Netbeans Nette Framework Plugin

#1 před 2 lety

redhead
Nette guru

Netbeans Nette Framework Plugin

NetBeans Nette Framework Plugin (Download)

Zvládá:

• vytvořit nový Nette Framework projekt (New Project → PHP Application → 3× NEXT → zaškrtnout → FINISH)
  • obarvuje syntaxi maker .latte souborů s mime-type text/latte-template (viz instalace)
  • zvýrazňuje aktuální makro a uzavírací makro (obdoba zvýrazňování závorek nebo tagů v html)
  • podporu pro n:tagy a n:atributy
  • generuje (click-way) metody pro továrničky komponent/formulářů
  • zvláštní soubory pro Latte šablonu, Presenter php soubor a Control php soubor (Project → New → Presenter) – generuje rovnou třídu dědící od BasePresenter (Control), ..
  • napovídá
    • makra příp. doplňuje jejich uzavírací makra
    • n:atributy a n:tagy
    • globální proměnné pro šablony ($control, $presenter, $basePath, ..)
    • proměnné poslané z presenteru (všechny proměnné, nejen z onoho view, bude fixed)
    • proměnné obsažené v makrech for, foreach (i $iterator), assign, var, **default***
    • :moduly:presentery: pro (p)link
    • komponenty z továrniček onoho presenteru (musí se vyřešit dědičnost presenterů) pro widget, control makra
    • helpery (po nalezeném znaku pajpy | )
    • globální šablony se znakem @ na začátku pro makra include, extends

DOWNLOAD & INSTALACE

** !!! UPDATED !!!**: Nové buildy najdete na plugin page na netbeans.org

V NetBeans: Tools → Plugins → záložka Downloaded → Add plugins… → vybrat soubor .nbm → Install

Pak už by jste měli mít možnost ve výběru PHP Frameworků při vytvoření nového projektu.

Pokud se soubory .latte nebudou obarvovat je nutné v Tools → Miscellaneous → Files změnit pro příponu .latte mime-type na text/x-latte-template

Enjoy!

CONTRIBUTE

Source code je k dizpozici na GitHub: Zdrojové kódy

Donate (přispějte)

Přispějte na vývoj (PayPal)

Editoval redhead (1. 2. 22:27)

#2 před 2 lety

Lopata
Člen

Re: Netbeans Nette Framework Plugin

Respekt. Vynikající práce. Děkuji :-) Půjde to někde stáhnout…?

Editoval Lopata (11. 6. 2010 18:35)

#3 před 2 lety

gmvasek
Nette guru

Vypadá to naprosto luxusně, great job :)
Dotaz: bude NetBeans řvát o nevalidní syntaxi jako doteď když použiji makro třeba ve skriptu nebo to tento plugin řeší?

#4 před 2 lety

HosipLan
Nette guru

respekt ! Kde se to dá stáhnout? :)

Editoval HosipLan (11. 6. 2010 18:56)

Neptej se, jestli se můžeš ptát | Blog | Twitter | GitHubCMS Kdyby

Nette Jabber Room – nette@conf.netlab.cz , všichni jste vítáni

#5 před 2 lety

MarcoSharper
Nový člen

Chachá! ;) K večeři budou NetteBeans :D (každopádně u PHP zůstávám)

#6 před 2 lety

Majkl578
Moderator

Super práce!
K tomu co by měl umět, když koukám na ukázkovou šablonu, určitě by se nemělo zapomenout na fajnový n: zápis.

Pokud by ses stavil u nás v Jabber místnosti, mohli bysme ve více lidech podiskutovat. ;)

Debian experimental/sid 64 bit (kernel 3.3.0-trunk-amd64), PHP 5.4 (FPM), nginx, MySQL 5.5

„There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.“

#7 před 2 lety

dRaGen
Člen

klobouk dolu, výborná práce ;)

#8 před 2 lety

Patrik Votoček
Nette Evangelist

Prvně chci říct Super Práce.

vytvoří základní adresářovou strukturu (app, document_root) se soubory index.php, config.ini, bootstrap.ini, .htaccessy (plánuje se nabindování na lokální nebo i vzdálený balík s Nette Frameworkem)

Řeší to rozbalením skeletonu?

