Quick start – nejde vytvoriť užívateľa

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
stevkopr
Člen | 9
+
0
-

Mám tázku ohľadom Quick startu – je tam napísané ----
„…Připravená data mají založené 3 uživatele: admin, pepa, franta. Jejich hesla jsou shodná s jejich uživatelským jménem.“…“
 – žiadných takýchto pripravených nemám. neviem ako sa mám prihlásiť do ukolníčka. chýba tam registrácia! v tabuľke users som si vytvoril užívateĺa (

INSERT INTO user(id, username, password, name) VALUES („7“,„sp“,„heslo“,„admin“)

avšak aj nepriek tomu to ukolnicek nechce prijať a vypíše sa mi tá istá hláška, že meno alebo heslo nieje spravne. ako si mám poradiť?

Editoval stevkopr (13. 7. 2012 14:03)

tomasz
Člen | 6
+
0
-

Nebude problém v tom, že Quickstart ukládá hashovaná hesla (hned na začátku stránky Quickstart – Přihlašování uživatelů)?

stevkopr
Člen | 9
+
0
-

uff, neviem poriadne ani čo znamená hashovať hesla, nie to ešte aby som to mohol nejako pozmeniť. osobne som v Nette začiatočník a QS je môj prvý tutoriál o Nette. mám skúsenosti z vývojom desktopových app, webové aplikácie ma začali zaujímať kvôly PHP Frameworkom, nakoľko mám z PHP a MySQL aspoň základné skúsenosti. Stále neviem ako to vyriešiť, čo viní aj to, že v QS nie je ani zmienka o registrácií, nie to ešte nejaký návod.

tomasz
Člen | 6
+
0
-

Heslo není uloženo v plain textu (v čitelné podobě), ale je zašifrováno. Konkrétně QS na to používá fci hash('sha512', $password);, takže pokud máš v databázi uloženo přímo „heslo“ a pokusíš se přihlásit, není s databází porovnáván přímo text „heslo“, ale jeho hash a ten je samozřejmě jiný.

A co se týče registrace zkus vycházet z přihlašovacího formuláře, pouze uprav funkčnost aby nedocházelo ke kontrole, ale došlo k uložení dat.

stevkopr
Člen | 9
+
0
-

vytvorenie registrácie je vec rozširovania aplikácie, najprv by som rád dokončil QS. otázka však znie: ako vytvoriť popr. zistiť hash hesla v databáze?

llook
Člen | 407
+
0
-

Připravenými daty myslí tento soubor: https://files.nette.org/…ta.mysql.sql
S ním by měli být předpřipravení ti tři uživatelé. Ad hashování hesel viz http://cz2.php.net/…asswords.php

stevkopr
Člen | 9
+
0
-

diki za radu, už to ide. avšak mám ešte jeden problém. keď zadávam do poľa pre pridanie úlohy písmená – ľ,č,ť,ň,ď,ř – , tak po následnom odoslaní sa mi zobrazí presne taký počet otáznikov koľko som zadal:

píšem

následne…

zobrazenie

Používam Netbeans s pluginom pre nette, kde predpokladám nastavenie na UTF-8, nakoľko funguju dĺžne aj ä. V čom je problém?

Editoval stevkopr (13. 7. 2012 20:05)

ViPEr*CZ*
Člen | 822
+
0
-

A máte i DB nastavenou na UTF-8 ?

JuniorJR
Člen | 181
+
0
-

Zkus:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Ale asi to bude spíš nastavením kódování v DB :)

Editoval JuniorJR (13. 7. 2012 20:27)

stevkopr
Člen | 9
+
0
-

je to asi tým, avšak počas nastavovania kodovania v db sa mi naskytol problém. Zotriedenie tabuliek som nastavil na utf8_slovak_ci. Avšak aj napriek tomu to nefunguje. Je zotriedenie tabuliek aj zmenou kodovania? Ako v phpMyAdmin – e nastavím kódovanie pre DB?

JuniorJR
Člen | 181
+
0
-

Pravděpodobně budeš muset nastavit kódování manuálně ještě pro tu konkrétní tabulku a ujisti se také, že hodnoty uložené v DB jsou správné.