Cache a jeji funkcionalita – rychlost nacitani

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
dawe
Člen | 59
+
0
-

Ahoj, mam asi takovou blbou otazku, ale rad bych si to trosku ujasnil. Vytvoril jsem stranky pomoci nette a vubec jsem se o kesovani nezajimal. Je potreba nejak zajistit aby se stranky na strane serveru nejakym zpusobem kesovali nebo se to deje automaticky?

Jde mi o to, ze kdyz jsem zkusil speed test v PageSpeed Insights od googlu, tak trva nacteni 1.7s coz se mi zda, ze je docela dost. Pripadne jak snizit odezvu?

dekuju

edit: mozna za neco castecne muze poskytovatel, zkusil jsem jiny hosting a tam byla odezva 0.21s

Editoval dawe (16. 7. 2014 22:58)

Jiří Nápravník
Člen | 710
+
0
-

PageSpeed inside meri uplne vse, tedy i nacteni javascriptu, css, obrazku apod. a taky zalezi na tvem pripojeni. 1.7s bych rekl je v pohode, premer si jine weby a uvidis…

Tebe by spise melo zajimat, co ukazuje Tracy bar, to meri cas zpracovani na serveru, a to je to hlavni co muzes optimalizovat. Taky mrkni na casy prace s databazi, tam byva casto take uzke hrdlo.

David Kudera
Člen | 455
+
0
-

Ale i načítání js, css a podobně je poměrně důležité. Takže slučování souborů, komprimace apod. je velmi vhodná a ušetří to nějaký ten kousek výsledného času

dawe
Člen | 59
+
0
-

jo jasny, tohle je prave jen odezva serveru, potom se zacnou nacitat css, js atd. (overoval jsem to i pres firebug). A jeste mne napadlo kesovani databazovych dat. Funguje tam nejaky zpusob kese? Nebo si to musim dopsat, pripadne bych poprosil o nasmerovani trosku ja.

David Kudera
Člen | 455
+
0
-

Samo se to necachuje, takže je to celé jen na tobě. Např. máš nějakou komponentu s posledními 10 články, které budeš cachovat. Pak jen stačí vždy při vložení nového článku tuhle cache invalidovat. Je ale možné to udělat i nějak chytřeji (a zároveň taky složitěji). K některým věcem ale můžeš využít i cachování v latte.

dawe
Člen | 59
+
0
-

takze toto cachovani si udelam v modelu/repozitari? pri nacitani overim cache a pripadne z ni vemu. Pri vkladani invaliduju cache? Jde mi o to se naucit spravny postup, aby kdyz uz se to ucim, abych to nedelal nejak spatne :)

edit:
v nete v te debugovaci liste mi (na localhostu) trva dotaz na db 6ms a celkovy cas(asi celkovy – hodnota vlevo u presipacich hodin) mi to pise prumerne 150ms. Obcas to napise 500ms, ale ne tak casto.

edit2:
zkousel jsem to jeste na jinem pripojeni a ten hosting dela hodne. Ten jeden server je o 1s pomalejsi.

Editoval dawe (17. 7. 2014 10:33)

David Kudera
Člen | 455
+
0
-

Jj přesně tak.. Hodně to závisí na tom, co chceš cachovat a jak no.. Takže invalidace nejen u přidání, ale i u mazání a tak.

Ten větší čas bývá většinou právě když se obnovují data v cache. Můžeš to nejvíc vidět, když ji celou smažeš.

No a jestli ti to ukazuje přes 1s v debug baru, kde na localu je to o 1s rychlejší, tak je to docela zábavný hosting

dawe
Člen | 59
+
0
-

porovnaval jsem dva hostingy gts novera (pomalej) a gigaserver (rychlej). S tim, ze technicka podpora gts novera nic moc… Ale ten pro koho jsem ten web delal ma u gts i jine sluzby a chce zustat u nich..

jinak diky :) tu cache tam zkusim jeste dodelat.