Pro jakou verzi Nette to děláš (0.9.x / 1.x – 5.2 / prefixed / namespace) ?

Návrhy:

• create new presenter
  • create new component / control
  • kdyby to umělo i někde nastavovat seznam anotací taky by to bylo super

Sorry my bad english.
Vrtak-CZ | Nella Project | Osobní Blog | Twitter | LinkedIn | GitHub
„Nastala chyba která neměla nastat“ aneb „Když se chce všechno jde.“

#9 před 2 lety

Ondřej Mirtes
Moderator

Dokonalost, jsi génius! :) Tohle je projekt, který si zaslouží maximální pozornost!

Návrhy na funkcionalitu:

• Mohlo by to projít beforeRender + render + createTemplate metody, které souvisí s danou šablonou (tudíž asi projít celou související hierarchii presenterů) a napovídat nastavené proměnné přes $this->template
  • To samé s {widget} makrem a továrničkami
  • Napovídání helperů (alespoň těch defaultních, přidávání vlastních helperů může mít každý udělané dost jinak a zjistit univerzálně jejich seznam asi nejde – leda, že bys spouštěl php(.exe) a vykuchal si obsah objektu Template :o) Což ovšem není úplně blbej nápad, jak vyřešit elegantně první bod! O výkon bych se nebál, Javu si NetBeans prý taky průběžně kompilují a spouští…
  • Napovídání {block}ů z nadřazených šablon – včetně možného doplňování {include #parent}
  • Napovídání dostupných layout souborů v {extends}
  • Napovídání actionů a Presenterů v {link}/{plink}

Vypadá to jako hodně práce, ale na jejím konci by byla další killer feature Nette, kterou by se dalo ohánět na přednáškách a konferencích ;)

#10 před 2 lety

Honza Marek
Moderator

Dobře ty!

#11 před 2 lety

redhead
Nette guru

Dotaz: bude NetBeans řvát o nevalidní syntaxi jako doteď když použiji makro třeba ve skriptu nebo to tento plugin řeší?

Zatím to neřve (viz obrázek úplně dole), ale spíš je to tím, že neřve ani u špatného čistého JS (zatím nevím, jesli bude fungovat obojí, mělo by)

n: zápis atributů

Mám v TODO

Pro jakou verzi Nette to děláš (0.9.x / 1.x – 5.2 / prefixed / namespace) ?

Návrhy:

• create new presenter
  • create new component / control
  • kdyby to umělo i někde nastavovat seznam anotací taky by to bylo super

Na skeleton to pak navěsím, pokud to bude z nějakého local/remote balíčku (zatím se to generuje natvrdo v kódu)

Zatím se to týká hlavně šablon, takže nic jiného neřeším, ale asi bych byl pro 1.0

Akce na vytvoření mám v TODO. Anotace by byly zajímavé!

Ondřej Mirtes napsal(a):

• Mohlo by to projít beforeRender + render + createTemplate metody, které souvisí s danou šablonou (tudíž asi projít celou související hierarchii presenterů) a napovídat nastavené proměnné přes $this->template

To už je částečně implementované pro celý presenter (podle části jména šablony/složky najde presenter), pro jednotlivé view to budu dodělávat (horší to bude, když se něco bude nastavovat, třeba v basepresenteru, ale to nějak pořeším..

• To samé s {widget} makrem a továrničkami

To mám v TODO

• Napovídání helperů (alespoň těch defaultních, přidávání vlastních helperů může mít každý udělané dost jinak a zjistit univerzálně jejich seznam asi nejde – leda, že bys spouštěl php(.exe) a vykuchal si obsah objektu Template :o) Což ovšem není úplně blbej nápad, jak vyřešit elegantně první bod! O výkon bych se nebál, Javu si NetBeans prý taky průběžně kompilují a spouští…

Helpery a makra by se měla nějak uživatelsky nastavit, také v TODO.

