NetteExtension aneb konfigurace všeho v Nette pomocí config.neon

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8133
+
0
-

Aktuální informace jsou udržovány v dokumentaci.


Drtivou většinu parametrů Nette Frameworku lze nyní ovlivnit pomocí konfiguračního souboru. Konfigurace se zapisuje do sekce nette, ta se nachází pod hlavní sekcí common (pokud ji používáte):

Sessions

Lze nastavovat všechny PHP direktivy (ve formátu camelCase). Nastavení autoStart na hodnotu smart automaticky nastartuje již vytvořenou session, doporučil bych používat.

nette:
	session:
		autoStart: true  # výchozí je smart
		expiration: 10 days
		name: ...
		...

Application

nette:
	application:
		debugger: true # panel v bluescreen
		catchExceptions: ...
		errorPresenter: ...

Routování

Tohle je zatím spíše experimentální záležitost.

nette:
	routing:
		debugger: true  # panel v Debugger baru
		routes:
				index.php: Dashboard:default
				'<presenter>/<action>[/<id>]': Dashboard:default

Security

Uvedením pole users vytvoříme SimpleAuthenticator, uvedením polí roles nebo resources vytvoříme autorizátor Nette\Security\Permission.

nette:
	security:
		debugger: true  # panel v Debugger baru
		frames: ... # hodnota hlavičky X-Frame-Options

		users:
			frantisek: tajneheslo

		roles:
			guest:
			member:
			admin: [member]  # admin dědí od membera

		resources:
			file:

Maily

Standardní mailer je SendmailMailer, uvedením smtp aktivujeme SmtpMailer.

nette:
	mailer:
		smtp: ...
		# dále lze uvést host, port, username, password, secure, timeout

Pro vytvoření emailové zprávy můžeme použít $container->nette->createMail().

Databáze

Můžeme vytvořit více připojení, které uvedeme pod klíčem database. Takto vytvoříme spojení nazvané default a dostupné pod $container->nette->database->default.

nette:
	database:
		default:
			dsn: "sqlite2:%appDir%/models/demo.db"
			user: ...
			password: ...
			options: [PDO::MYSQL_ATTR_COMPRESS = true]
			debugger: false # panel v Debugger baru
			explain: false  # explain dotazů v Debugger baru
			reflection: discovered # nebo conventional nebo název třídy

Framework tak vytvoří nejen objekt Nette\Database\Connection, ale nastavují mu i pomocné objekty jako reflection & cache a ve vývojářském režimu přidá panel do Debugger baru.

V rámci konfiguračního souboru se můžeme ke službě dostat přes autowiring (@Nette\Database\Connection), přes název služby (@nette.database.default) nebo si vytvořit alias a ten používat:

services:
	database: @nette.database.default

	authorizator: Auth(@database)

Formuláře

V konfiguračním souboru lze změnit výchozí chybové hlášky.

nette:
	forms:
		messages:
			EQUAL: 'Please enter %s.'
			FILLED: 'Please complete mandatory field.'
			MIN_LENGTH: 'Please enter a value of at least %d characters.'

Pro vytvoření formuláře vhodného pro použití mimo presentery můžeme použít $container->nette->createBasicForm().

Šablony

Lze přepínat HTML a XHTML režim šablon:

nette:
	xhtml: no  # výchozí je true

Základní nakonfigurovanou šablonu s helpery a Latte vyrobí $container->nette->createTemplate().

DI

nette:
	container:
		debugger: true  # aktivuje panel v Debugger baru

Debugger

Lze konfigurovat některé parametry Nette\Diagnostics\Debugger a nastavovat panely do Debugger baru.

nette:
	debugger:
		email: %webmasterEmail%
		strictMode: TRUE
		editor: ...
		browser: ...
		bar: [IncludePanel, XDebugHelper('myIdeKey') ]
		blueScreen: [] # panely do blue-screen obrazovky

Cache

Objekt pro přístup ke keši vyrobí $container->nette->createCache($namespace = NULL).

