Instalace Xdebug pro Netbeans a Nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
mildabre
Člen | 62
+
0
-

Používám pro psaní aplikací v Nette Frameworku Netbeans 7.2. a chtěl bych používat nějaký systém pro krokování aplikací (debugování).

Na lokální mašině mám nainstalováno:

Windows 7, 32 bit
Apache 2.2.17
PHP 5.3.4. 	build TS (thread safe) VC6 win32, instalováno jako modul Apache

Prostudoval jsem různé diskuze na fóru Nette a hodně lidí pro Netbeans používá Xdebug tak bych chtěl Xdebug zkusit také – z diskuze vyplynulo množství potíží a hodin strávených nad instalací Xdebugu tak se chci raději dopředu zeptat na doporučený postup.

Existuje verze Xdebug pro build PHP VC6 ?
Na stránce pro download Xdebugu http://www.xdebug.org/download.php jsou k dispozici různé verze Xdebug podle verze PHP. Pro moje PHP 5.3.4 a Windows 32bit jsem nalezl verzi Xdebugu:

PHP 5.3 VC9 TS (32 bit)

Protože jsem si před 2 lety stáhnul Apache z apache.org musel jsem k němu použít PHP 5.4 typu VC6 jak je doporučeno v oficiálním manuálu PHP. Pro PHP 5.4 VC6 jsem ale nenašel odpovídající typ souboru Xdebug ( http://www.xdebug.org/download.php ).

Mám dotazy na znalce instalace Xdebugu:

• otázka: mohu použít Xdebug verzi PHP 5.3 VC9 TS (32 bit) – předpokládám že asi ne?
  • otázka: existuje Xdebug pro PHP VC6 ?

Upgrade Apache z apachelounge.com

Kdyby nešlo použít Xdebug na mojí stávající instalaci Apache + PHP, byla by druhá možnost upgradovat Apache na 2.4 ale stáhnout si verzi VC9 pro Windows která není na apache.org, ale na apachelounge.com. Protože jsem vždy dříve stahoval z osvědčeného zdroje apache.org, chci se dotázat znalců:

• otázka: je nyní a do budoucna pro vývojový server na windows 32 bit lepší stahovat instalační soubory VC9 pro Windows z apachelounge.com aby umožnil upgrade na PHP 5.4 který zřejmě již ve verzi VC6 není k dispozici ?

Díky za jakékoliv kvalifikované info a případně za Vaše zkušenosti jak bezproblémově nainstalovat ten Xdebug.

mildabre
Člen | 62
+
0
-

Ještě jsem chtěl dodat, že sem potom až se mě to podaří dobře nainstalovat pošlu popis mojí instalace.

Quinix
Člen | 108
+
0
-

No ty doporučení na php.net… už léta používám Apache 2.2 z oficiálního webu spolu s PHP VC9 TS modulem a nikdy sem s tím neměl žádný problém. Xdebug taky funguje.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

@Quinix: +1, používám stejnou kombinaci také bez problémů

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Na uvedené konfiguraci mi Xdebug také fungoval. Ještě doplním že nad apachem 2.4.3 jsem minulý týden po reinstalaci windows nerozběhal ani PHPko, v případě apache 2.2 vše v pořádku.