• Napovídání {block}ů z nadřazených šablon – včetně možného doplňování {include #parent}

Uvidíme jak to bude se složitostí takového řešení, ale dobrý nápad, uvidíme.

• Napovídání actionů a Presenterů v {link}/{plink}

Mám v TODO

Vypadá to jako hodně práce, ale na jejím konci by byla další killer feature Nette, kterou by se dalo ohánět na přednáškách a konferencích ;)

Bohužel je to fakt dost práce plus ještě v NetBeans (a v Javě nejsem taky kde jak geniální). Uvidíme kam to dotáhnu. Jsem známý nedoděláváním svých projektů :D

#12 před 2 lety

Patrik Votoček
Nette Evangelist

Btw kde je tlačítko DONATE! ???

Sorry my bad english.
Vrtak-CZ | Nella Project | Osobní Blog | Twitter | LinkedIn | GitHub
„Nastala chyba která neměla nastat“ aneb „Když se chce všechno jde.“

#13 před 2 lety

Honza Marek
Moderator

Jinak ještě když koukám na ten screenshot, tak makra {/ifCurrent} a {/ifset} asi nebudou fungovat.

#14 před 2 lety

redhead
Nette guru

vrtak-cz napsal(a):

Btw kde je tlačítko DONATE! ???

Bodlo by. Sháním brigádu :)

Jinak ještě když koukám na ten screenshot, tak makra {/ifCurrent} a {/ifset} asi nebudou fungovat.

To je bug. Interně tam je správně /if, někde asi špatně proměnná. Díky

Ke stáhnutí to nedám, dokud to nebude nějak dostatečně odladěné, zatím moc nefunguje doplňování kódu, změna barvy syntaxe (nechápu proč, v nastavení se to objeví, ale neaktualizují se změny :( ). Dále pak doplňování HTML, CSS, JS a hlášení jejich chyb (nevím proč :( )

Cesta bude dlouhá a strastiplná.

Kdyby se chtěl někdo přidat, budu rád (plánuju to hodit na github).

#15 před 2 lety

redhead
Nette guru

Dále mě napadlo akce smazat cache (celou nebo jednotlivé položky), session přes nějaké menu.

#16 před 2 lety

Honza Marek
Moderator

Určitě to předveď na Poslední sobotě. Když řekneš i něco o základech Netbeans API pro tvorbu pluginů, určitě se někdo přidá. Já bych o tom zauvažoval, javu trochu umim. Možná když s tím vývojem budeš mít nějaké problémy, zkus zkontaktovat Petra Pišla přímo z Netbeans, na WebExpu vypadal docela vstřícně.

#17 před 2 lety

Ondřej Mirtes
Moderator

Souhlas, určitě to předveď na Poslední sobotě a řekni něco o tom NetBeans API, pokud to dáš na GitHub, pokusím se taky přiložit ruku k dílu :)

Donate tlačítko++

#18 před 2 lety

redhead
Nette guru

Děkuji za hezké reakce :)

Dneska se mi to už nechce dělat a zítra jedu na internetem zapomenutou chatu, takže až večer nebo v neděli to tam nahodím.

#19 před 2 lety

na1k
Nette guru

Vypadá to naprosto awesome! ;-)

#20 před 2 lety

Lopo
Nette guru

tak toto urcite budem sledovat … a uz teraz tusim ze v urcitom momente to moze byt dovod preco prejdem zo ZendStudia na Net(te)Beans :)

#21 před 2 lety

Roman Ožana
Člen

Díky, díky, díky, díky vřelé díky

Tvořím internetové stránky s chutí – www.omdesign.cz

Blog: nabito.net | Twitter: @OzzyCzech.

#22 před 2 lety

mancze
Člen

donate++. Moc dobré!

