Šablony a jak vylepšit makro {attr …}

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Makro {attr ...} sice představuje docela silný prostředek pro zápis dynamických HTML atributů, ale jeho syntaxe se mi moc nelíbí. Docela rád bych vytvořil šikovnějšího nástupce. Chtěl jsem se proto zeptat, jakými způsoby toto makro používate?

Petr Motejlek
Člen | 293
+
0
-

Jelikož je v dokumentaci už dlouho napsáno, že je to ve vývoji, tak za sebe píšu, že já ho nepoužívám vůbec ;).

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Taky žádnými.

Blizzy
Člen | 149
+
0
-

Používám ho jen pokud chci vepsat celé pole hodnot do parametru, většinou class:

<li{attr class($classes)}>

Do pole $classes předtím nacpu třídy jako last, first, active aj. A protože se může stát, že pole zůstane prázdné, takto se to dá elegantně vypsat.

V ostatních případech si vystačím s {if} makrem… (i když to ve výsledku nevypadá tak hezky a čistě jako s {attr})

Editoval Blizzy (19. 8. 2009 11:52)

PetrP
Člen | 587
+
0
-

Používám jen pro class (ale z podmínkou/podmínkama)

{attr class('first',$iterator->isFirst()) class('last',$iterator->isLast())}
David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Hmmm, já to taky v životě na nic jiného než class nepoužil (no jednou na style, ale to se nesmí říkat bo style přece frajeři nepoužívají).

No a právě tohle se mi nelíbí:

<li{attr class('first', $iterator->isFirst()) class('last', $iterator->isLast())}>

Schválně nebudu prozrazovat svůj tip na lepší syntax, ať neovlivňuju a zeptám se – napadá vás nějaká lepší syntax?

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

popravdě jsem o něm ani nevěděl a používal class="foo{if $iterator->isEven()} bar{/if}"

pmg
Člen | 372
+
0
-

Sázím své virtuální boty, že David myslí parametr n:class, resp. n:classIf. :-)

Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

posledni posledni sobota pravi:

kazdopadne si myslime, ze z {attr …} by melo byt {class } (na nic jineho to zkratka nema smysl). Alternativni zapis v podobe n:… je samozrejmosti.

Zbyva vyresit syntax – mame hned dve reseni:

psat podminku za nazev tridy, oddelit zavorkami
{class item odd($iterator->isOdd()) last($iterator->isLast())}
+ prehlednost (?) - pro kodera asi ano
- horsi implementace
psat podminku pred tridu, oddelit otaznickem

(neni ta syntax nejak povedoma? : )

{class item $iterator->isOdd()?odd $iterator->isLast()?last}
o prehlednost diskutabilni (pro programatora mozna, pro kodera asi ne)
+ lepe implementovatelne
+ umoznuje i else -> $iterator->odd?odd:even
ocekavany vystup obou reseni na lichem poslednim radku:
class="item odd last"

Editoval Whitek (30. 8. 2009 1:12)

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Teda nelíbí se mi ani jedno ;)

Syntax by měla být co nejvíce HTML-like. Dokonce si myslím, že by nebylo od věci, aby šablonovací systém na výskyt maker uvnitř prostoru HTML tagu (a mimo hodnoty atributů) dokázal upozorňoval jako na něco špatného. Např. <div {foreach...}...{/foreach}>.

Ale k těm atributům. Obecně se dá říct, že existují dva případy:

  1. atribut s hodnotou, který se vykreslí pouze pokud je splněna určitá podmínka
    • speciální případ, kdy samotná hodnota je zároveň i podmínkou (vykresli title="{$title}" když existuje $title)
  2. atribut tvořený seznamem volitelných hodnot, který se vykreslí pouze pokud existuje alespoň jedna hodnota
    • v HTML takových atributů existuje celá řada, ale v praxi se z nich využije v podstatě jen class

Návrh syntaxe:

ad 1)

