Otázky začiatočníka, prečo použiť nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
PeterB
Člen | 12
+
0
-

Ahojte,

Snáď to patrí sem:
Rozhodujem sa, pre framework a chcel by som yii, lenže natrafil som na nette a neviem sa rozhodnúť (Eng mi nerobí problém).
…ani jeden z frameworkov som zatiaľ nepoužíval, preto sa chcem opýtať, predtým, než sa do niektorého zahryznem:
1.) Aké máte skúsenosti s aplikáciou na štýl zoznamu firiem (mám jeden postavený na Joomle, ale nie som s ním spokojný a chcel by som sa pustiť do vlastného). Problém je ten, že síce Joomla je super a aj rýchla, pokiaľ do nej nezačnete pridávať komponenty, mnohokrát je komponent rozsiahly a vy používate z neho iba časť, alebo naopak, musíte si komponent prerábať a uspôsobovať tak, aby vôbec robil to čo chcete a po update zistíte, že ste na začiatku, lebo máte upravený komponent a nemôžte prejsť na vyššiu verziu Joomla, lebo komponent nebude fungovať…a hlavne geometricky klesá rýchlosť
2.) Aké máte skúsenosti s e-shopom na nette? Magento je postavené na yii, aj keď to nieje vhodný príklad, ale dalo by sa niečo tak veľké postaviť aj na nette, aby to bolo stabilné a hlavne rýchle?
3.) …ak niekto môžte, vedeli by ste mi dať linky na väčšie projekty v Nette, kľudne aj na e-mail, ak nechcete verejne, zaujímali by ma e-shopy, katalógy, blogy, ale aj iné vychytávky – veľmi pekne ďakujem za každý link vopred
4.) …existuje plugin do NetBeans pre Nette? //našiel som odpoveď na túto otázku…idem študovať

Generálne hľadám dôvod začať s Nette predtým, ako začnem s yii.

Ďakujem za každú odpoveď.

Editoval PeterB (16. 9. 2014 0:55)

Lkopo
Člen | 65
+
+5
-

Tak vacsie projekty napr. CSFD alebo uloz.to. S nette kludne spravis velky projekt. Teoreticky s kazdym FW dokazes cary, ak ho poznas velmi dobre.

Editoval Lkopo (16. 9. 2014 1:05)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
+11
-

Yii je statický cosi inspirovaný RubyOnRails, ve kterém pokud ti nedělá vrásky prasit, budeš zdánlivě velice produktivní (staticky se dá prasit strašně rychle, protože u toho nemusíš používat hlavu, ale je to peklo udržovat). Nette tě naučí jak dělat aplikace čistě, znovupoužitelně a testovatelně, především protože samo je tak napsané.

Když něco nebudeš vědět, komunita ti ráda poradí.

Oli
Člen | 1215
+
+2
-

Sice to nejsou eshopy v Pravým slova smyslu, ale první co me napadne je slevomat a dame jídlo. Nekde tu je ale soubor s několika stovkama projektu. Zkus pohledat, na wp8.1 se nikde nezobrazi vyhledavaci formular \\cc. @davidGrudl. (ani to nenapovida uživatele, nevim jak jinde)

PeterB
Člen | 12
+
0
-

Super, ten zľavomat sa mi páči a ČSFD som ani netušil, že je postavené na Nette.
Kámoš ma lámal na Nette a ja jeho na yii…čím ďalej sa tu rozhliadam, musím uznať, že mal asi pravdu.
…ak ešte máte nejaké zaujímavé projekty, veľmi rád sa pozriem.

Teraz trepnem, ale možno by sa mohlo spraviť vlákno showcase, ak sa niekto chce pochváliť a trebars mňa by to presvedčilo…

ďakujem chlapi za odpovede, toto som chcel počuť :) a hlavne: „Když něco nebudeš vědět, komunita ti ráda poradí.“

mrtnzlml
Člen | 140
+
+2
-

PeterB napsal(a):

Super, ten zľavomat sa mi páči a ČSFD som ani netušil, že je postavené na Nette.
Kámoš ma lámal na Nette a ja jeho na yii…čím ďalej sa tu rozhliadam, musím uznať, že mal asi pravdu.
…ak ešte máte nejaké zaujímavé projekty, veľmi rád sa pozriem.

Starý a značně nekompletní seznam, ale přeci to může být zajímavé: https://gist.github.com/Myiyk/7589213

Lkopo
Člen | 65
+
+1
-

Na hl. stranke Nette mas takisto mensi zoznam znamych stranok, ktore bezia na nette. Ja takisto s Nette zacinam, hlavne to chcem skusit z dovodu, ze to pekne podporuje AJAX.

bazo
Člen | 620
+
+1
-

na nette napriklad bezi aj rtvs.sk, tiez nie maly projekt

Editoval bazo (16. 9. 2014 9:29)

wicked
Člen | 290
+
+1
-

Jinak s NetBeans a Nette nemam absolutně žádný problém

Oli
Člen | 1215
+
+2
-

@PeterB ad. Netbeans: Od verze 8 podporují Nette nativně, není potřeba žádný plugin

Lkopo
Člen | 65
+
0
-

@wicked Existuje aj plugin pre Nette? To by ma ohromne potesilo, kedze tam poznam len Symfony2 plugin.

/e Naozaj, http://plugins.netbeans.org/…te-framework to ma teda naozaj prekvapilo pozitivne.

japlavaren
Člen | 404
+
0
-

Nepoznam Yii, ale s Nette som abslutne spokojny. Riesi za cloveka kopec veci automaticky (bezpecnost a pod) a je velmi pekne napisane a to sa snazim i ja dodrziavat.

