Jak úspěšně získávat zakázky?
- fary
- Člen | 155
Ahoj, čas od času udělám nějakej ten projekt pro někoho „z venku“. Snažím se, aby toho bylo víc. Hledám v inzerátech po internetu, snažím se hledat nějaký obchoďáky, co by mi mohli práci dohodit a pak bychom se rozdělili o peníze, ale prostě se mi nějak nedaří uspět. Nemám nijak vysoké nároky. Stačilo by mi udělat pár webů do měsíce. Nevím, jak na to správně jít. Lidi se buď většinou přestanou ozývat když už sem s nima domluvenej a nemyslím si, že bych byl třeba nespolehlivej. Jak to děláte vy? Strašně moc by mě to zajímalo.
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
Ahoj fary, díky za zajímavou otázku.
Shrnu v bodech, co pomohlo nejvíc mně:
- přidat se k nějakému týmu (vyzkoušet si kooperaci, zjistit, jak to dělají ostatní, jak to vypadá ve firmě) – nemusí to být ideální tým, můžeš se ale od něj už nějak odpíchnout
- dělat opensource na Githubu, má první věc byla komponenta pro flash messages; není důležité, že toho moc neumí; je důležité, že jsem se skrze ni naučil užitečné návyky a dostal k jiným dalším opensource projektům, lidem, znalostem a následně i penězům
- chodit na pohovory v oblasti, která tě zajímá – to mi opět pomohlo udělat si lepší obrázek o trhu; většina programátorů, které potkám, nezná své možnosti, a proto snadno spadnou do firem, kde nemohou realizovat svůj potenciál a dovednosti
Takže bych to shrnul, osobní kontakt a více názorů. Díky tomu jsem si udělal reálnější představu o trhu.
Je to víceméně otázka času :)
- iguana007
- Člen | 970
Ahoj @fary,
já když šel na volnou nohu, tak jsem udělal několik věcí, které mi
zajistily v podstatě takový přísun zakázek, že jsem některé z nich
musel odmítat (ale ne stylem, že na to nemám čas a nazdar, ale slušně
klientovi vysvětlit, že si časově maximálně vytížen a nebyl by si mu
schopen dodat produkt včas a požadované kvalitě + je zavhodné doporučit
některého z ověřených kolegů, kteří by zakázku místo tebe mohli
převzít a ve finále budou spokojení všichni).
Nejdříve jsem si udělal jednoduchý prezentační web a rozhodil sítě po internetu: registrace do různých katalogů firem, LinkedIn apod.
Potom jsem se zaregistroval na několika portálech, kde není moc problém k zakázce přijít:
Přes jeden z těchto portálů se mi podařilo spojit s českou agenturou, která hledala externího dodavatele webů a aplikací na míru, což mi zajistilo v podstatě pravidelný příjem. Uzavřeli jsme dlouhodobou smlouvu o spolupráci a oni mě pravidelně zásobovali zakázkami.
Několik klientů byli moji známí a ti si myslím byli největším přínosem, co se zakázek týče, protože tady perfektně zafungovalo pravidlo, že pokud s tebou budou klienti spokojení, sami tě doporučí někomu jinému, když padne řeč na téma web/aplikace.
Vybuduj si síť lidí, kteří ti budou schopni pomoct s tím, aby si byl schopen dodat kompletní produkt, ne pouze aplikaci. Já pravidelně spolupracoval s následujícími: grafik, kodér, copywriter a fotograf.
Aby to portfolio bylo kompletní (z hlediska webů), tak jsem si pořídil i vlastní kvalitní 1U server, který mám v datacentru a poskytuji tak klientům i kompletní zázemí pro jejich aplikace, které jim vytvořím. Má to několik výhod:
- časem těch aplikací a webů může být opravdu hodně a je lepší vše mít na jednom místě, než udržovat desítky hostingů apod.
- mám plnou kontrolu nad tím, co mi na serveru běží (verze PHP apod.)
- poměrně brzo jsem se dostal do stavu, že mi to plně uhradilo počáteční investici (80k Kč) a zároveň se serverhousing platí sám a ještě mi to zajistilo pravidelný pasivní příjem – v dnešní době bych už šel asi do virtuálu, ale v té době ta nabídka ještě nebyla tak super jako dnes
- a v poslední řadě mám vlastně hosting zdarma pro své vlastní projekty :)
A samozřejmě vše to, co psal @TomášVotruba – pro mne byly největším přínosem hlavně ty IT konfernce, Workshopy a Nette Poslední soboty kde jsem potkal celou řadu zajímavých lidí, se kterými jsem potom i spolupracoval + z toho vzešlo i několik zajímavých zakázek.
Toť moje zkušenost, snad pomůže ;)