<span {$cond?}title="Nejaky title" lang="cs">...</span>

<span title="Nejaky title"{?$cond} lang="cs">...</span> // tohle je kolidující s {? ... }

<span {$cond:}title="Nejaky title" lang="cs">...</span>

<span title="Nejaky title"{:$cond} lang="cs">...</span>

atd...

ad 2)

Pokud by vzniklo n:class, bylo by potřeba použít PHP-like zápis, tedy PHP s doplňováním uvozovek kolem identifikátorů:

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

Druhou možností je rozšířit bod č.1, aby fungoval i uvnitř hodnot atributů:

<li class="item {$iterator->odd?}odd {$iterator->last?}last">

<li class="item odd{?$iterator->odd} last{?$iterator->last}"> // tohle je kolidující s {? ... }

<li class="item {$iterator->odd:}odd {$iterator->last:}last">

<li class="item odd{:$iterator->odd} last{:$iterator->last}">

Zde by jen bylo trošku implementačně náročnější zajistit, aby nevznikal prázdný class="".

Ale když už by se šlo touto cestou, taky by bylo možná vhodnější řešení č. 1 upravit tak, aby se podmínky používali také jen uvnitř atributů, na speciálním místě:

<span title="{?$cond}Nejaky title" lang="cs">...</span> // tohle je kolidující s {? ... }

<span title="Nejaky title{$cond:}" lang="cs">...</span>

<span title="{:$cond}Nejaky title" lang="cs">...</span>
buff
Člen | 63
+
0
-

Mně se na tom trochu nelíbí, že ty to class=" " napíšeš mimo jakákoliv makra, ale stejně chceš, aby se v případě prázdného vnitřku vymazalo. Podle mě je to dost WTF-like chování. Nic konstruktivního však zatím nemám, pardon. ;-) Třeba později…

kravčo
Člen | 721
+
0
-

Mne je najviac sympatická otázniková notácia:

<span{if $selected} class="selected"{/if}>...</span>
<!-- vs. -->
<span {$selected?}class="selected">...</span>

Prispieva k čitateľnosti a prefixová forma mi príde prirodzenejšia ako suffixová, píšeme predsa if <cond> then <smth>;. Je podobná makru {?...}, ale myslím, že to pomaly zo šablón vymizne…

Zápis n:class je podľa mňa ideálny, všetky n:* atribúty používajú vnútri php-like syntax, takže tu nemám čo dodať.

David Grudl napsal(a):

Ale když už by se šlo touto cestou, taky by bylo možná vhodnější řešení č. 1 upravit tak, aby se podmínky používali také jen uvnitř atributů, na speciálním místě:

Ak bude podporovaná syntax vnútri atribútov, myslím, že špeciálne miesto nie je nutné, nasledovné zápisy by mali byť ekvivalentné:

<span {$selected?}class="selected">...</span>
<!-- vs. -->
<span class="{$selected?}selected">...</span>

Je fakt, že v prípade viacerých tried by to bolo trochu komplikované…

<span {$selected?}class="selected hilite">...</span>
<!-- vs. -->
<span class="{$selected?}selected {$selected?}hilite">...</span>

Ale tento príklad je dosť umelý a nevidím jeho praktické využitie…

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Tohle se mi jediné líbí, všechny ostatní způsoby mi přijdou mimořádně neintuitivní.

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

Myslím, že by to šlo rozšířit i na další atributy syntaxí jako n:attr-class, n:attr-style atd.

kravčo napsal(a):
Je podobná makru {?...}, ale myslím, že to pomaly zo šablón vymizne…

Ještě pořád potřebuju tohle makro na {? Debug::dump(...)}, protože makro dump používá console dump a ten mi nějak není sympatický.

jakubkulhan
Člen | 55
+
0
-

Jedna syntaxe pro inline podmínky je všem známá – ternární operátor – proto bych se co nejvíce držel jej. A určitě bych dal takovým makro-atributům nějaký prefix.