K negativam: nemame dokumentaciu. daco malo je na nete v cestine (ale musis vediet co a kde hladat), o anglictine ani nehovorim. Na zaciatku moze byt pre teba zopar veci wtf ale vzdy mozes napisat a niekto ti poradi.

Cize composer create-project nette/sandbox … a ides

Azathoth
Člen | 495
+
0
-

Myslím, že NetBeans podporují Nette nativně už od verze 7.4.

Lkopo
Člen | 65
+
+4
-

Yii je takisto taky nie obrovsky FW, napr. WebSupport ho tusim pouziva.

Ono keby si mal problem s Yii tak s tym vacsinou ides na Stack Overflow, kde ale musis jasne a zretelne popisat svoj problem, inak ta tam uminuskuju a tvoju otazku uzatvoria do pol hodiny :D

Tu pozeram, ze ochota vyriesit problem je omnoho vacsia aj v otazkach, ktore by na SO boli okamzite vymazane, takze dalsie plus na Nette.

Ale celkovo, ktory FW je najlepsi bol vzdy zacarovany kruh, kde nikto nevyhrava. Kazdy tam ma svoju pravdu a jedine sam si mozes urcit, ktory FW je pre teba najlepsi. Podobne ako si vybrat adidas alebo nike, kazdemu vyhovuje nieco ine.

Duch.Veliky
Člen | 68
+
+6
-

Ještě před dvouma měsícema jsem Nette pohrdal a teď jsem to dva měsíce studoval a už taky všechno předělávám do Nette včetně velkých projektů.

Problém totiž byl v tom, že jsem pořád hledal ideální strukturu webu a o co geniálnějc jsem jí vymyslel, o to víc se blížila Nette a když si Nette důkladně prostuduješ, tak zjistíš, že všechno dává smysl a když to všechno zkombinuješ, tak tě zase začne programování bavit jako za mlada :D

Úplně teď zase programování zbožňuju, presentery, router, latte, do toho jsem začal používat phpstorm a naučil jsem se SCSS a je to geniální :D

Sice pořád na fóru otravuju nějakýma otázkama, ale dycky mi někdo poradí, tak o to mě to baví víc, že komunita ti fakt pomůže a rychle.

Duch.Veliky
Člen | 68
+
+4
-

A phpstorm má v sobě zabudovanej composer, git, ftp a úplně všechno co tě napadne. Ještě jsem neviděl geniálnější editor :D

wicked
Člen | 290
+
+4
-

Duch.Veliky napsal(a):

A phpstorm má v sobě zabudovanej composer, git, ftp a úplně všechno co tě napadne. Ještě jsem neviděl geniálnější editor :D

Tak s tímhle nemam problém ani v NetBeans

Azathoth
Člen | 495
+
+2
-

NB to mají taky. To je snad samozřejmost každého pořádného IDE.

PeterB
Člen | 12
+
+1
-

Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem.
Už som začal so vzorovým príkladom a teda po prvých riadkoch som chcel s tým seknúť, ale čím dlhšie sa v tom vŕtam, tým viac to začínam chápať…trošku mi vadí názvoslovie, ale to musím asi dostať pod kožu.

Som sa rozhodol, že začnem s Nette, nieje na čo čakať :) …a lepšie to asi nebude, takže sa dopredu ospravedlňujem za otázky, ale nie som žiaden guru, snáď budem – raz

ešte raz všetkým ďakujem PeterB

Lkopo
Člen | 65
+
0
-

Nie je zač, tiež práve začínam ako môžeš vidieť ten „spam“ topicov, kde mi niečo nejde. Zatiaľ sa mi ale podarilo nakoniec všetko vyriešiť :-). Snáď aj tebe.

thm
Člen | 147
+
0
-

Nette je pro mě nástroj, který mi umožňuje programovat v php – nedegraduje mě na nějakého klikače v administračních rozhraních, která prostě mají své limity. Díky němu začínám chápat OOP a čistotu kódu. A hlavně ničím neomezuje. Teď jsem moc rád, že jsem se dal cestou Nette.

LeonardoCA
Člen | 296
+
0
-

Jen poznamka: Magento nema nic spolecneho s yii. Magento je platforma samo o sobe (krom toho ze vyuziva Zend a nekolik jinych knihoven) a je architekturou i objemove o nekolik urovni jinde, nez bezne php frameworky, se vsemi pozitivy i negativy …

Editoval LeonardoCA (19. 9. 2014 17:31)

Bambulko
Člen | 6
+
0
-

je zaujimave, ze pribudli prispevky a napriek tomu, ze som MAL zapnute odoberat mailom – neprisiel ani jeden a uz nemam ODOBERAT emailom :-/

PeterB
Člen | 12
+
0
-

LeonardoCA napsal(a):

Jen poznamka: Magento nema nic spolecneho s yii. Magento je platforma samo o sobe (krom toho ze vyuziva Zend a nekolik jinych knihoven) a je architekturou i objemove o nekolik urovni jinde, nez bezne php frameworky, se vsemi pozitivy i negativy …

…a fakt, teraz som si to vyhľadal, to že magento je postavene na yii som si prečítal na internete, ale ani za svet to neviem nájsť…ešte že internet je plný relevantných informácií…
Ospravedlňujem sa za nepresnosť…

nanuqcz
Člen | 822
+
+1
-

Bambulko napsal(a):

je zaujimave, ze pribudli prispevky a napriek tomu, ze som MAL zapnute odoberat mailom – neprisiel ani jeden a uz nemam ODOBERAT emailom :-/

E-mailové upozornění nějakou dobu nefungují, ale už se to nejspíš řeší :-)

PeterB
Člen | 12
+
0
-

…ale mne fungujú :) celý čas