Problém se začátky v Nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Ahoj, chtěl jsem přejít na Nette ale asi je na mě ten návod moc složitý…
Už to čtu asi po třetí a stále mi nějakou nejdou do hlavy ty rendery, struktura, atd…
Byl by tu někdo kdo by mi to vysvětlil tak trochu jako blbovi?

iguana007
Člen | 970
+
0
-

Přihlaš se na školení: https://www.skoleniphp.cz/…ych-aplikaci – jsou teď vypsané termíny na září a říjen

zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Jo, školení by bylo supr, ale nejsem na tom tak, abych si to mohl dovolit…
Spíše jsem hledal někoho, kdo by mě jakoby rozšoupl, protože teď ten začátek je strašnej.

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

Ono je toho hodně a těžko popsat začátky nějak jednoduše. Od příštího týdne budu učit Nette na Institutu informatiky v Nových Butovicích. Jestli jsi z Prahy, možná by se dalo domluvit že by tě tam na těch pár hodin nechali.

Jinak základ těch render* metod apod je MVC/MVP architektura. O tom se dá něco najít na netu. Model v Nette naní nijak vyžadován, takže pro začátek rozlišuješ presenter (kam píšeš PHP kód) a šablony (html a latte – na první pohled podobné jako SMARTY, o tom se dá taky něco najít). Presenter ti zpracuje požadavek (zatím neřeš jak, v Sandboxu to je vyřešené) a zavolá nějakou render metodu. Ta má za úkol připravit data pro šablonu a pak tuto šablonu vyrenderovat.

Na první krůčky je ideální stáhnout si Sandbox a editovat jen HomepagePresenter.latte (je tam metoda renderDefault, můžeš si přidat další) a v adresáři templates\homepage (sem patří všechny šablony HomepagePresenteru) je šablona default.latte. Tu použije ta metoda renderDefault(). Pokud přidáš další render metodu, přidej i další šablonu.

Jak se předávají data do šablony, to je ukázáno v renderDefault, takže jediný zásek ještě může nastat s tím makrem {block #content}. To zařídí, že se celá šablona vloží do nějakého layoutu (templates\@layout.latte) a nemusíš tedy opakovat v každé šabloně stejný html kód. Kromě toho bloku (a jeho uzavření) můžeš smazat celý obsah šablony a psát si svůj.

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Šaman napsal(a):

Od příštího týdne budu učit Nette na Institutu informatiky v Nových Butovicích. Jestli jsi z Prahy, možná by se dalo domluvit že by tě tam na těch pár hodin nechali.

A nedalo by se tam domluvit aby se to nahrávalo, podobně jako to občas dělá ČVUT, SNM, FIMUNI, VŠE apod?

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

To by asi k ničemu nebylo, já to vedu spíš jako cvičení. Rozhodně nemám připravené přednášky – to jsem zkoušel na začátku, ale pak jsem zjistil, že nejlepší je skládat pomalu QuickStart, takovým tempem, jak to studentům vyhovuje. A většinu teorie tak probíráme až když na ni narazíme, nebo má někdo dotaz, který vyžaduje obšírnější vysvětlení.

zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Do Prahy jen 200Km :D
Sice do Prahy jezdím poslední dobou často, ale nevím nevím :) Přeci jen jsem na Gymnáziu a nebyl by čas jezdit do Prahy :)

Hm, našel se někdo, kdo to prý do mě nahustí za dvě hodiny, tak se nechám překvapit :D Ale až za dlouho :(

Editoval zdenda204 (28. 8. 2013 21:35)

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

No a nebo se stav na poslední sobotě s notebookem, tam se taky určitě někdo najde.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

A odkud jsi?

zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Pár kilometrů od Dukovanský atomky :)
Není problém přijet třeba do Brna/Třebíče/Znojma :)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

V tom případě bych ti doporučil přijet na poslední sobotu do Brna, až bude :)

zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Ale není to spíše pro ty co už s Nette umí?
No, každopádně se to Nette asi stihnu naučit, tak pak přijedu :) Přecijen na to bude spousta času :3

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

No, na sobotě jsou sice přednášky, které dají nejvíc těm, kteří už vědí o co jde, ale za prvé témata jsou obecná a často zajímavá i pro neNettisty a za druhé tam jsou lidi, kteří Nette umí a mohou poradit.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Šaman napsal(a):

Od příštího týdne budu učit Nette na Institutu informatiky v Nových Butovicích.

Pane jo, moje alma mater :-) Tak tam pozdravuj :-))

zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Tak jsem trochu pokročil, ale podle českého tutoriálu mi to nefunguje a anglický ještě není tak daleko.
Seknu se pokaždé, když mám vypsat komu je úkol přiřazen.
Chyba
Stejný problém nastává ikdyž to stáhnu z GitHubu.
Myslím že to nebude databází, ale kdyby tu byl někdo komu to funguje, poslal by mi jeho tabulky?
Moje databáze

jiri.pudil
Nette Blogger | 1032
+
0
-

V tabulce task nemáš definované cizí klíče. Viz schéma.

zdenda204
Člen | 21
+
0
-

Jirko, děkuju :) Použil jsem ten SQL kód a již to funguje :)
//Edit: Z čeho jsi to poznal? Z laděnky nebo z té databáze?

Editoval zdenda204 (1. 9. 2013 18:10)