Co by měl umět začátečník při žádání o práci?
- Robin Martinez
- Člen | 89
Zdravím, napadla mě taková otázka, na kterou by mi snad někdo odpověděl.
Cca rok dělám v nette, baví mě a pořád se tak nějak učím nové věci z fóra a tutoriálů, které najdu. Udělal jsem víceméně jeden web – pro máti, na kterým si zkouším všechny nové věci.
Zajímalo by mě, co bych měl umět, když bych se ucházel o nějakou php/nette pozici, které se občas na netu objevují. Vím, že je na nette více věcí, které neumím než umím a proto mě trošku děsí, že bych práci nezvládal (za předpokladu, že by mě firma nějak nezaškolila sama). Samozřejmě bych si časem chtěl absolvovat kurz od Davida, ale to bude bůhví kdy.
Pokud s tímhle má někdo nějakou zkušenost nebo je schopen mi k tomuhle něco dodat, budu akorát rád :)
PS: snad jsem to hodil do správný kategorie.
- Michal Vyšinský
- Člen | 608
Poznámka: toto je můj osobní názor
Jako hlavní vlastnost dobrého programátora vidím tu, že dokáže řešit problém a dokáže zapnout mozek. Nejde o to umět celý framework nebo PHP nazpaměť – jde o to umět hledat a vědět, kde hledat. Programování je hlavně o pozornosti a zodpovědnosti (což se i já stále učím a to pracuji s Nette/PHP asi čvrtý rok) – musíš vědět co můžeš změnit, aniž bys rozbil polovinu aplikace.
Hlavně je důležité si uvědomit, že Nette není nový programovací jazyk, takže je nutné umět PHP a hlavně OOP, také určitě SQL (databáze obecně). Často u začátečníků zde na fóru vidím to, že kdykoliv mají nějaký problém, tak hned píší na fórum a nejradši by chtěli, aby jim to někdo napsal/opravil – takto se ale nikdy nic nenaučí.
Ještě dodám, že je – dle mého názoru – mnohem důležitější praxe, než nějaká VŠ, kde se stejně stále učí jen Pascal…
Editoval Michal Vyšinský (22. 7. 2014 11:30)
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
Ahoj, je to velmi individuální. Nejlépe ti odpoví firma sama, co od tebe bude potřebovat.
- Někde se používá novější verze Nette, architektura je složitější a vyžaduje znalosti řady dalších knihoven a nástrojů.
- Někde používají Nette okrajově, nebo na legacy projektu.
- Jinde můžou chtít práci s šablonami v Latte.
- …
Pokud odpovíš na inzerát a řekneš, co vše umíš, a doložíš to zdrojovým kódem, může být jedno, že „je na nette více věcí, které neumím než umím“.
Pro některou firmu to může být naopak výhoda, že jsi čerstvý a že si tě mohou zaškolit dle svých potřeb snáze, než senior programátora, který už má nějaký svůj usazenější styl.
Vím, že je to zpočátku náročné, nicméně osmělit se a zkoušet to stojí za to. Budeš-li upřímný jako tu, nemá s tebou zaměstnavatel co ztratit.
Ještě píšeš a proto mě trošku děsí, že bych práci nezvládal. Pokud práci zvládat nebudeš, tak může odejít. Sám jsem se tak naučil, jaká práce mi jde, jaká ne, kde mám co nabídnou, jak poznám dobrého či špatného zaměstnavatele, co bych se měl doučit, nebo jak se cenní jaká práce na trhu.
To nejhorší, co se ti může stát, je že získáš cenné zkušenosti :)
Editoval Tomáš Votruba (22. 7. 2014 11:34)
- Robin Martinez
- Člen | 89
Díky moc za vaše odpovědi a docela jste mi udělali radost. Jsem právě člověk, co rád problémy řeší sám a teprve potom se ptá. Mám všeobecný rozhled o technologiích i jazycích a logicky snad přemýšlet taky umím.
Moje obavy plynou převážně z předchozích zaměstnání, kde jsem dělal ve frameworcích, které vyvíjela samotná firma a nakonec jsem se tak nějak něco naučil místo školení či čtení dokumentace maximálně ze zdrojáků, ale bojím se, aby to tak nebylo i v dalším potenciálním zaměstnání :D
Jasně, člověk odejít může, ale dneska sehnat práci je kolikrát peklo. Jen zatím prostě nemám tolik zkušeností do života :)
Editoval 3ugeene (28. 7. 2014 21:47)
- mrtnzlml
- Člen | 140
3ugeene napsal(a):
…jsem právě člověk, co rád problémy řeší sám a teprve potom se ptá…
Budu za buřiče, protože spousta lidí si myslí, že toto je přesně to co každý očekává, ale narovinu říkám, že když někdo půl dne sedí nad nějakou hovadinou a nezeptá se, tak mě to akorát naštve. Většinou je to něco co se dá vyřešit velmi rychle. To, že to člověk nezná je ok, ať to zkusí vyřešit, ale ať nad tím nesedí takovou dobu, když prostě neví. Stačí se zeptat a příště už to bude vědět… (-:
- Robin Martinez
- Člen | 89
No, tak samozřejmě to myslím v rámci normálu.
Obojí je extrém, jak to, když někdo napíše na fórum „Píše mi to ‚Wrong password when connecting to the database‘, co mám dělat…???!!!!!“ a na druhou stranu když někdo tejden sedí nad blbostí místo aby se zeptal… Znám oba typy lidí a někdy je to fakt na facku :))))
- Pavel Macháň
- Člen | 282
3ugeene napsal(a):
Cca rok dělám v nette, baví mě a pořád se tak nějak učím nové věci z fóra a tutoriálů, které najdu. Udělal jsem víceméně jeden web – pro máti, na kterým si zkouším všechny nové věci.
@3ugeene Kdybys ho hodil na git a zveřejnil tak ti určitě lidi poradí co zlepšit případně to pomůže i dalším nováčkům :)
Člověk dělá s nette xtým rokem ale stále se má co učit a zlepšovat :)
Editoval Pavel Macháň (22. 7. 2014 16:27)
- Robin Martinez
- Člen | 89
Díky za další názory!
Pavel: vidíš, to není špatnej nápad, mohl bych to asi udělat, ale ty stránky nejsou tak komplikovaný, abych si myslel, že tam je něco vyloženě špatně. Ale je to dobrej nápad, asi to tam časem hodim, nebo někdy poreferujeme v Praze :D :))
Šaman: jo, to je taky další věc, člověku to kolikrát stačí a když potřebuje, přiučí se dál.
Editoval 3ugeene (23. 7. 2014 8:22)
- Robin Martinez
- Člen | 89
No právě, navíc většinou ale k horšímu, co teda mluvím z osobních zkušeností…