Hi – „generátor“ oslovení pro česká jména a příjmení

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
ondrs
Člen | 8
+
+3
-

Zdravím,

víceméně v každém projektu je potřeba nějak řešit oslovení uživatelů. Většinou obligátním „Dobrý den“ nebo „Vážený zákazníku“.
Na adrese http://hi.ondraplsek.cz běží jednoduchá webová služba, která vám pomůže se tohoto zbavit a oslovit uživatele jako člověk.

Nejedná se ve skutečnosti o generátor, proto ty ".
Zkoumal jsem totiž různá řešení, jak strojově vytvořit 5.pád, ale v českém jazyku je spousta vyjímek a výsledky jsou často špatné. Proto na pozadí běží databáze naplněná daty z ČSÚ obsahující cca 300 000 jmen a příjmení a jejich tvary 5.pádu.

PHP wrapper najdete na https://github.com/ondrs/Hi

Službu využívám na několika projektech, proto jsem vytvořil jednu centrální databázi s veřejným API.
Nejedná se o doplněk přímo pro Nette, ale určitě najde uplatnění.

AaAAb
Člen | 6
+
0
-

Služba je to velice zajímavá, u menších projektů jsme šli podobnou cestou a máme ručně vytvořenou databázi 5. pádů pro naše klienty, tak abychom je mohli oslovit. Tvoje služba má ale mnohokrát větší databázi. Jsou nějaká omezení/povinnosti pro její používání v menších komerčních projektech?

Šaman
Člen | 2659
+
0
-

AaAAb napsal(a):

Jsou nějaká omezení/povinnosti pro její používání v menších komerčních projektech?

Na GitHubu má MIT licenci na PHP doplněk.

ondrs
Člen | 8
+
0
-

Omezení žádné nejsou. Jen mi můžete dát vědět, že službu používáte.

CuchulainMacLugh
Člen | 18
+
0
-

Paráda, i pohlaví detekuje? To se mi hodí :-)
Měl jsem taky tu DB ze stránek ČSÚ, ale někam mi zmizela. Ořezal jsem to jen pro oslovení a sloupec pohlaví už nemám.
Jaký je předpoklad, že api i v budoucnosti poběží?
A můžeš mi případně tu db z ČSÚ poskytnout ke stažení? Na webu už ji nemají.

marau
Člen | 50
+
0
-

Ahoj, rád bych tvé API použil, mám však nyní databázi s cca 250tis záznamy, které bych tam potřeboval dostat. Vím, spousta záznamů bude duplicitních, ale i tak to odhaduji na cca 30tis požadavků. Mohu to tam nasypat nějak najednou? Případně bylo by možné poskytnout tu databázi?

Díky

JakubTN
Bronze Partner | 49
+
+2
-

Ahoj, uz to tu zaznelo, ale neuvazujes zverejnit aj samotnu databazu a pripadne aplikaciu, ktora obsluhuje API na tvojej strane?

Sluzba je super, len sa trochu obavam o jej dostupnost v buducnosti alebo pripadnu nedostupnost, takze by skevele hostovat si API u seba.

Dik za info :)

ZahorskyJan
Člen | 59
+
0
-

@ondrs Ahoj, díky za skvělou službu a zároveň doplněk. Integrovat ho do mého projektu byla hračka.
Měl bych návrh na drobnou úpravu. Služba umí vracet víc výsledků v json results, ale extension pro Nette vezme vždycky první klíč. Udělal jsem si úpravu, že se pokouší najít ten klíč, který má nominativ shodný s tím hledaným, myslím si, že to zlepší úspěšnost.
Něco jako:

$useKey = 0;
foreach ($json->results as $key => $value) {
	if (Strings::lower($value->nominativ) == $name) {
		$useKey = $key;
		break;
	}
}
$result = $json->success ? $json->results[$useKey] : FALSE;

Případně kdyby se dalo nastavit, ať metoda to vrací všechny výsledky a ne jen první, ale to by se zase hůř řešila cache.

Tak to jenom kdyby náhodou. Každopádně ještě jednou díky za službu.