Validační pravidlo po odeslání

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Nutelac
Člen | 58
+
0
-

Je možné vytvořit validační pravidlo, které se provede až po odeslání formuláře?

Jan Endel
Člen | 1016
+
0
-

Všechny validační pravidla se provádějí až po odeslání formuláře.

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

Každé pravidlo se provede až po odeslání formuláře, ne?

Nutelac
Člen | 58
+
0
-

Omlouvám se za hloupý dotaz. Zmátla mě validace na klientské straně, takže takže jsem si myslel, že se validace na serveru provádí dvakrát.

mildabre
Člen | 62
+
0
-

Validace formuláře se provede na klientské straně při pokusu o odeslání formuláře je-li Javascript zapnutý (nejsou-li data validní kodeslání foruláře nedojde) a je-li Javascript vypnutý, provede se validace na serveru po odeslání formuláře. Je to tedy o trochu složitější. Z praktického hlediska nevidím smysl určovat kde se má a kde ne validovat.

Zato vidím jako užitečnou tzv. „měkkou“ validaci – aby se vlk nažral a koza zůstala celá – klienti občas chtějí validaci tak, aby ji mohli vyjímečně porušit – obvykle ve firmách kde nejsou procesy dobře normalizovány a panuje tam jistý chaos. Já jsem tento požadavek řešil touto měkkou validací, kdy jsme validovali na dané pravidlo s tím, že se neblokovalo odeslání formuláře, ale podalo se hlášení s potvrzením ANO, NE a klient si mohl sám určit zda nalezenou chybu opraví nebo je to v pořádku.

Příklad z praxe: Ředitel vydal pravidlo, že každá zakázka musí mít objednávku. Jednou za půl roku se vyskytne výjimka kdy objednávka je ústní a přesto se musí zakázka založit.

Editoval mildabre (10. 12. 2012 19:46)