Javovské alternativy Nette nástrojů

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
knyttl
Člen | 196
+
0
-

Jelikož musím pro některé projekty začít používat Javu, zhýčkán vymakaností Nette narážím na to, že v Javě žádný podobně promyšlený nástroj neexistuje.

Máte někdo zkušenosti s Javou a toho, na co jste zvyklí z Nette? Konkrétně mě tíží:

1. Router – Spring nabízí mapování URL na Controllery, ale reversní routování neexistuje.
Možností je asi jenom https://github.com/…ngmvc-router, nicméně neumožňuje získané parametry nijak validovat přes handlery. Pro složitější aplikace je to stejně nepoužitelné.

2. Formuláře – Generátor formulářů jako v Nette vůbec neexistuje? To se to fakt běžně píše ručně?

Co mi na druhou stranu docela udělalo radost je fakt, že existuje Javovská implementace Texy. Očividně nejsem jediný, komu Davidovo nástroje chybí jinde.

Díky

Editoval knyttl (5. 3. 2012 10:15)

arron
Člen | 464
+
0
-

Je to možná úplná blbost, ale co zkusit přepsat nette do javy? Upřímně, je to teď takový momentální nápad a fakt si nejsem jistej, jestli to vůbec má smysl (nechť to posoudí nějaký javista)…posílám to sem hlavně proto, aby kolem toho mohla vzniknout diskuze :-)

Foowie
Člen | 269
+
0
-

Před nějakou dobou jsem hledal nejvíce user-friendly fw do javy a nakonec jsem se dostal k Play frameworku . Je pravda, že do nette to má ještě hodně daleko, ale je připravovaná verze 2. a ta by mohla být o něco lepší (i vzledem k použití scaly jako možný prog. jazyk).

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Nette jsem do Javy přepisoval asi před 3 lety. Dostal jsem to do „mně“ použitelného stavu (rozuměj, umělo to to, co jsem zrovna potřeboval…nějaké komponenty, presentery, Nette\Forms, atd.). Po pár měsících mě to ale přestalo bavit. Asi proto, že webová Java je prostě porno a pornem zůstane. Mám dojem, že se o to pokoušel i Ondra Mirtes, cca rok zpátky, ale jak pochodil, to netuším :-)

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Foowie: Play by byl fajn, ale tím, že je StateLess, tak příchází o všechny výhody Javy, včetně transakcí u Hibernate, DI a podobně. To je docela škoda.

Arron: To mě taky napadlo, jen se nechci pouštět do něčeho, co očividně přede mnou již někdo dělal.

Ondřej Brejla: Máš z toho ještě nějaké zdrojáky?

Podle mě má smysl stavět na Hibernate, DWR a Springu, zbytek se asi bude muset holt dopsat. Jen mě skutečně překvapuje to, že přes tu obrovskou komunitu okolo Javy i PHP, tak jen David byl schopný napsat něco, co jde skutečně používat.

Editoval knyttl (5. 3. 2012 15:20)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Já se pokoušel o něco podobného jako Ondřej, ale skončil jsem o dost dříve :)

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

knyttl: zkusím se doma podívat, ale moc tomu nedávám (možná v tom mám nějaký starý školní projekt, pokud jsem je už všechny nesmazal). Kdysi jsem to měl i na GitHubu, ale je to už opravdu hodně dlouho.

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Mně asi nezbyde než si to napsat, takže pokud už něco máš, tak mi můžeš ušetřit dost času :-)

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Redhead: A skončil jsi kde? :-)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Ondřeji, co myslíš tím pornem? Já jen, že se teď na vejšce učíme (budeme učit) webový aplikace přes Spring, JSF, atd.

knyttl: prakticky jsem neudělal ani presentery :D

Editoval redhead (5. 3. 2012 18:07)

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Já myslím, že Ondřej tím myslel tu striktnost vývoje, kde všechno trvá řádově déle.

Podle mě tedy nemá moc smysl psát presentery, ale spíš se podvolit Javovskému controlleru. Nástřel mám tady: https://github.com/…aite-Routing – ve stručnosti – z URL generuje ModelAndView, který DispatcherServlet předává šablonám a následně z ModelAndView dokáže vygenerovat URL. Teď řeším jak a jestli vůbec implementovat signály, spíš ale implementuju rozlišení method POST, PUT a DELETE.

Nejvíc mě ale tíží ty formuláře, ale tak i to se asi dá napsat.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Myslím, že zrovna formuláře půjdou dobře.

Já nejvíc chtěl udělat pro Javu Latte. Javovské šablony mi nikdy nepřišli k chuti, nějaké

<c:forEach var="person" items="${people.people}">
</c:forEach>

je ukecané, nepřehledné, prostě fuj.

Když o tom tady tak píšu, tak o tom vážně přemýšlím.

Editoval redhead (5. 3. 2012 20:32)

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Jo půjdou určitě dobře, ale spousta práce to je.

Tak od toho je Freemarker:

<#list items as item>
  <li><a href="${link("Public/ItemEvent", {"Item": item})}">${item.name}</a></li>
</#list>

Podstatný ale je naimplementovat to, na co jsme v Nette zvyklí.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Aha, to jsem přehlédl. Ale furt se mi to nelíbí tak jako Latte :D

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Tak hezčí to sice není, ale alespoň je to XML dokument, který se dá validovat, což považuju skoro i za důležitější.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

redhead: formy jdou dobře, s těmi jsem právě začínal. Jinak webová Java je pro mě hrůza, po deseti letech na PHP se přeorientovat na striktnost a brutální ukecanost webové Javy byl prostě porod. Servlety a JSF jsou by default pro mě nepoužitelné…Struts1 jakbysmet. Nedá se s tím rozumně, jednoduše, přímočaře pracovat.

Ale možná to je jen moje zkušenost, každopádně s webovou Javou už nechci mít nic společného :-) Možná snad po nastudování Play frameworku změním názor, ale naštěstí mě k tomu nic nenutí :-)

Jonnyb
Člen | 31
+
0
-

Zrovna se teďka taky poohlížím po Java a příjde mi strašně roztříštěná do hodně frameworku, pokud by člověk chtěl pohodlně a rychle psát projekty.

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Ona ani není roztříštěná, jakože jsou různé projekty zaměřující se na jednu specifickou věc – to je naopak dobře, že si člověk může vybrat. Problém ale je, když není z čeho vybírat, protože to prostě není :-)

phx
Člen | 651
+
0
-

Taky jsem v obdobne situaci kdy hledam alternativu Nette v Jave, ale co jsem zkusil me nijak neuspokojilo. Routovani + tvorba odkazu a jejich navaznost na presentery je v Nette genialni. Zatim jsem v Jave nic obdobneho nenasel. Take mi strasne chybi formulare a jednoducha AJAX podpora. Nevite o nejakem FW v Jave co by alespon neco obdobneho mel? Na Play se chci jeste podivat.

Jinak neslo by uverejnit nejake zdrojaky co jste se kdo pokousel prepsat nejake veci z PHP do Javy? Silne nad tim take uvazuji a nerad bych psal neco co je jiz napsane.