Editoval mancze (12. 6. 2010 17:07)

#23 před 2 lety

edke
Nette guru

Ak zriadis nejaky paypal, resp. nieco obdobne, isto pojde donate odo mna !

#24 před 2 lety

JakubS
Člen

Donate++

Šlo by doplnit funkci odkazování z presenterů do šablon a obráceně?

#25 před 2 lety

Honza Kuchař
Moderator

První co mě napadlo, najdi číslo účtu a podpoř vývoj. (Javu neumím)

Skvělá práce! Určitě na to založ extra stránku na wiki. Otázka je, kam to zařadit, do doplňků? Asi ne. Chtělo by to někoho co se psaní dokumentace týče zkušenějšího.

#26 před 2 lety

Honza Kuchař
Moderator

Lopo napsal(a):

Net(te)Beans :)

To je fajn název! NetteBeans :-)

#27 před 2 lety

Lopo
Nette guru

Honza Kuchař napsal(a):

Lopo napsal(a):

Net(te)Beans :)

To je fajn název! NetteBeans :-)

mno nebol som prvy kto to pouzil – citovat by si mal skor

MarcoSharper napsal(a):

Chachá! ;) K večeři budou NetteBeans :D (každopádně u PHP zůstávám)

#28 před 2 lety

mue
Nový člen

Vypadá to nadějně – dokonce mne to donutilo zkusit po pár letech Netbeans a NuSphere PhpEd je odinstalovaný.

V rámci tohoto pluginu by se mi líbila jedna věc (nevím, jak moc je to realizovatelné) – v „doplňování kódu“ (nevím jak přesně to nazvat, taková ta šikovná věc, která po napsání části vlastností/metody navrhne odpovídající metody a funkce – napíšu:

<?php
$obj->t
?>

A ono to nabídne doplnění na

<?php
$obj->test
?>

Líbilo by se mi, pokud by plugin poznal že objekt je odvozený od Nette/Object a nabízel i proměnné definované přes getter/setter

Ten, kdo vymyslel práci, měl jí naučit taky onanovat, aby se uměla sama udělat.

#29 před 2 lety

Mikulas Dite
Nette guru

To NB poznají automaticky, ale musí mít v metodě z které se získávají správnou @return anotaci. Dělat to jinak je overkill.

#30 před 2 lety

Majkl578
Moderator

mue napsal(a):

Líbilo by se mi, pokud by plugin poznal že objekt je odvozený od Nette/Object a nabízel i proměnné definované přes getter/setter

To lze nastavit pomocí @property, @property-read a @property-write nad definicí třídy.

Debian experimental/sid 64 bit (kernel 3.3.0-trunk-amd64), PHP 5.4 (FPM), nginx, MySQL 5.5

„There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.“

#31 před 2 lety

redhead
Nette guru

Tak na GitHub to nenahraju, přestal mi doma fungovat net :( Tak někdy budoucnu (snad)

Jinak jsem krapet pokročil. Dodělal nějaké to dokončování kódu presenterů (včetně modulů), proměnných, controlů, helperů, ale rozhodně to není žádná finální verze.

A rozchodil jsem dokončování a hlášení chyb v html, css, javascriptu a neřve to pokud se vloží macro do nějakého z nich v syntaxi špatné vůči onomu jazyku.

Zatím to není napojené na žádný package ani webový server, zatím se snažím rozchodit hlavně Latte šablony.

Poslední 2 dny jsem se mořil s n:atributy, několikrát přepisoval celý kód a stejně jsem na to nepřišel, tady asi bude velký problém..

Buildnutý plugin dám k dispozici co nejdříve (až mi půjde net).

