Jak co nejjednodušeji nastavovat jiné práva skupině všem souborům v temp/cache?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
LeonardoCA
Člen | 296
+
0
-

Na staging potřebuji, aby všechny temp složky/soubory měly práva 0775/0664 místo standartních 0755/0644. Protože apache má svého uživatele a každý developer má přístup jen do projektů na kterých pracuje.

• bez použití umask, pomocí chmod pro jednotlivé soubory…
  • lze to nějak docílit i bez podědění FileCacheStorage/PhpFileCacheStorage?
  • nebylo by dobré mít možnost nakonfigurovat výchozí práva přímo v config.ini?

Editoval LeonardoCA (17. 1. 2013 9:30)

LeonardoCA
Člen | 296
+
0
-

Nemám o téhle problematice úplný přehled, jen co jsem si v rychlosti vyhledal…

Problémy jsou dva:

• apache běží pod svým uživatelem a proto si developer nemůže promazat temp, když potřebuje, i když je ve stejné skupině jako apache user
  • při testovaní CLI skripty běží pod uživatelem aktuálního vývojáře a nemají pak práva na přepsání cache souborů …

Dělal jsem v posledních dvou týdnech, na projektu hodně zásadních úprav, včetně úprav namespaces apod., přecházel z Eclipse na PhpStorm a z Nette 2.0.7 na 2.1dev a zároveň se na staging měnila verze php z 5.3 na 5.4. A teď si nejsem jistý jestli jsem si problém nezpůsobil sám úpravami v projektu nebo vznikl přechodem na dev verzi nette a nebo je způsoben změněnou konfigurací staging serveru, který spravuje někdo jiný. A nechce se mi všechno procházet a zkoušet…

Jistě vím jen jaký potřebuji výsledek a že ještě před 14 dny problém s právy nebyl.

Pokud chápu správně tak umask se používat moc nedoporočuje a lépe je nastavovat práva přes chmod. Což si myslím, že je logické pokud se jedná o konfiguraci pro více uživatelů s omezeným přístupem. Globální nastavení umask pro apache by vše jednoduše vyřešilo, ale globální nastavení obvykle nejsou ideální.

Zatím vidím jen jediné řešení a to podědit si příslušné CacheStorage(s) a implementovat nastavení práv tam.

Mohl by mi prosím někdo jen potvrdit, jestli uvažuji správným směrem?
Setkal se někdo s tímto problémem?
Nebo jak by jste to řešili?

Předem děkuji

Editoval LeonardoCA (17. 1. 2013 22:19)

radas
Člen | 226
+
0
-

Taky se přikláním k možnosti změnit (mít možnost konfigurovat) práva, pod kterými se vytváří adresáře a soubory v temp/cache. Přešel jsem z Nette 2.1-dev (2012–05–15) na Nette-2.1-dev (2013–02–19) a ejhle, najednou nejsou adresáře v temp/cache s právy 0777, ale jen 0755 a soubory místo 0666 jen 0644. To mi jako vývojáři taky dost vadí, když nemůžu jednoduše promazat cache.