Použití modelu – ujasnění
- ikysek
- Člen | 22
Zdravím, rozhodl jsem se, že proniknu do tajů Nette, bohužel už narážím na věci, které mi nejsou úplně srozumitelné. Se strukturovacím návrhem MVC(MVP) jsem seznámen, ovšem do nynějška jsem byl zvyklý, že pokud chci nějaký model použít, musím ho(jelikož je to objekt) deklarovat a pak ho již můžu plnohodnotně používat v Presenteru.
Projel jsem celý quickstart a co se týče modelů, používá se zde UserManager pro správu uživatelů, ovšem nikde jsem nenašel vytvoření modelu a taktéž mi přijde nesmyslné to jak se konkrétně v Presenteru „používá“.Zkoušel jsem projíždět fórum, bohužel nic jsem nenašel a tak se ptám zde. Můžete mi prosím objasnit jak je to s tvorbou a používáním modelů v Nette? Díky, věřím, že pro některé PHP guru tohle bude znít jako hloupá otázka, ale vážně mi to není jasné.
- duke
- Člen | 650
Pokud se nemýlím tak UserManager (stejně jako jakákoli jiná služba) se vytvoří až ve chvíli, kdy je DI Container požádán o poskytnutí této služby (ať už přímo, nebo skrze službu, která tuto vyžaduje jako svou závislost), a nikoli tedy nutně na posledním řádku bootstrapu, kde se pouze vytváří DI Container. Výjimkou je případ, kdy je u dané služby v konfiguračním souboru uvedeno:
run: yes
V takovém případě se služba vytváří ihned.