správné navržení url aplikace a menu/kategorie

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Hafran
Člen | 121
+
0
-

Zdar, omlouvám se možná za trochu off-topic, ale říkám si že Nette bude určitě umět něco co mi pomůže. ;)

Snažím se teď trochu obecně navrhnout strukturu URL pro web.
Jde mi to o to, že když je položka/článek ve více kategoriích, tak se mi duplikuje obsah (auta/cervena/velke_cervene_auto a auta/velka/velke_cervene_auto) čemuž bych se rád vyhnul.

Když bych si udělal jednu url třeba s id: /43-velke_cervene_auto, tak se sice nebude duplikovat, ale nevím kterou kategorii v menu a bread crumbs mám otevřít. Chci aby měl rozkliknutou celé to menu auta/cervena atd. Navíc je otázka jestli není url hezčí pokud má vypsané i kategorie

Napadlo mě, ukládat si třeba do session poslední stránku (tedy, že by si pamatovalo odkud uživatel přišel třeba z kategorie auta/cervena a menu by otevřel podle toho), ale příjde mi to hloupý, pokud by si to rozklik později třeba z mailu atd. Jak to řešíte vy? Ideálně aby to Nette/Router vyřešil za mě xD

bazo
Člen | 620
+
0
-

no tak tu cestu kategorii mozes mat ulozenu v db a pri zobrazeni clanku si ju vytiahnut

Hafran
Člen | 121
+
0
-

No to můžu, jenže jelikož je těch cest víc, tak bych si musel jednu vybrat jakožto kanonickou. To by nevadilo, ale ve chvíli když se uživatel prokliká na ten produkt, tak by se mu teda otevřené menu změnilo podle té db. Takže kdybych klik na červená auta a kanonicky by to bylo na velká auta, tak mě to vlastně někam přesměruje, což je špatně. :/

Ono to jde vyřešit mnoha způsoby, jen mi všechny příjdou trošku špatně. :)

bazo napsal(a):

no tak tu cestu kategorii mozes mat ulozenu v db a pri zobrazeni clanku si ju vytiahnut

Jan Endel
Člen | 1016
+
0
-

na stejný obsah by měla vést vždy jen jedna url adresa, jinak ji vyhledávače postihují.

Tomas Jancik
Člen | 103
+
0
-

muzes ziskat referer a podle toho kategorie ‚rozklikat‘…

$container->getService('httpRequest')->getReferer()->host;

pri otevreni zvenku by jsi pak musel nacitat nejakou defaultni cestu

btw: Nette Router standardne presmerovava na jednu kanonickou URL (prvni vyhovujici routa tusim)

Editoval Tomas Jancik (14. 8. 2012 13:31)

Hafran
Člen | 121
+
0
-

pilec napsal(a):

na stejný obsah by měla vést vždy jen jedna url adresa, jinak ji vyhledávače postihují.

No to je pravda proto bych se tomu rád vyhnul, jenže prostě třeba u e-shopu je to většinou standartní situace, takže to snad nebudou penalizovat tolik. :/

Tomas Jancik napsal(a):

muzes ziskat referer a podle toho kategorie ‚rozklikat‘…

$container->getService('httpRequest')->getReferer()->host;

pri otevreni zvenku by jsi pak musel nacitat nejakou defaultni cestu

btw: Nette Router standardne presmerovava na jednu kanonickou URL (prvni vyhovujici routa tusim)

Dík, to vypadá docela dobře, ale samozřejmě když se z jedné takovéhle položky proklikne na další, tak už žádný referer mít nebude ;) Jde někde zjistit to přesměrování na kanonickou URL? Tedy že bych si to někde mohl zkontrolovat, případně opravit?

Ot@s
Backer | 476
+
0
-

Hafran napsal(a):
Jde mi to o to, že když je položka/článek ve více kategoriích, tak se mi duplikuje obsah (auta/cervena/velke_cervene_auto a auta/velka/velke_cervene_auto) čemuž bych se rád vyhnul.

Takto je to v pořádku (ona zdánlivá duplicita). Z URL přesně víš, kde se nacházíš – žádné referery, žádé session. Pokud Ti jde o SEO hygienu, použij canonicalization od google (moc dobře ví, proč tuto možnost nabídl).

EDIT: Btw, drobková navigace Ti mění obsah stránky (na úrovni md5 obsahu stránky).

Editoval Ot@s (14. 8. 2012 14:25)

Tomas Jancik
Člen | 103
+
0
-

Hafran wrote:

Jde někde zjistit to přesměrování na kanonickou URL? Tedy že bych si to někde mohl zkontrolovat, případně opravit?

tady

duke
Člen | 650
+
0
-

Tomas Jancik napsal(a):

Kdyby se Hafran vydal touto cestou, nefungovalo by mu správně to rozbalování menu. Doporučuji dát na radu uživatele Ot@s.

Tomas Jancik
Člen | 103
+
0
-

duke wrote:

Tomas Jancik napsal(a):

Kdyby se Hafran vydal touto cestou, nefungovalo by mu správně to rozbalování menu.

proto jsem ho na to upozornoval :)