Používat nebo nepoužívat doplňky?
- svezij
- Člen | 69
Ahojte, jsem v Nette nový a zatím se stále a stále ptám ¤SHY¤. Teď
mám ale otázku trochu Nette, trochu obecnou. Jak to vidíte s doplňky?
Určitě se vám někdy stalo to, co mně. Surfujete, čtete o programování,
vývoji webu atd. a narazíte na zajímavý framework, např. Nette ;-).
Stáhnete, rozbalíte, projdete si úvodní příklad a pochopíte základy.
Procházíte dokumentaci a stránky o tomto frameworku a narazíte na stránku
s doplňky. „Wow, tenhle doplněk je cool, stáhnu si ho… a ten taky a ten
taky…“, jenže v tu chvíli vám v hlavě bouchne: „STOP“, je to
dobře? Líbí se mi několik doplňků, které bych využil, ale nebude pak
moje aplikace „každý pes jiná ves“?
Do jaké míry bych měl, podle vás, používat doplňky, jak to děláte vy?
Učitelé nám do hlavy „cpaly“ názor: „proč psát něco, co už někdo
udělal před námi lépe“, ale jak poznám, že je to lépe? Měl bych
u každého doplňku prostudovat kód a teprve pak se rozhodnout? Jak to
vidíte?
Snad chápete, na co se ptám ;-). Díky, mějte se :-).
Editoval svezij (9. 7. 2013 7:45)
- akadlec
- Člen | 1326
Tak díky doplňkům co už někdo udělal půjde vývoj tvé aplikace podstatně rychleji. Jen je potřeba šahat po doplňcích co jsou aktualizované a neleží tam x let jako tomu u několika je. Pokud to nechceš mít „každý pes jiná ves“ tak ti nic nebrání ty doplňy udělat podle sebe a ty co jsou ke stažení použít jako vzor či inspiraci (osobně to takto taky dělám) no a když ti to nakonec půjde dobře tak ty své změny můžeš zveřejňovat a nebo rovnou psát vlastní doplňky které pak poskytneš dále.
- akadlec
- Člen | 1326
No to je, ale neuškodilo by kdyby se čas od času udělal pořádek a ty addony pročistily nebo otagovaly jako 0.9 či 2.x případně by vůbec nebylo od věci kdyby ti co jej použijou, předělají/upraví a pak hodí někam na veřejný GIT hodili na něj i link, sem tam se najde extension co je fixlá ale není o ní zmínka v addonech či na foru což je škoda.
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Abych rozšíření použil, tak musí
- být na githubu
- být na packagistovi (aby šlo instalovat přes composer)
- mít hodně watches + málo issues, nebo alespoň vyosokou aktivitu v pulse, abych se nebál že se bugy neopravují
Sám svoje věci vydávám jako znovupoužitelné komponenty, abych mohl v projektu použít vždy to, co se mi zrovna hodí a nemusel ten kód kopírovat.
To že máš v aplikaci 20 doplňků neznamená že neumíš programovat, ale naopak že víš jak vyvíjet aplikace rychle a stabilně (používáš hotové a ověřené věci).
Samozřejmě co se týká Nette, tak je v přípravě nový addons porát, který by měl tohle rozhodování masivně ulehčit, ale zatím ještě není úplně 100% a potřebujeme se věnovat prioritně jiným věcem :)