Low-level úpravy

Všechny tyto nastavení ovlivňují podobu výsledného systémového DI kontejneru. Oproti přímému zápisu do sekcí services či factories nabízejí srozumitelnější a stručnější syntax. Nicméně zůstává možnost si jednotlivé služby ještě „doladit“ na nižší úrovni:

services:
	nette.mailer:
		class: MySmtpMailer


factories:
	nette.mail:
		setup:
			- addHeader('X-Mailer', 'Nette Framework 2.0')

Nebo vytvořit nové služby poděděním existujících: (přidá metodu $container->createSecuredForm())

factories:
	securedForm < nette.basicForm:
		setup:
			- addProtection()
ViPEr*CZ*
Člen | 812
+
0
-

Před 5ti hodinama bych se taky spletl :-D

PS: chybí mi u databáze možnost změny Reflexe… je to možné udělat z konfiguráku? Co jsem tak v rychlosti projel NetteExtension, tak není (nebylo). Je/Bude to možné?

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Databáze

Chápu to správně, že tyto dva konfigurační soubory budou pracovat obdobně?

nette:
        database:
                default:
                        dsn: "sqlite2:%appDir%/models/demo.db"
                        user: ...
                        password: ...

services:
        database: @nette.database.default
parameters:
        database:
                dsn: "sqlite2:%appDir%/models/demo.db"
                user: ...
                password: ...

services:
        database: Nette\Database\Connection(%database.dsn%, %database.user%, %database.password%)

A bude mi při použití prvního způsobu fungovat v presenterech $this->getService('nette.database.default')? Takže bych ani nemusel definovat službu database v services?

ViPEr*CZ*
Člen | 812
+
+1
-

xxxObiWan napsal(a):
A bude mi při použití prvního způsobu fungovat v presenterech $this->getService('nette.database.default')? Takže bych ani nemusel definovat službu database v services?

Ano bude… když to bude v nette, tak to nemusí být v services. A je to dostupné takto:

$container->nette->database->default
Felix
Nette Core | 1189
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Šablony

Lze přepínat HTML a XHTML režim šablon:

nette:
	xhtml: no  # výchozí je true

Základní nakonfigurovanou šablonu s helpery a Latte vyrobí $container->nette->createTemplate().

bud delam neco blbe, ale zkousel jsme xhtml: noxhtml: false a porad to generuje xhmtl

EDIT: jsem blbec, aktualizoval jsem nette a uz to jede, jsem si nevsim, ze uz to je opraveny..

Editoval Felix (26. 1. 2012 13:24)

hAssassin
Člen | 293
+
0
-

Je nějaká možnost jak nakonfigurovat připojení k dibi novým způsobem, nebo musím zůstat u starého, klasického? Dík.

David Grudl
Nette Core | 8133
+
0
-

xxxObiWan napsal(a):

Chápu to správně, že tyto dva konfigurační soubory budou pracovat obdobně?

V jednom případě vytváříš službu sám, ve druhém případě ti ji vytvoří NetteExtension, který vytvoří i panel do Debugger baru atd. Obě cesty jsou možné.

hAssassin napsal(a):

Je nějaká možnost jak nakonfigurovat připojení k dibi novým způsobem, nebo musím zůstat u starého, klasického? Dík.

Nevím, co přesně myslíš novým a starým způsobem, každopádně jakýkoliv objekt/službu můžeš vytvořit klasicky v PHP (třeba bootstrapu) a uložit do containeru, zápisem v poli services (dibi: DibiConnection(...)) a pokud pro knihovnu existuje nějaká CompilerExtension, tak i vytvořením vlastní sekce v configu.

Pro dibi existuje DibiNetteExtension. Připojíme ji v bootstrapu:

$configurator = new Nette\Config\Configurator;
$configurator->onCompile[] = function($configurator, $compiler) {
	$compiler->addExtension('dibi', new DibiNetteExtension); // nazev sekce bude dibi
};

a přidáme sekci v config.neon:

	dibi:
		driver   : mysqli
		host     : localhost
		username : root
		password : xxx
		database : dibi

Službu pak najdeme v $container->dibi->connection.

hAssassin
Člen | 293
+
0
-

@David Grudl: Aha, takhle se na to musí. Zkusim. Díky. Jinak tím klasickým způsobem jsem myslel definici sluzby dibi v config.neon:

services:
	dibi:
		class: \DibiConnection
		arguments: ['%database%']
...
parameters:
	database:
		driver 	 : mysql
		host     : localhost
        	username : root
        	password : xxx
        	database : dibi

Problém právě je, že při aktualizaci na Nette RC1 a Dibi 2.0 přestane fungovat panel v debug baru.