<!-- Že se jedná o atribut se dá najevo závorkami: -->
<span n:{class}="$selected ? selected : not-selected"></span>

<!-- V případě že chceme více tříd, tak se použije grouping pomocí závorek: -->
<span n:{class}="$selected ? (selected hilite) : not-selected"></span>

<!-- Větěv za `:` nemusí být přítomna: -->
<span n:{class}="$selected ? selected"></span>

<!-- A pokud je sama proměnná podmínkou: -->
<span n:{title}="$title?"></span>
<!-- možná pro zvýraznění, že chceme vypsat proměnnou před otazníkem: -->
<span n:{title}="$title?<"></span>

<!-- Více podmínek: -->
<span n:{class}="($selected ? selected) ($iterator->last ? last)"></span>
Cifro
Člen | 245
+
0
-
<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

Trochu zamachrujem, lebo som si pozrel niekoľko videii o RoR :-))

<li n:class="cycle(first, odd, even, last)">

by vyhodilo

<li class="firt even">
<li class="odd">
<li class="even">
<li class="last odd">

To by mohlo byť zjednodušenie pre iteráciu.

A pre iné prípady je toto celkom dobre čo napísal jakubkulhan

PetrP
Člen | 587
+
0
-

Nezaváděl bych další magickou wtf syntaxi.

Všechny macra fungujou principem {nazevMacra...} nebo n:nazevMacra="..."

Nezaváďel bych další nejakou šílenost která moc nedává smysl: mluvim o tech řešeních typu class="{$cond?}neco neco2 {$cond?}neco3" kdy to ve vysledku ovlivní i vypsání/nevypsání class=""

K jednotlivím davidovým návrhúm:

<span {$cond?}title="Nejaky title" lang="cs">...</span>
<span {$cond:}title="Nejaky title" lang="cs">...</span>
<span title="Nejaky title"{:$cond} lang="cs">...</span>

Neliší se od {if $cond}title="Nejaky title"{/if} if je jen o par znaku delsi, a nema to wtf faktor, a ani nekompabilitu. A vlastně to ani nic neřeší.

<span title="Nejaky title"{?$cond} lang="cs">...</span> // tohle je kolidující s {? ... }

Není spětně kompatibilní takže o ní ani nemuzu uvažovat (ale platí pro ní to samé co pro předešlé)

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

Tohle je aspoň trošku rozumné, a mluvili jsme o tom i na poslední sobotě.

<li class="item {$iterator->odd?}odd {$iterator->last?}last">
<li class="item odd{?$iterator->odd} last{?$iterator->last}"> // tohle je kolidující s {? ... }
<li class="item {$iterator->odd:}odd {$iterator->last:}last">
<li class="item odd{:$iterator->odd} last{:$iterator->last}">

Tohle je prostě wtf, není to ani klasicke macro, zavádí to novou syntaxy, a ovlivnuje to něco mimo macro.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Souhlas s Petrem. Ale ta čeština, to už skoro nejde ani přečíst :-D

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Co je špatného na zavádění nové syntaxe?

Zkuste si projít všechny šablonovací systémy na wiki – to je bída, tam těžko hledat nějakou inspiraci. Ale jakmile jste leaderem, tak prostě vymýšlíte nová řešení. Nette je framework odpočátku založený na hledání nových cest.

Cílem je: velmi pohodlný šablonovací systém se syntaxí srozumitelnou pro neprogramátora. Od tohoto konce se musí začít a pak jen hledat cesty, jak to implementovat. Takže otázka zní:

  • jak by se nám psaly šablony hezky?
  • co v nich musíme dnes řešit krkolomně?
David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

buff napsal(a):

Mně se na tom trochu nelíbí, že ty to class=" " napíšeš mimo jakákoliv makra, ale stejně chceš, aby se v případě prázdného vnitřku vymazalo. Podle mě je to dost WTF-like chování. Nic konstruktivního však zatím nemám, pardon. ;-) Třeba později…

