Jaké používáte konvence pro názvy tabulek, presenterů, atd.?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Ahoj,
kdysi bylo zvykem všechno v Nette pojmenovávat množným číslem: ArticlesPresenter, ArticlesModel, tabulka v db articles.

Pak přišla Nette\Database a nejčastěji používané konvence se změnily: tabulky v db jednotným číslem, kvůli tomu jsem začal pro přehlednost pojmenovávat i modely a presentery jednotným číslem.

Teď je éra, kdy už všichni kašlou na MyISAM a používají DB s podporou cizích klíčů. A každý si tak může pojmenovávat co chce jak chce.

Chtěl bych se zeptat, která z konvencí se u vás nakonec chytla a kterou aktuálně používáte?

Díky :-)

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Já pořád používám množné číslo jak u presenterů a modelů, tak i u tabulek v databázi =).

pawouk
Člen | 172
+
0
-

Vše jednotné, ale myslím že je to vcelku jedno, jen je potřeba to dělat vše stejně. Jinak Primární klíč id, cizí klíč tablename_id. Názvy tříd camelcase, ale názvy tabulek i sloupců malým z podtržítky. Je v tom trochu guláš, ale už jsem si zvyknul, jinak dále v css s podtřítky, formulážové názvy s podtržítky. V php vše camelCase

jtousek
Člen | 951
+
0
-

Používám přesně totéž co pawouk, jen v CSS mám raději pomlčky než podtržítka. :-)

Jirda
Člen | 103
+
0
-

Jsem na tom naprosto stejne jako jtousek.

murdej
Člen | 26
+
0
-

třídy – PascalCase
členské proměnné, metody, promenne – cammelCase
tabulky – tabulka, id, nazevSloupec, ciziKlicId
css – class-name

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

murdej: Jednalo se mi spíš o to, jestli používáte jednotné/množné čísla v názvech :-)

murdej
Člen | 26
+
0
-

Nejak jsem pri tom procitani komentářů zapoměl na původní dotaz :)

Používám standartně jednotné číslo (název tabulky, třída konkrétního objektu, presenter, …)

<?php
$article->category
?>

Jen tam kde třeba objekt zastupuje skupinu prvků používám množné

<?php
$category->articles ...
?>
ic
Člen | 430
+
0
-

V CSS bych rozhodně doporučoval tu pomlčku namísto podtržítka, protože CSS v 2 má „pomlčkový selektor“, kdežto „podtržítkový selektor“ zatím nikdo nevynaleznul
viz.:
http://www.w3.org/…elector.html#…
konkrétně tohle:

The following rule will match for values of the "lang" attribute that begin with "en", including "en", "en-US", and "en-cockney":

*[lang|="en"] { color : red }

moc se to nepoužívá, ale existuje to.
Ostatní konvence jsou pokud vím jen „tak jak to někdo rozhodl“, ale žádné konkrétní výhody nepřinášejí.

Editoval ic (11. 10. 2012 20:53)

Vyki
Člen | 388
+
0
-

Osobně dávám všude jednotné číslo, v názvu presenterů i tabulek.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Tabulky databáze mám v množném čísle s využitím podtržítek. Jinak používám jednotné číslo.

PS: Nemáte někdo nějaký nápad na řešení?
https://forum.dibiphp.com/…ticke-reseni#…

bene
Člen | 82
+
0
-

Někdo považuje tabulku, která reprezentuje kolekci a tudíž by měla mít název v množném čísle. Já jsem zase toho názoru, že tabulka a její definice je „to samé“ jako třída a její definice (na třídy se dle nepsaného pravidla používají jednotná čísla).
Jinak použití jednotného čísla, pak zjednodušuje např. dynamicky tvořit cizí klíče useruser_id namísto usersuser_id.
Určitě existuje mnoho oddůvodnění pro jednotné i množné. Ze skušeností bych se množnému názvu vyhnul.