RiskyNet
Člen | 20
+
0
-

hAssassin napsal(a):

Problém právě je, že při aktualizaci na Nette RC1 a Dibi 2.0 přestane fungovat panel v debug baru.

Zkus přidat do parametru databaze

profiler: TRUE
sumiisakua
Člen | 36
+
0
-

Koukám, že config.neon nám pěkně nahradí bootstrap.php. ;)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@**sumiisakua**: to je jedině dobře ;)

hAssassin
Člen | 293
+
0
-

RiskyNet napsal(a):

hAssassin napsal(a):

Zkus přidat do parametru databaze

profiler: TRUE

To ja tam samozrejmne mam, ale stejne to nefunguje. Proble je totiz zde, pokud smazu ten parametr FALSE, tak to uz panel zobrazi v pohode, jinak se to do ty podminky nedostane. Problem asi bude v tom ze to registruju pres sluzbu tak jak sem psal vyse.

RiskyNet
Člen | 20
+
0
-

hAssassin napsal(a):

RiskyNet napsal(a):

hAssassin napsal(a):

Zkus přidat do parametru databaze

profiler: TRUE

To ja tam samozrejmne mam, ale stejne to nefunguje. Proble je totiz zde, pokud smazu ten parametr FALSE, tak to uz panel zobrazi v pohode, jinak se to do ty podminky nedostane. Problem asi bude v tom ze to registruju pres sluzbu tak jak sem psal vyse.

Uz to vidim, me to totiz funguje (taky registruju pres sluzbu) ale pouzivam ted min verzi, tam ten FALSE neni sorry

Editoval RiskyNet (26. 1. 2012 17:42)

dakota
Člen | 148
+
0
-

Chcem sa spýtať či je v neon podporovaný len tento zápis

services:
	nette.mailer:
		class: MyFileMailer

pretože pôvodne mi fungoval aj zápis

services:
	mailer:
		class: MyFileMailer

pričom ten teraz vyhodí chybu

Nette\DI\ServiceCreationException
Service 'nette.mail': Multiple services of type Nette\Mail\IMailer found: nette.mailer, mailer
David Grudl
Nette Core | 8133
+
0
-

Je to tím, že ve starší revizi mi chybělo u v názvu služby nette.. Správně je první zápis.

Milo
Nette Core | 1283
+
0
-

hAssassin napsal(a):

RiskyNet napsal(a):

hAssassin napsal(a):

Zkus přidat do parametru databaze

profiler: TRUE

To ja tam samozrejmne mam, ale stejne to nefunguje. Proble je totiz zde, pokud smazu ten parametr FALSE, tak to uz panel zobrazi v pohode, jinak se to do ty podminky nedostane. Problem asi bude v tom ze to registruju pres sluzbu tak jak sem psal vyse.

Problém je v tom, že se DibiConnection.php includuje přes RobotLoader a ne přes dibi.php ve kterém se loaduje třída DibiNettePanel pro panel. Když odstraníš to FALSE, RobotLoader ti automaticky natáhne i DibiNettePanel.

David Grudl
Nette Core | 8133
+
0
-

Problém s dibi by měl být vyřešen.

Caine
Člen | 216
+
0
-

Zdravím, jak si nastavim u db vlastní Reflection?

uestla
Backer | 796
+
0
-

Záleží, jak přesně ji registruješ – pokud pomocí NetteExtension, pak např. takto:

common:
	nette:
		database:
			default:
				# ...

	services:
		nette.database.default:
			setup:
				- setDatabaseReflection( MyReflection() )

Nebo se mýlím? Píši z paty…

David Grudl
Nette Core | 8133
+
0
-

Přidal jsem možnost uvést reflection: conventional

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Předpokládám, že v dokumentaci se takový přehled bude lépe udržovat: https://doc.nette.org/cs/configuring

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

super… taky jsem vnoci zvažoval že to tam překlopím… :-)

Felix
Nette Core | 1189
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Security

nette:
	security:
		roles:
			guest:
			member:
			admin: [member]  # admin dědí od membera

		resources:
			file:

Co tam dodelat i polozku rules, neco jako:

nette:
	security:
		rules:
			guest: {[login], [view]}
			user: [[homepage,articles], [add,delete,edit]]
hrach
Člen | 1834
+
0
-

@Felix: –1 :P Něco, co nejde udělat plnohodnotně bych tam moc nestrkal. Už takhle je to víc konfigurace než programování – fuj :D

uestla
Backer | 796
+
+1
-

Je to opravdu super.