Jj, ačkoliv je to otázka toho, jak moc šablonovací systém „chápe“ HTML a uživatel je s tím srozuměn.

kravčo napsal(a):

Ak bude podporovaná syntax vnútri atribútov, myslím, že špeciálne miesto nie je nutné, nasledovné zápisy by mali byť ekvivalentné:

<span {$selected?}class="selected">...</span>
<!-- vs. -->
<span class="{$selected?}selected">...</span>

Tohle by právě mohlo vést k

<span>...</span>
<!-- vs. -->
<span class="">...</span>

jakubkulhan napsal(a):

Jedna syntaxe pro inline podmínky je všem známá – ternární operátor – proto bych se co nejvíce držel jej. A určitě bych dal takovým makro-atributům nějaký prefix.

Taky je trošku problém v tom, že obsah n:atributů je v podstatě PHP, eventuálně vylepšené o doplňování apostrofů kolem řetězců – neidentifikátorů. Takže $selected ? selected : notselected je ok, kdežto $selected ? selected nebo $title? už poměrně těžko řešitelné (znamenalo by to extra parser, tedy nový jazyk). Přičemž v praxi bude v 99 % případů potřeba právě tohle.

Cifro napsal(a):

Trochu zamachrujem, lebo som si pozrel niekoľko videii o RoR :-))

<li n:class="cycle(first, odd, even, last)">

To si myslím je už dnes realizovatelné. (vytvořením fce cycle).

PetrP napsal(a):

Nezaváďel bych další nejakou šílenost která moc nedává smysl: mluvim o tech řešeních typu class="{$cond?}neco neco2 {$cond?}neco3" kdy to ve vysledku ovlivní i vypsání/nevypsání class=""

Teď nevím, jestli ti vadí nevypsání class (což chápu, to je magie) nebo zjednodušení užití if (což moc nechápu, syntactic sugar rulez).

Tohle je prostě wtf, není to ani klasicke macro, zavádí to novou syntaxy, a ovlivnuje to něco mimo macro.

To je jako zkrácený ternární operátor. Proč by nemohlo být pro {if $cond}xxx{/if} zkrácené {$cond?}xxx – pokud by to učinilo šablony čitelnější? Srovnej:

<li class="item {$iterator->odd?}odd {$iterator->last?}last">

vs.

<li class="item {if $iterator->odd}odd{/if} {if $iterator->last}last{/if}">

Je totéž jako

if ($iterator->odd) odd();

vs.

if ($iterator->odd): odd(); endif;
Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Tohle vám nepřijde dost dobré?

<li class="{= $active ? 'active' : ''}">obsah</li>

David Grudl napsal(a):

<span>...</span>
<!-- vs. -->
<span class="">...</span>

Jakej je mezitim v praxi rozdíl?

kravčo
Člen | 721
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Tohle by právě mohlo vést k

<span>...</span>
<!-- vs. -->
<span class="">...</span>

Myslel som, že práve prázdnemu class sa chceme vyhnúť…

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Honza M. napsal(a):

Jakej je mezitim v praxi rozdíl?

V případě atributu class pouze vizuální, ale například u povinného atributu alt je

<img src="..." alt="">  OK

<img src="...">  CHYBA

nebo naopak u atributu s předepsaným formátem je:

<span id="">  CHYBA

nebo

<span lang="">  CHYBA
jakubkulhan
Člen | 55
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Taky je trošku problém v tom, že obsah n:atributů je v podstatě PHP, eventuálně vylepšené o doplňování apostrofů kolem řetězců – neidentifikátorů. Takže $selected ? selected : notselected je ok, kdežto $selected ? selected nebo $title? už poměrně těžko řešitelné (znamenalo by to extra parser, tedy nový jazyk). Přičemž v praxi bude v 99 % případů potřeba právě tohle.

