Verze composeru, která není alpha

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Blujacker
Člen | 89
+
0
-

Dobrý den,

ve své bakalářské práci jsem uvedl, že jsem použil verzi composeru verzi 1.0.0-alpha6. Od oponenta jsem ale dostal otázku, proč v aplikaci, která by měla být maximálně zabezpečena, používám alfa verzi, ve které může být spoustu chyb (viz definice alfa verze).

Koukal jsem na stránku Composeru, kde je seznam verzí ke stažení a všechny mají označení alpha (http://getcomposer.org/download/). Jak můžu tedy oponentovi u obhajoby odpovědět? Mám říct, že šlo o omyl, v textu jsem se přepsal, a v aplikaci byla použita stabilní verze (teď si vymyslím nějaký číslo (1.1.3)), nebo composer čísluje verze nějakým jiným způsobem a slovo alpha v názvu verze neznamená, že se jedná o alfa verzi?

Děkuji za Váš čas a rady, jak nějak elegantně vybruslit z této otázky.

hrach
Člen | 1838
+
0
-

Rekl bych, ze composer slouzi pro vyvoj a ne pro realny beh aplikace. Navic bych jeste rekl neco ve smyslu, ze i HTML5 neni stabilni specifikace, ze to takhle na internetu chodi.

Blujacker
Člen | 89
+
0
-

hrach napsal(a):

Rekl bych, ze composer slouzi pro vyvoj a ne pro realny beh aplikace. Navic bych jeste rekl neco ve smyslu, ze i HTML5 neni stabilni specifikace, ze to takhle na internetu chodi.

Takže composer nemá stabilní verzi? V tom případě bych asi řekl něco jako:
Stabilní verze composeru ještě není uvolněna, ke stažení je pouze alfa verze. Nicméně composer je hojně využíván v PHP aplikacích a dokonce doporučován samotným autorem Nette frameworku https://doc.nette.org/…ces/composer. Composer je navíc nástroj pro vývoj a po dokončení aplikace nijak nezasahuje do jejího chodu.

besanek
Člen | 128
+
0
-

Takhle nějak bych to pobral taky. Pokud composer skutečně nezasahuje do ostrého provozu aplikace, tak je oponentův dotaz trochu nemístný.
Myslím, že by to co jsi napsal mělo stačit. Jen bych více zdůraznil, že případné chyby composeru se projeví jen při vývoji.
Každopádně nevymýšlej nějaké neexistující verze a podobně. Pokud by se na to došlo, tak bys mohl mít problém.

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

Jop, composer je pouze nástroj pro vývoj aplikace, nikoliv její součást.

llook
Člen | 407
+
0
-

Odpověděl bych, že označení „alpha“ v tomto případě neodpovídá zmíněné definici. A že úloha, kterou Composer provádí, je poměrně jednoduchá a její bezchybné splnění lze snadno ověřit.

Autoři open source se někdy zdráhají svoji práci označit jako „hotovou“, třebaže bez problémů funguje a spousta lidí ji spokojeně používá. Radši tam dají nějaké to alfa/beta/rc apod., aby si to ještě mohli rozmyslet. Jak dlouho třeba verze Nette začínaly nulou, protože do té „první verze“ tomu pořád něco chybělo…

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

Jak tu psali ostatní – zdůrazni především to, že na composeru nic neběží, ten slouží pouze k natahání knihoven (zvlášť, jestli používáš Netťácký robotLoader).

A že vzhledem k tomu, že kontroluje závislosti a jejich verze, tak je bezpečnější, než si všechno kopírovat ručně.

Editoval Šaman (19. 6. 2013 17:59)

Blujacker
Člen | 89
+
0
-

Děkuji všem, v pátek uvidím jak se mu moje odpověď bude líbit.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Dovolil bych si nesouhlasit s tvrzením, že composer slouží pouze pro vývoj a nikoliv pro běh aplikace. Pomineme-li, že na composeru vlatně stojí celá architektura závislostí aplikace, typickým příkladem používání i v produkčním prostředím je např. composer autoloader (který se sice generuje, ale do repositáře necommituje). Zároveň se (hypoteticky) může vyskytnout problém při sestavení řešení závislostí, pokud při vývoji je použita jiná verze composeru než při deployování aplikace.

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

právě proto, že Composer není stabilní, by se měl autoloader a celý adresář vendor do projektu commitovat. pak odpadnou všechny hypotetické problémy při deployi

hrach
Člen | 1838
+
0
-

právě proto, že Composer není stabilní, by se měl autoloader a celý adresář vendor do projektu commitovat. pak odpadnou všechny hypotetické problémy při deployi

přesně. mit deploay zavisly na dostupnosti githubu je prasarna.