Nicméně routování v konfigu (ač experimentální) je takové svázané, neboť se nedají předávat flagy (jednosměrky, chráněné routy, …).

Plánuje se tato funkčnost přidat? Myslím, že by to mohla být jediná věc, která by experimentálnost přesunula k plnohodnotnému využití – nebo něco přehlížím?

Díky!

David Grudl
Nette Core | 8133
+
+1
-

uestla napsal(a):

Nicméně routování v konfigu (ač experimentální) je takové svázané, neboť se nedají předávat flagy (jednosměrky, chráněné routy, …).

Nedá se měnit ani třída atd. Chce to vymyslet nějakou pěknou syntax.

uestla
Backer | 796
+
0
-

Felix napsal(a):

Co tam dodelat i polozku rules, neco jako:

Tohle si zatím realizuji pomocí

common:
	services:
		nette.authorizator:
			setup:
				- @self::allow( guest )
Vyki
Člen | 388
+
0
-

Chtěl bych jenom upozornit na jednu maličkost.

services:
	database: @Nette\Database\Connection

	authenticator: Authenticator( @database::table(users) )

	myService:
		class: MyServiceClass(@database, ClassWithParams('id', '%s_id', '%s'), ClassWithoutParams())

Pokud jako parametr volím třídu, která nemá v konstruktoru povinné paramatry, tedy PHP zápis

$class = new ClassWithoutParams;

musím v neon zápisu stejně použít prázdné závorky ClassWithoutParams() za názvem třídy. Jinak se to přeloží jako 'ClassWithoutParams' a ne new ClassWithoutParams. Dává to logiku, protože je to asi jediný způsob jak to v tom neon zápisu odlišit od řetězce, jenom se potřeba si to ohlídat.

Editoval Vyki (8. 2. 2012 12:04)

ViPEr*CZ*
Člen | 812
+
0
-

Tohle

$class = new ClassWithoutParams;

bych úplně vyhodil… kompilátor c++ by na tomhle řval.

Editoval ViPEr*CZ* (8. 2. 2012 18:07)

uestla
Backer | 796
+
0
-

A javascript?

Jan Jakeš
Člen | 177
+
0
-

ViPErCZ napsal(a):

Tohle

$class = new ClassWithoutParams;

bych úplně vyhodil… kompilátor c++ by na tomhle řval.

Vyhodil odkud? Z PHP? :D

A co sem taháte C++ a Javascript?

ViPEr*CZ*
Člen | 812
+
0
-

Juan napsal(a):

ViPErCZ napsal(a):

Tohle

$class = new ClassWithoutParams;

bych úplně vyhodil… kompilátor c++ by na tomhle řval.

Vyhodil odkud? Z PHP? :D

A co sem taháte C++ a Javascript?

Ano myšleno z PHP. Jen jsem chtěl vyjádřit souhlas se správností syntaxe s používáním závorek u bezparametrického konstruktoru.

Nox
Člen | 378
+
0
-

Kromě toho, že to je offtopic

  1. Bezzávorková konstrukce v C++ očividně existuje
  2. Správnost? V PHP je výraz new SomeClass; naprosto jednoznačný a nemůže znamenat nic jiného než instanciace třídy SomeClass bez předání parametrů, proto je to v PHP bez problémů povoleno.
uestla
Backer | 796
+
0
-

Viper začal něco, co nechápu, proto jsem jeho C++ snažil trumfnout javascriptem…

Nicméně chápu, že to, na co upozornil Vyki, může být matoucí. Jednak instance se vytváří pomocí závorek, ale u specifikace class: se píše jen řetězcovité jméno třídy (čili bez závorek).

ViPEr*CZ*
Člen | 812
+
0
-

@Nox: kruci… trapas… ono to fakt existuje… beru zpět… přepracovanost.

David Grudl
Nette Core | 8133
+
0
-

Nicméně chápu, že to, na co upozornil Vyki, může být matoucí. Jednak instance se vytváří pomocí závorek, ale u specifikace class: se píše jen řetězcovité jméno třídy (čili bez závorek).

