Kam se poděl llook?
- pmg
- Člen | 372
Jsem rád, že ses ozval. Zajímalo mě, jestli jsi na Nette úplně nezanevřel. Tvůj blog si nechávám agregovat, tak by mě zajímalo: Můžeš porovnat ASP.NET vs PHP + Nette? Myslíš, že PHP půjde do kelu, nebo se z něj stane lukrativní jazyk?
S Javou jsem si svého času trochu hrál, ale pro reálné nasazení mě moc nezaujala. Nezdá se mi moc efektivní psát aplikaci v jazyce bez kvalitního hostingového zázemí. Platí to samé o ASP.NET?
Myslím, že důležitým aspektem pro rozhodování pro .NET mohl být výkon. Také si ale myslím, že se rozdíly budou snižovat. Jestli hraje orli také funkcionalita, nevím. Nette se mi ale zdá kvalitní a zdrojové kódy mě vždycky rozesmějou. A pak taky, jak píše Jod.
Budu rád, když mi o tom někdo něco řekne. Vlastně bych llooka něchtěl nutit, aby se tu nějak ospravedlňoval. :-)
- llook
- Člen | 407
pmg napsal(a):
Jsem rád, že ses ozval. Zajímalo mě, jestli jsi na Nette úplně nezanevřel. Tvůj blog si nechávám agregovat, tak by mě zajímalo: Můžeš porovnat ASP.NET vs PHP + Nette? Myslíš, že PHP půjde do kelu, nebo se z něj stane lukrativní jazyk?
Na Nette jsem nezanevřel. Dokonce jsem se u něj v něčem inspiroval, pokusil jsem se implementovat něco na způsob persistentních vlastností.
Trochu mě překvapilo, jak rychle jsem si zvykl na statické typování. Myslel jsem si, že s tímhle budu válčit, ale nakonec je to právě naopak, už si nedokážu představit, že bych třeba psal volání metody, kterou mi IDE neumí napovědět (případ třeba extension metod v Nette).
PHP má podle mě svoji největší slávu za sebou, ale popularitu si zcela jistě ještě pěkných pár let udrží. Je to jako kdyby ses v roce 1993 ptal, jestli půjde do kelu Pascal. Šel, ale nestalo se to najednou a ještě v té době mělo cenu se mu věnovat.
>
S Javou jsem si svého času trochu hrál, ale pro reálné nasazení mě moc nezaujala. Nezdá se mi moc efektivní psát aplikaci v jazyce bez kvalitního hostingového zázemí. Platí to samé o ASP.NET?
Javu jsem zavrhl především kvůli hostingovému zázemí. Sice ji lze rozběhat pomalu i na čipu v pračce, ale nastavit spolehlivý a levný sdílený hosting je nad její možnsoti. S hostingy pro ASP.NET je to mnohem lepší. Ne tak jako s PHP, ale mnohem lepší, než s Javou.
Jenom v ČR existuje asi pět slušných ASP.NET freehostingů, pro Javu nevím ani o jediném.
>
Myslím, že důležitým aspektem pro rozhodování pro .NET mohl být výkon. Také si ale myslím, že se rozdíly budou snižovat. Jestli hraje orli také funkcionalita, nevím. Nette se mi ale zdá kvalitní a zdrojové kódy mě vždycky rozesmějou. A pak taky, jak píše Jod.
Výkon mě zatím moc nepálí. Roli hraje především důvěra v prostředí. Viz Davidův článek PHP Surprise. Starší, ale stále aktuální, protože podobné boty se objevují pořád.
Nebo kompatibilita mezi verzemi. Kdybych před lety napsal něco v ASP.NET 1.0, tak bych to na dnešním ASP.NET 3.5 hostingu zprovoznil mnohem snáze, než něco v PHP4 (nedejbože PHP3) na hostingu pro PHP5. Pamatujete, jak se před pár lety hostingy bály přecházet na PHP5? Třeba Webzdarma nepřešlo doteď.
Předpokládám, že pro PHP6 se bude opět vše psát odznova, včetně Nette…
Jod napsal(a):
Inak čo poviete na mono? Ide mi hlavne o multiplatformové desktopové aplikácie (kedže nemá poriadny MVC framework) a zdá sa, že už je celkom použiteľné. Je lepšie riešenie Java, či nejaké iné?
Říká se, že Mono je zhruba někde mezi .NET 2.0 a .NET 3.5, takže pouhých pár let pozadu. To není špatné. Ale jinak nevím, s Monem nemám zkušenosti vůbec.