A také si dnes půjdu zařídit Internet Banking, což už odkládám asi rok.. :)

#32 před 2 lety

sodae
Nette Evangelist

tak tohle si určitě zaslouží donate a potlesk!, jen si ještě počkat až to vyjde :-)

Nette Jabber Room – nette@conf.netlab.cz , všichni jste vítání

Twitter: http://twitter.com/MartinSadovy

#33 před 2 lety

Honza Kuchař
Moderator

Tak to je opravdu perfektní! Že to bude někdy umět takovéto věci, jsem tedy nečekal. ;-)

#34 před 2 lety

Ondřej Brejla
Nette guru

Prostě paráda :-) S Javou jsem kamarád, takže pokud to šoupneš na GitHub a budu mít trochu času, rád vypomůžu :-)

#35 před 2 lety

mkoubik
Nette guru

Ondřej Brejla napsal(a):

Prostě paráda :-) S Javou jsem kamarád, takže pokud to šoupneš na GitHub a budu mít trochu času, rád vypomůžu :-)

+1

#36 před 2 lety

Lopo
Nette guru

tiez som uz mal moznost cuchnut k Jave … takze ak by sa nahodu naslo nieco s cim dokazem pomoct, rad tak urobim

#37 před 2 lety

lactarius
Člen

Smekám. Za takový počinek bys měl dostat minimálně diplom.

#38 před 2 lety

AdamSurak
Člen

Parádní. Rozhodně donate ;)

#39 před 2 lety

potapnik
Člen

Ve chvíli, kdy budou NetBeans umět vyrobit kostru Nette projektu s parsery, inline nápovědou a vším co tady pánové přede mnou zmínili, tak to vidím na killer Nette extras roku 2010, protože to co vidim na screenshotech je náznak budoucího luxusu. Jenom aby potom Nette vývojáři nebyli moc zhejčkaný (vize do budoucna: spustím NetBeans, vyberu novej Nette projekt, zaškrtám moduly, který budu chtít – ne jako teď kopíruju, kopíruju ;-) – Articles, Gallery, Forum, Administration, Wiki, stisknu finish project, drobně upravím šablony, CSSko, JS a publikuju na FTP úplně novej web, případně si doprogramuju nějakou specifickou funkci… hm hm tahle vize nevypadá špatně…).

#40 před 2 lety

sodae
Nette Evangelist

potapnik: tak taková vize by byla jedině, jestli by nette mělo nativní Administraci (CRUD, Scaff. či něco podobného), zatim nic takového nemá (možna časem), zatím, jestli chceme mít základ hotový, musíme použít Nellu (existuje ještě další CMS na Nette?) nebo vlastní výtvor, a u Nelly víc jak jeden (Pages) integrovaný modul není, co ja vím.

Editoval sodae (15. 6. 2010 16:56)

#41 před 2 lety

potapnik
Člen

Nejde mi o Nellu apod. jde mi o to, že mám hotové některé moduly (příklad – fórum, wiki) a že bych je při vytváření nového projektu prostě jenom zaškrtnul, že je chci použít v nové aplikaci a automaticky by se mi nahrály do app…ostatní – konfigurace bootstrapu a config.ini – to zvládnu, jen mě občas otravuje, že při vytváření nového projektu kopíruju něco, co za mě NetBeans můžou udělat samy, jestli mi tu teda někdo rozumí :-)

#42 před 2 lety

Honza Kuchař
Moderator

@potapnik: No tak to je podle mne už příliš velká lenost. Kolikrát za den tuto proceduru podstupuješ? Já tak 1–2× do měsíce. :-)

#43 před 2 lety

jarks
Člen

Tohle vypadá úžasně! Pracuju v NetBeans něco přes rok a jsem s nimi celkem spokojen. Pro editaci větších šablon ale používám Aptana Studio 1.5. V poslední době se v NetBeans objevil plugin pro Smarty, ale pořád to není ono. Přímá podpora pro Nette by byla splněním snu. Vůbec bych nepožadoval vytváření projektu ani jiné zvláštnosti. Úplně by mi stačilo pořádné zvýrazňování veškeré syntaxe a napovídání. Držím palce.

#44 před 2 lety

redhead
Nette guru

NetBeans Nette Framework Plugin v1.0 (Download)

Tak tu mám pro vás první verzi. Bohužel se mi stále nepodařilo rozchodit uživatelskou změnu barev a písma.