Protože class je skutečně jméno třídy, tedy řetězec. Má smysl jej uvádět pouze v situacích, kdy se volá nějaká továrna a není známo, co vrací. Obecné doporučení by asi mělo být používat vždy factory.

Vyki
Člen | 388
+
+2
-

Ještě bych si dovolil jednu poznámku ohledně

[...]
routes:
	index.php: Dashboard:default
	'<presenter>/<action>[/<id>]': Dashboard:default
[...]

Na definici jednoduchých rout je to super. I kdyby to z Nette zmizelo ve svém FW si to nechám. Má to ale jednu vadu na kráse – nelze definovat FLAG. Osobně jsem si ve svém Extension dodělal podporu, která umožňuje psát toto:

[...]
routes:
	index.php: [Homepage:default, ONE_WAY]
	'<presenter>/<action>[/<id>]': Homepage:default
[...]

Oproti původnímu kódu v NetteExtension vypadá můj kód následovně.

[...]
if(is_array($action))
	$router->addSetup('$service[] = new Nette\Application\Routers\Route(?, ?, ?)', array($mask, $action[0], constant("Nette\Application\Routers\Route::{$action[1]}")));
else
	$router->addSetup('$service[] = new Nette\Application\Routers\Route(?, ?)', array($mask, $action));
[...]

To s tím constant tam mám kvůli tomu, že jsem si nedovedl představit, jak budu psát jako FLAG v konfiguračním souboru celou cestu k té konstantě. To by asi moc hezké nebylo tam psát Nette\Application\Routers\Route::ONE_WAY
Asi to není úplně ideální, ale minimálně u jedné routy v každé aplikaci ten FLAG napsat potřebuji.

uestla
Backer | 796
+
0
-

Koukni 3 dny zpátky ;-)

Vyki
Člen | 388
+
0
-

uestla napsal(a):

Koukni 3 dny zpátky ;-)

Tak to sorry za spam, toho jsem si nevšiml.

Chtěl jsem se ještě zeptat jestli někdo neví, jakým způsobem si lze jednoduše pomocí nové konfigurace zaregistrovat vlastní makro. Mám již vytvořenou třídu potomka MacroSet, která ovšem chce ve statické metodě install instanci Nette\Latte\Compiler a netuším jak se k ní snadno v při konfiguraci dostat. Dříve jsem to řešil přetížením metody Presenter::templatePrepareFilters v BasePresenteru, ale to samé potom musím udělat i v BaseControl, tak mě napadlo zda by to nyní nešlo elegantněji.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@**Vyki**: něco jako

services:
	nette.latte:
		setup:
			- MyMacroSet::install($service->compiler)

Editoval HosipLan (10. 2. 2012 7:39)

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Nebo pokud registruješ maker hromadu, extendni si Nette\Latte\Engine, v konstruktoru zaregistruj makra a v configu třídu nahraď svou.

Vyki
Člen | 388
+
0
-

HosipLan napsal(a):

@**Vyki**: něco jako …

Když dám místo service factory tak už se blížím k úspěchu a do těla té továrničky mi to vloží to MyMacroSet::install. Nevypořádá se to ale s tím ($service->compiler) vypíše to Unexpected '>compiler)' on line 51, column 41, takže jsem šel zatím cestou rozšíření Nette\Latte\Engine.

Edit: Koukám, že lze také využít makro {use MacroSet}, ale to se mi moc nelíbí dávat tuto logiku do šablony.

Editoval Vyki (10. 2. 2012 11:18)

martyx
Člen | 5
+
0
-

Pokouším se přepsat konfiguraci session do neonu. Poradil by mi někdo z nette pardálů, jestli jde nastavit nějakým způsobem cookiePath, tak aby vedla k projektu, zanořeném ve více složkách? V bootstrapu to řeším takto:

$container->session->setCookieParameters($container->httpRequest->url->scriptPath, $_SERVER['SERVER_NAME']);

Něco jako tohle, což mi nejde:

nette:
    session:
        autoStart: smart
        expiration: +14days
        cookie_path: @httpRequest.uri.scriptPath

Bez toho mám část konfigurace v neonu a část v bootstrapu, což bych rád měl na jednom místě. Díky za pomoc.