Nové jazyky jsou super – ať žijí DSL :-) Zas tak těžko řešitelné to není, parser pro to by nebyl tak složitý. Na http://bukaj.netuje.cz/…_attrs.patch je patch, který přidává podporu pro „chytré“ atributy.

Jsou tam menší změny oproti tomu, co jsem psal výše. Jsou dva typy chytrých atributů – povinné a nepovinné. Povinné se zapisují n:(attr)="..." a pokud žádné z podmínek nevyhoví, zůstane tam prázdný atribut (např. alt u <img> apod.). Pak jsou tu nepovinné – n:[attr]="...". U těch, pokud žádné podmínka nevyhoví, tak se atribut prostě nepřidá.

V těle atributu ("...") je buď jedna podmínka, nebo více. Pokud je jich více, každá je uzavřena v závorkách ("(podm1) (podm2) ..."). Podmínek je několik druhů:

  • $iterator->odd ? odd : even – je-li $iterator->odd vyhodnoceno jako pravdivé, pak se atributu dá odd, jinak even
  • $iterator->first ? first – je-li $iterator->first vyhodnoceno jako pravdivé, pak se atributu nastaví first, jinak nic
  • $title? – zkontroluje se, jestli $title existuje (isset()), a je-li tomu tak, vrátí se jeho hodnota
  • $title ?: no title – zkontroluje se, jestli $title existuje (isset()), a je-li tomu tak, vrátí se jeho hodnota, jinak no title

Pár příkladů:

<ul>
	<li n:foreach="$array as $item" n:[class]="
		($iterator->first ? first)
		($iterator->last ? last)
		($iterator->odd ? odd : even)
	">
		<span n:[title]="$item['title'] ?: Default title">{$item['name']}</span>
		<img src="{$item['image']}" n:(alt)="$item['image_title']?">
	</li>
</ul>
jasir
Člen | 746
+
0
-

Vyzkoušel jsem patch od Jakuba, funguje skvěle a syntaxe se mi zdá velmi srozumitelná. Dá se ale nějak zapsat pomocí {} ?

jakubkulhan
Člen | 55
+
0
-

jasir napsal(a):

Dá se ale nějak zapsat pomocí {} ?

Tohle řeší to jen en:ka. Nějak si ani neumím představit, jak by to to mělo vypadat, kdyby se to mělo zapisovat pomocí { }. Něco jako:

<ul>
        <li n:foreach="$array as $item" {[class] ($iterator->first ? first) ...}>
                <span {[title] $item['title'] ?: Default title}>{$item['name']}</span>
                <img src="{$item['image']}" {(alt) $item['image_title']?}>
        </li>
</ul>

?

To {attr ...} vypadá líp…

jasir
Člen | 746
+
0
-

Díky, myslel jsem si to.

vrana
Člen | 131
+
0
-
<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

Tohle je podle mě to pravé.

knyttl
Člen | 196
+
0
-

Honza Marek napsal(a):

<li class="{= $active ? 'active' : ''}">obsah</li>

Tohle by se mi moc líbilo, mělo by to širší uplatnění.

kravčo
Člen | 721
+
0
-

knyttr napsal(a):

Honza Marek napsal(a):

<li class="{= $active ? 'active' : ''}">obsah</li>

Tohle by se mi moc líbilo, mělo by to širší uplatnění.

To ono už … nejakú tu chvíľu…

westrem
Člen | 398
+
0
-

knyttr napsal

vsak ale to funguje ;), to Honza napisal ako priklad niecoho co uz facha a je zaroven dost elegantne (imho)

dakota
Člen | 148
+
0
-
<li class="{= $active ? 'active' : ''}">obsah</li>

vedie k prázdnemu class="", viackrat tu bolo spomínané, že sa prazdnemu atributu chceme vyhnúť

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

vyzerá dobre, aj ked to neumožnuje zapisať ternárnu podmienku

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

vrana napsal(a):

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

Tohle je podle mě to pravé.

