Acl pomocou anotaci na presenter, action a handle

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
duskohu
Člen | 778
+
0
-

Caute, Chcel by som si rozchodit ACL pomocou anotaci tak ze ked sa bude volat presenter, action, handle, tak to najprv bude ovarovat opravnenie uzivatela na zaklade anotacie, role, ci uz v presentru alebo komponente. Samozrjme planujem nejako vyriesit aj overovanie vlastnictva polozky v db, napr. clanku. Nevedeli by ste ma niekto nakopnut akym sperom sa vydat a realizovat to?

romiix.org
Člen | 343
+
0
-

Tento problém som už riešil. Dostal som sa k jednej metóde v BasePresenter ktorá pri každej požiadavke kontrolovala či má používateľ k presentru, akcií alebo signálu prístup cez anotáciu. V anotácií sa nachádzal zoznam rôl ktoré majú prístup.
Napr.:

/** @access (customer,admin)*/

Zároveň sa oprávnenia dedili – stačilo zabezpečiť presenter a automaticky boli zabezpečené aj metódy. S týmto som bol vcelku spokojný v danom projekte.

Teraz som nútený naprogramovať niečo komplexnejšie, pretože v prípade anotácií nie je možné bez zásahu do zdrojákov meniť práva. Taktiež nie je jednoducho riešiteľné oprávnenie na úrovni konkrétneho používateľa (nie skupiny) a oprávnenie vlastníka.
Plánujem teda nasadiť anotácie popisujúce názov zdroja (presenter,view,hendle) ktoré sa použijú pre GUI. Základné nastavenie previesť v neon konfigurácií a následne ich prepisovať nastaveniami z DB. Toto kešovať a hotovo:)

Každopádne je potrebné vopred si premyslieť čo všetko potrebuješ zabezpečiť a s akým rozlíšením.

duskohu
Člen | 778
+
0
-

Zatial som urobil zaklad, Len tu nastal problem, guest > loggedIn > manager > bigBoss, ako nastavim dedicnost roli? Ked sa prihlasim ako bigBoss tak by som mal mat pristup k handle, ale realne tu rolu medi rolami nemam, kedze by som to mal nejako dedit.

/**
 * @Secured
 * @User(loggedIn, role=manager)
 */
public function handleTest() {

}
public function checkRequirements($element) {
    if ($element->hasAnnotation('Secured')) {
        $user = $this->getUser();
        $userAnnotation = (array) $element->getAnnotation('User');

if (in_array('loggedIn', $userAnnotation) && !$user->isLoggedIn()) {
            throw new ForbiddenRequestException('You do not have permission to view this page.');
        }
        if (array_key_exists('role', $userAnnotation) && !in_array($userAnnotation['role'], $user->getRoles())) {
            throw new ForbiddenRequestException('You do not have permission to view this page.');
        }
    }
}
Šaman
Člen | 2659
+
0
-

Dělal jsem si něco podobného, ale nakonec jsem to zrušil. Nebylo to dostatečně pružné (Mazat může jen admin je v pohodě. Ale mazat může ten, kdo příspěvek vložil, to už asi nezapíšeš.) a za chvíli jsem se na to zabezpečení začal spoléhat, i když bylo spíš pracovní.
Navíc každý presenter bylo stejně nutné zapsat do ACL, tak nakonec jsem převedl i pravidla zpátky pod ACL.
Myslím že v tom projektu jsem nakonec nechal jen anotaci @secured, která zajistila, že se ve stratupu kontrolovala práva na aktuální action. Ale pravidla už byla všechna v ACL. Další výhoda je, že máš všechna pravidla pohromadě a ne rozházená po presenterech.

duskohu
Člen | 778
+
0
-

Hmmm, takze odporucate pouzivat ACL ale ako resource a privilege pouzivat anotacie, nie $this->name ?

/**
    * @Secured
    * @Resource("Homepage")
    * @Privilege("Show")
    */
Šaman
Člen | 2659
+
0
-

To ne, resource a privilege jsem načítal automaticky jako název presenteru a akce.
Ale teď jsem na to koukal a vlastně jsem to zavrhl úplně, protože pořád není možné předat třeba id mazaného záznamu, tedy otestovat zda uživatel může smazat tenhle konkrétní záznam. Id se dá sice vytáhnout z requestu, ale je to naslepo, občas předávám dvě Id (třeba id tagu které se má smazat z id knihy) a tam už si s tím nějaká obecná logika ve strartupu neporadí. Takže používám tradiční ověřování pomocí ACL až v konkrétních akcích, které se umějí zeptat přesně na to, co potřebuji.

Přemýšlel jsem jestli teda nemít kontrolu nahrubo (nepřihlášený uživatel nesmí nikam jinam než na přihlášení) a zbytek řešit v jednotlivých akcích, ale přišlo mi to zbytečný. ACLku se nevyhnu a akorát budou práva na několika místech a ne pohromadě.

Editoval Šaman (19. 3. 2013 18:50)

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Tohle je další z těch věcí co už mám vyřešené (ano, včetně oprávnění k určitému záznamu) akorát jsem to ještě nestihl pořádně ani sám použít, natož abych to zveřejnil jako addon. :-(