Licence částí PHP skriptů a ukázkových tříd

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Azathoth
Člen | 495
+
0
-

Zdravím,

moc se v právu nevyznám a proto mne nekamenujte, pokud se budu ptát hloupě.
Ale mám trochu nejasnosti ohledně autorského zákona a zdrojových kódů na tomto fóru.
Například využívám Nextras\Datagrid a některé zdrojové kódy jsem zkopíroval z https://forum.nette.org/…m-jak-ma-byt?p=7
a zakomponoval do svého prokejtu.
Vzhledem k tomu, že jsem nikde nenašel licenci, chtěl bych se zeptat, jak je to s použitelností takových zdrojových kódů v komerčních projektech? Musím žádat každého autora o svolení, i když použiji, například, takhle krátký kus kódu?

<?php
public function createComponentDatagrid($name)
{
    $grid = new Nextras\Datagrid\Datagrid($this, $name);
    $grid->template->variable = 'value';
}
?>

Protože pokud jsem správně pochopil autorský zákon (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121), tak právo na takový kus kódu náleží jen a pouze jeho autorovi a bez jeho svolení kód nikdo nesmí používat, pokud to autor výslovně neuvede.
Jak je to s takovýmito kousky kódu v praxi?

Majkl578
Moderator | 1364
+
+1
-

Registrací na fóru/webu souhlasíš s následujícím:

Veškerý obsah na webových stránkách Nette Framework je uveřejněn pod licencí Creative Commons Attribution Share-Alike License.

Tím, že přispíváte do stránek Nette Framework, souhlasíte s tím, že váš obsah bude uveřejněn pod touto licencí. Veškerý obsah, který vkládáte, musí být vaším dílem nebo jej musíte získat ze zdroje, který umožňuje jej zde publikovat v souladu s touto licencí.

Obsah stránek Nette Framework může být kopírován a upravován vždy v souladu s uvedenou licencí Creative Commons Attribution Share-Alike License.

Azathoth
Člen | 495
+
0
-

Tak jsem si tu licenci našel na wikipedii a tam se píše:
Uveďte autora – Máte povinnost uvést údaje o autorovi a tomto díle způsobem, který stanovil autor nebo poskytovatel licence (ne však tak, aby vznikl dojem, že podporují vás nebo způsob, jakým dílo užíváte).
Zachovejte licenci – Pokud toto dílo jakkoliv upravíte nebo použijete ve svém díle, máte povinnost výsledek své práce šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí.
Takže musím ve zdrojácích všude, kde jsem použil něco z tohoto fóra, napsat autory?
A pro celý svůj projekt, kde jsem zdrojáky z tohoto fóra použil, musím opravdu použít stejnou licenci?

Editoval Azathoth (17. 9. 2014 18:48)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Myslím, že by ve zdrojáku mělo bohatě stačit uvést @author + @link na místo, kde jsi to našel (link na příspěvek na fóru).

A pro celý svůj projekt, kde jsem zdrojáky z tohoto fóra použil, musím opravdu použít stejnou licenci?

To je zajímavá otázka. V podmínkách licence stojí:

Zachovejte licenci — Pokud budete toto dílo upravovat, pozměňovat nebo na něj navazovat, musíte svoje odvozená díla vystavovat pod stejnou licencí jako původní dílo.

Takže bych skoro řekl, že ano. Což je samozřejmě dost nevhodné. :/

Šaman
Člen | 2666
+
+3
-

No, u nás sice zákon neumožňuje publikovat jako public domain, tedy zcela se zříci autorství, ale na druhou stranu je diskutabilní, co je vlastně dílo (na které se licence vztahuje). Pokud něco najdu tady na fóru, chápu to jako veřejnou informaci. Asi stejně, jako když bych to opsal z učebnice (jak jsem to dělal v Pascalu, Céčku apod.).
Jestli píšeš akademickou práci u které musíš důsledně pokrýt každou citaci odkazem, tak dotaz chápu, ale jestli programuješ, tak bych informace zde nepovažoval za dílo. Repozitáře z GitHubu ano (a tam by licence měla být uvedená), ale třeba moje odkazované Gisty, jsou-li veřejné, také nepovažuji za dílo, které by bylo potřeba pokrýt licencí. Jsou to asi stejné střípky, jako návrhové vzory. Taky u každé factory method neodkazuješ na knížku, ve které jsi se ji naučil používat.

Azathoth
Člen | 495
+
0
-

Nemám to do školy, pouze programuji, ale rád bych věděl, jak je to s tím autorstvím, kdybych postupoval přesně podle zákona.
Dívám se na to podobně jako ty, ale nevím, jestli všichni uživatelé fóra zastupují stejný názor.
Ale napadá mne jedna věc k těm dílů§m odvozeným: když mám přibližně 20tisíci řádkové webovky, dá se považovat za dílo odvozené, když použiji 2 řádky odjinud?
A pokud ne, jaká je přibližně hranice v počtu řádků, aby bylo dílo odvozené od jiného díla?
Tedy z kolika řádkového díla bych u například 20tisíc řádkových webovek musel vycházet, aby se to počítalo jako odvozené dílo?
Těším se na názory a odpovědi.

Editoval Azathoth (18. 9. 2014 1:35)