+1

riesenie od jakubkulhan cize zapis na viac riadkov atributu sa mi zda krkolomne, davat bacha na " a pod… to je o hubu a z pohladu kodera asi nemozne. riesenie od Jakuba Vranu povazujem opticky za najlepsie s tym ze si viem predstavit nieco taketo

<?php
	<li n:class="item, odd => $iterator->isOdd(), admin => $user->isInRole(...), special => CustomClass::isSpecial()">
?>

v podstate nahod classu ak TRUE.

Editoval newPOPE (22. 10. 2010 14:57)

hason
Člen | 23
+
0
-

Smazáno

Byl tu příklad řešení v systému jinja šablon (používá Django, Jinja, Twig, H2O aj.)

Někdo vymazal půlku diskuze, ve které „leaderu“ Davidu Grudlovi ujely nervy, takže smažte klidně i tento příspěvek :)

Editoval hason (23. 10. 2010 8:26)

jasir
Člen | 746
+
0
-

Tak to mi přijde jako fakt ale hnus.

jasir
Člen | 746
+
0
-

newPOPE napsal(a):
riesenie od jakubkulhan cize zapis na viac riadkov atributu sa mi zda krkolomne

ale to je přeci jen možnost pro přehlednost, psát se to dá do řádku.
Jinak mě se líbí právě to odlišení maker nette např. n:foreach od attributů, tedy
n:(class), případně n:[class] pro nepovinný atribut. Funguje to pak na všechny atributy které si vymyslím a je to pěkné a přehledné. Mě se nejvíce líbí právě řešení Jakuba.

Editoval jasir (22. 10. 2010 16:22)

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

hason napsal(a):

V šablonovacím systému, který používám bych napsal:

Díky za odpověď, je zajímavé se podívat, jak to řeší jiné systémy. Z mého pohledu to je bída, nechci se tím inspirovat a hledám (čti hledáme) řešení jiné. Opakuji tedy zase totéž. Alespoň se můžeš znovu pobavit.

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

{{['ahoj', ['jsem', 'nejsem']|cycle(i), 'leader', loop.last ? ':)' : '']|filter|join(' ')}}

intuitivní, jednoduché. s takovým šablonovadlem jde práce sama! … ne vážně, tohle bych fakt používat nechtěl

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last">

super!

Yrwein
Člen | 45
+
0
-

Zajímalo by mě, jak by paranoiq přepsal příklad z Twigu do Latte tak, aby to bylo „jednoduché“ a „intuitivní“. // Dobře se to kritizuje šablonovací systém z neintuitivnosti, když ho člověk nezná. :) (Edit: Má omluva, pokud se pletu; hádám.) Na syntaxi Twigu jsem se díval kdysi dávno a až na „cycle“ filter (jo, práskám se do čela, když teď vím, co znamená :]) jsem s tím neměl problém – krom toho, že je to celkem střelená ukázka. :)

___

Abych byl aspoň trochu konstruktivní, hodím pseudokód možného řešení – aneb nestačil by pouhý filter, který by vzal pole?

<li{['odd' => $iterator->isOdd(), 'bla' => $item->isBla()]|class}>

Editoval Yrwein (22. 10. 2010 17:02)

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Beru teda za domluvenou následující syntax, ok?

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last =>  $iterator->last, $selected ? selected : notselected">
jasir
Člen | 746
+
0
-

Co takhle kombinace jakuba & jakuba?

n:(attr) = "value1 => condition value2 => condition ..." //povinné (alt...)
n:[attr] = "value1 => condition value2 => condition ..." //nepovinné ...

Editoval jasir (22. 10. 2010 17:08)

jasir
Člen | 746
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Beru teda za domluvenou následující syntax, ok?

<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last =>  $iterator->last, $selected ? selected : notselected">

Davide, chceš tedy zavést jen makro n:class, nebo n:attribut? Protože pak může dojít ke konfliktu názvů atributů a třeba uživatelských maker. V případě varianty n:(atribut) by k tomu dojít nemělo.

