Vkladanie a zobrazovanie chemickych vzorcov

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
cujan
Člen | 410
+
0
-

Caute
robim atlas mineralov a potrebujem ako jednu z poloziek vkladat do DB a nasledne zobrazovat chemicke vzorce, ako to riesite? Mne ide o to aby sa napr v H2O ta dvojka zobrazila ako dolny index.

Vdaka

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Použj texy a nastav si indexy podle https://forum.texy.info/…xy2-a-syntax.

stefi023
Člen | 71
+
0
-

Uz si presne nepamatuji co vse je mozne v chemickych vzorcich, pokud napr pouze dolni index tak muzes pouzit unicode znaky (https://en.wikipedia.org/…superscripts) – predpokladam ze vse mas v UTF8

H₂0 (TEST ₀₁₂₃₄₅₆₇₈₉)

a nebo to tam proste cpat jako HTML / nebo s texy viz mkoubik

H<sub>2</sub>O

asi zalezi na tom, jak s tim chces dale nakladat

Editoval stefi023 (12. 12. 2012 14:43)

cujan
Člen | 410
+
0
-

no dobre ale ved do db nedokazem vloyit cislo ako dolny index......resp ked to budem tahat z db tak to ma nejako parsovat?

stefi023
Člen | 71
+
0
-

Proc bys nedokazal do db vlozit cislo jako dolni index? vzdyt je to porad jen znak – stejne jako jakykoliv jiny… teda samozrejme mas li db v utf8. jak myslis ze se to vlozilo a zobrazilo tady ve foru?

nebo ti jen spatne rozumim :(

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Pokud ty chemické vzorce mají vypadat trochu k světu, tak ti asi nezbude nic jiného, než je psát a v Latexu a na serveru z toho generovat obrázek (stejně to dělá třeba Wikipedia).

h4kuna
Backer | 740
+
0
-

canvas by stál za zvážení

cujan
Člen | 410
+
0
-

caute hodil som do db H<sub>2</sub>O
a ak to natiahnem z db tak mi zobrazi H<sub>2</sub>O namieto toho aby my z dvojky vytvorilo dolny index

stefi023
Člen | 71
+
0
-

predpokladam ze to vypisujes v latte makrem {…}, ktere automaticky vsechno escapuje… musis pouzit makro ktere neescapuje – s vykricnikem {!…} (viz dokumentace)

cujan
Člen | 410
+
0
-

super, vdaka pomohlo, kedze nepotrebujem nejake zlozite vzorce tak pouzijem toto formatovanie

vdaka