví: téměř o 50% menší čas – 4–5 ms.

Jde o pár milisekund, ale myslím, že pokud to jde, tak je každá ms k dobru dobrá :)

Jediná nevýhoda je, že při změně configu se musí smazat keš. Config se ale zas tak často na produkčním serveru nemění.

Co si myslíte o tom, zařadit toto do Nette?

Editoval DocX (27. 8. 2009 11:22)

Blizzy
Člen | 149
+
0
-

Imho výhody nekompenzují nevýhody. Než abych musel při každé změně configu mazat cache (a co teprve ty problémy, když na to zapomenu), to si radši těch 5 ms počkám.

Kdyby byl ale rychlý způsob, jak tu cache invalidovat (např. nastavit nějakou expiraci, invalidovat podle hashe nebo data poslední změny, nebo tak něco) a stále zůstat na tak nízkém čase, myslím, že by stálo za to to zařadit do distribuce.

DocX
Člen | 154
+
0
-

Blizzy napsal(a):

Imho výhody nekompenzují nevýhody. Než abych musel při každé změně configu mazat cache (a co teprve ty problémy, když na to zapomenu), to si radši těch 5 ms počkám.

Souhlasím, že ta nevýhoda je celkem silná :) Asi to opravdu nemá na distribuci v Nette, tak to tu nechám alespoň pro ostatní, kterým by se to třeba hodilo.

IMHO: Když zapomenu smazat cache, tak si snad vzpomenu, když uvidím, že se nic nezměnilo :)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Co něco takového?

<?php
class CachedConfigurator extends Nette\Configurator {

        public function loadConfig($name)
        {
                $cache = Nette\Environment::getCache('Config');
                if (!isset($cache['config']))
                        $cache->save('config', parent::loadConfig($name), array(
                            'files' => array('config.ini'),
                        ));
                return $cache['config'];
        }

}
?>

Nevím ale, jak to bude rychlé.

Editoval Jan Tvrdík (27. 8. 2009 12:09)

jasir
Člen | 746
+
0
-

Zrovna jsem to chtěl napsat… Můžeš to změřit na jakém jsme čase?

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Pánové, čtěte tu dokumentaci!

Cache se dá přece snadno invalidovat dokonce automaticky, když se změní soubor (viz Nette\Caching

$cache->save('config', parent::loadConfig($name), array(
    'files' => array($name),
));

(sakra, pozdě :) )

Editoval redhead (27. 8. 2009 12:11)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Vzpomněl jsem si, že v dobách dávno minulých se Configurator cachoval, ale od revize 162 se cachování zrušilo „due strange bug“.

DocX
Člen | 154
+
0
-

Teď jsem zjistil, že to dělá docela velký problém: neprovádí se set! nastavení

Takže možná proto se od toho opustilo…

Editoval DocX (27. 8. 2009 13:44)

PaBi3
Bronze Partner | 62
+
0
-

Ja len tak pomimo, že set!nie je preferovaný.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

DocX napsal(a):

Teď jsem zjistil, že to dělá docela velký problém: neprovádí se set! nastavení

Takže možná proto se od toho opustilo…

Ne, to není ten důvod. Dříve se totiž necachovalo celé volání loadConfig, ale pouze načtení a parsace.

DocX
Člen | 154
+
0
-

Ok, tak zas tolik mě těch pár ms netankuje :)

Mimochodem, teď jsem na našem serveru (testovacím, jinak je to stará šunka) rozchodil XCache a celá Nette aplikace prolítne za 35ms, teda za tak dlouho co u mě na lokálu jen bootstrap :)

David Grudl
Nette Core | 8144
+
0
-

DocX napsal(a):

Takže možná proto se od toho opustilo…

Problém byl v tom, že se mohly změnit hodnoty nějakých uživatelských konstant, které se expandovaly v config.ini, a těžko se tyhle závislosti dohledávaly.