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Protože class je nejčastější případ použití, tak udělám n:class (a n:href) a pro ostatní atributy syntaxi ještě vymyslíme. Nejkonzistentnější by asi bylo n:attr-xxx

Nilp
Člen | 65
+
0
-

n:attr- mi přijde nejlepší, zavádět i n:class protože se ušetří 5 znaků mi přijde zbytečné (až kontraproduktivní).

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

Yrwein napsal(a):
Zajímalo by mě, jak by paranoiq přepsal příklad z Twigu do Latte tak, aby to bylo „jednoduché“ a „intuitivní“.

uvedený příklad třeba tak. (místo „:)“ bych samozřejmě použil nějaký normální název třídy)

<li n:class="ahoj, $selected ? jsem : nejsem, leader, smajlik => $iterator->last">

všimni si, že s navrhovanou syntaxí se obejdu bez cyklování, filtrování a joinování – prostě v šabloně neprogramuju

Dobře se to kritizuje šablonovací systém z neintuitivnosti, když ho člověk nezná. :)
(Edit: Má omluva, pokud se pletu; hádám.) Na syntaxi Twigu jsem se díval kdysi dávno a až na „cycle“ filter (jo, práskám se do čela, když teď vím, co znamená :]) jsem s tím neměl problém – krom toho, že je to celkem střelená ukázka. :)

hádáš správně šablony symfony nadrcené nemám. z ukázky jsem ale pochopil, že funkčnost o které se tu bavíme prostě twig nemá a kodér si jí musí v šabloně vyrábět pokaždé znovu na koleně. takovéhle složitosti do šablon nepatří


David Grudl napsal(a):
Beru teda za domluvenou následující syntax, ok?
<li n:class="item, odd => $iterator->odd, last => $iterator->last, $selected ? selected : notselected">

mohla by se prohodit podmínka a hodnota, aby byla podmínka vždy na začátku. zmizí pak jedno WTF

<li n:class="item, $iterator->odd => odd, $iterator->last => last, $selected ? selected : notselected">

nebo ještě jednodušeji – zahodit šipku a použít otazník. pak už nejsou dvě formy zápisu ale jen jedna u které lze vynechat část za dvojtečkou. pro tuhle verzi hlasuju :]

<li n:class="item, $iterator->odd ? odd, $iterator->last ? last, $selected ? selected : notselected">

Editoval paranoiq (23. 10. 2010 0:30)

David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Mně se ta šipka a mix (byť pseudo) klíčů s hodnotama taky děsně nelíbí. Ještě bych se ale zbavil zavádějícího ?:

<li n:class="item, $iterator->odd ? odd, !$iterator->last ? notlast, $selected ? selected : notselected">
paranoiq
Člen | 392
+
0
-

než jsi reagoval už jsem svůj návrh poupravil. bylo to wtf. hodilo by se to pokud by se to skutečně chovalo jako zkrácený ternární operátor v PHP – tedy pro dosazení defaultní hodnoty: $hodnota ?: defaultni. jinak by to mátlo

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Co takhle?

  • přijde mi to prudce čitelné :)
<a n:class="foo {$iterator->first ? first} {$foo->bar ? bar : baz}">Foo</a>
  • ty „polní“ šipky (=>) se mi nelíbí vůbec
  • znaky na konci nebo na začátku makra ({@foo?<}) se mi taky moc nelíbí – člověk si dost těžko zapamatuje wocode…
David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Bude i fungovat tohle:

<a n:class="foo, ($iterator->first ? first), ($foo->bar ? bar : baz)">Foo</a>
David Grudl
Nette Core | 8080
+
0
-

Je to implementované.

vrana
Člen | 131
+
0
-

Pokud by někdo chtěl, aby se atribut class vložil, i když bude prázdný, tak by se to mohlo dát udělat prázdným řetězcem. Tedy n:class=", ($odd ? odd)". Nevím, jestli to současná implementace podporuje.