Co je a k čemu je (data)grid?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
fary
Člen | 155
+
0
-

Nejsem v tomhle moc zběhlý. Hledal jsem k tomu nějaké info na internetu, ale nezadařilo se. :-) Moje otázka je jednoduchá. Co to vlastně jsou ty všelijaké gridy? Všiml jsem si, že pro samotné Nette jich existuje hned několik, ale pořád nechápu, k čemu slouží. Všiml jsem si, že se jimi dají generovat tabulky. Ale jejich potenciál bude asi větší. Našel by se prosím někdo, kdo by mi to vysvětlil?

norbe
Backer | 405
+
0
-

Je to k tomu, že především v administraci potřebuješ uživatelům vypisovat seznamy nějakých záznamů (články, kategorie, produkty, prostě co je třeba). Grid je komponenta, která ti usnadňuje tahle data vypsat, aniž by jsi musel pořád dokola programovat jednu a tu samou funkčnost.

Jenom nastavíš jaké sloupečky chceš zobrazit, případně filtrovat a nastavíš datasource (zdroj dat – většinou nějaká nadstavba nad databázovou vrstvou).

mkoubik
Člen | 728
+
+1
-

Datagrid je především antipattern.
Jestli nevíš co to je tak gratuluju, navrhuj dál rozhraní své aplikace podle toho co jeho uživatelé skutečně potřebují. Pokud ovšem vytváříš interní informační systém který má nahradit excelovou tabulku co má šéf uloženou na ploše, tak se to s tím dá celkem rychle naprototypovat.