Zvládá:

• vytvořit nový Nette Framework projekt (New Project → PHP Application → 3× NEXT → zaškrtnout → FINISH)
  • jednoduchou adresářovou strukturu bez Nette Frameworku:
    • app/
      • temp/
      • sessions/
      • log/
      • config.ini
      • bootstrap.php
      • .htaccess
    • document_root/
      • css/
      • js/
      • images/
      • index.php
      • .htaccess
  • v Projects window schovává pro vývoj nepodstatné složky sessions, logs, temp
  • obarvuje syntaxi maker .phtml souborů s mime-type text/latte-template (viz instalace)
  • napovídá
    • makra příp. doplňuje jejich uzavírací makra
    • globální proměnné pro šablony ($control, $presenter, $basePath, ..)
    • proměnné poslané z presenteru (všechny proměnné, nejen z onoho view, bude fixed)
    • proměnné obsažené v makrech for, foreach (i $iterator), assign, var, default
    • :moduly:presentery: pro (p)link
    • komponenty z továrniček onoho presenteru (musí se vyřešit dědičnost presenterů) pro widget, control makra
    • helpery (po nalezeném znaku pajpy | )
    • globální šablony se znakem @ na začátku pro makra include, extends

Co se musí vyřešit

• nejdůležitější je teď napsat licenci, která se ukáže při instalaci :)
  • n:tagy a n:atributy (u atributů funguje napovídání a doplňování, ale obarvení ne – po otevření souboru je obarveno, jakmile text změním, obarvení je pryč → defaultní HTMLovské, netuším..)
  • dědičnost a vůbec celé propojení šablon s php třídami (nejlépe to rozjet přes PHP interpreter a zobat z reflexí tříd informace ⇒ budu študovat)
  • nastavení barev a písma v nastavení
  • napojení na staženou složku s frameworkem, využití Skeletonu
  • nějaká výkonnostní optimalizace (mému noťasu to občas dává zabrat :( )
  • a mnoho dalšího na co si nemůžu vzpomenout

DOWNLOAD & INSTALACE

!! Pouze pro NetBeans verze 6.9 !!

[UPDATED (viz nefunkčnost v dalších příspěvcích)]:

Verze pro 6.9 beta a RC2: http://www.utf-8.cz/…ramework.zip

Verze pro 6.9 final: http://www.utf-8.cz/…rk_final.zip

V NetBeans: Tools → Plugins → záložka Downloaded → Add plugins… → vybrat soubor .nbm → Install

Pak už by jste měli mít možnost ve výběru PHP Frameworků při vytvoření nového projektu.

Pokud se soubory .phtml nebudou obarvovat je nutné v Tools → Miscellaneous → Files změnit pro příponu .phtml mime-type na text/latte-template

Enjoy!

PS: snad vám bude fungovat ;)

Editoval redhead (17. 6. 2010 21:36)

#45 před 2 lety

Majkl578
Moderator

The plugin PHP APIs is requested in implementation version 201005312001.

Tak bohužel nevyzkouším. :S

EDIT: Používám final verzi 6.9.

Editoval Majkl578 (17. 6. 2010 19:23)

#46 před 2 lety

nAS
Nette guru

Dopadl jsem stejně jako Majkl578. Ale index očekávání už je vysoko nad bodem varu :)

$application->run(); // Run Forrest, run!

@MartinMajor

#47 před 2 lety

gmvasek
Nette guru

Taky bohužel nevyzkouším, NetBeans jsou 6.9 final stažené před chvílí.

#48 před 2 lety

davidm
Člen

Stejnej problém :(

#49 před 2 lety

sodae
Nette Evangelist

problem++

#50 před 2 lety

redhead
Nette guru

Ach jo.. Já věděl, že to tak lehce nepůjde. Mohu se zeptat jaký bundle máte? Pouze PHP nebo nějaký Javový nebo full?

Stránky: 1 2 3 … 12 Next

RSS feed RSS tématu

Zápatí