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Nevím jestli není plus speciální znak, zkus to dát do uvozovek: expiration: '+14days'.

martyx
Člen | 5
+
0
-

mkoubik napsal(a):

Nevím jestli není plus speciální znak, zkus to dát do uvozovek: expiration: '+14days'.

Díky, ale v tom problém není, to funguje dobře. Ostatně je to podle Davidova vzoru z úvodu tohodle topicu. Jedná se mi o to cookie_path, resp. jak mu nastavit cestu. Můžu to tam samozřejmě dát ručně na tvrdo, ale pohodlnější by pro mě bylo dynamické načtení cesty. Zkusil jsem jen odhadem @httpRequest.uri.scriptPath, ovšem to je nejspíš blbost. Třeba existuje nějaká možnost.

RiskyNet
Člen | 20
+
0
-

Já si taky střelím :) dle „Lze nastavovat všechny PHP direktivy (ve formátu camelCase)“

zkusil jsi

cookiePath: @httpRequest.uri.scriptPath
martyx
Člen | 5
+
0
-

RiskyNet napsal(a):

Já si taky střelím :) dle „Lze nastavovat všechny PHP direktivy (ve formátu camelCase)“

zkusil jsi

cookiePath: @httpRequest.uri.scriptPath

Zkusil. V tom taky problém není. Nejde o název vlastnosti, ale její hodnotu. Pokud tam zapíšu ručně

session:
    autoStart: smart
    expiration: +14days
    cookie_path: /projects/project

tak je to v pohodě, viz dump session:

Nette\Http\Session(4) {
   regenerationNeeded private => NULL
   options private => array(16) {
      cookie_domain => "localhost" (9)
      cookie_secure => NULL
      cookie_path => "/projects/project" (17)
      gc_maxlifetime => 1209600
      cookie_lifetime => 1209600
      ...
   }

ale můj pokus s

session:
    autoStart: smart
    expiration: +14days
    cookie_path: @httpRequest.uri.scriptPath

končí laděnkou s hláškou

Reference to missing service 'httpRequest.uri.scriptPath'

Zajímavý je, že když tam dám jen službu httpRequest

session:
    autoStart: smart
    expiration: +14days
    cookie_path_test: @httpRequest

tak to projde, viz dump session:

Nette\Http\Session(4) {
   regenerationNeeded private => NULL
   options private => array(16) {
      cookie_domain => "localhost" (9)
      cookie_secure => NULL
      cookie_path_test => Nette\Http\Request(9) {
         method private => "GET" (3)
         url private => Nette\Http\UrlScript(10) { ... }
         query private => array(0)
         post private => array(0)
         files private => array(0)
         cookies private => array(7) { ... }
         headers private => array(9) { ... }
         remoteAddress private => "127.0.0.1" (9)
         remoteHost private => NULL
      }
      gc_maxlifetime => 1209600
      cookie_lifetime => 1209600
      ...
   }

Nejspíš je pravděpodobný, že jsem tele a nechápu něco důležitýho. Např. něco s životním cyklem. Třeba v době sestavování kontejneru, ve chvíli zpracovávání mojí session, ještě není nastavana služba httpRequest.

uestla
Backer | 796
+
0
-

Co vím, tak NEON zatím neumí zřetězené volání metod na službě, čili nejde

@httpRequest::getUrl()::getScriptPath() # nebo něco na ten způsob

Co ale jde, je udělat si pomocnou službu na UrlScript a na ní pak volat getScriptPath():

nette:
	session:
		autoStart: smart
		expiration: '+ 14 days'
		cookie_path: @urlScript::getScriptPath()

services:
	urlScript:
		factory: @httpRequest::getUrl()

Nezkoušel jsem, píši to z paty, snad bude fungovat …

martyx
Člen | 5
+
0
-

uestla napsal(a):

Co vím, tak NEON zatím neumí zřetězené volání metod na službě, čili nejde

Díky, to zkusím. K tomu řetězení mě navedlo dibi, resp. @dibi.connection. Protože takhle mi to funguje.

services:
     sitemapModel: \Models\Sitemap\SitemapModel(@dibi.connection)
	...

Tak jsem to zkusil i na tento případ. Ale ta pomocná služba je dobrej nápad. To by mělo jít.

uestla
Backer | 796
+
0
-

No ale

@dibi.connection

přistupuje k „subservice“, neboli

services:
	dibi:
		connection: DibiConnection( ... )

Což je jiné, než když se volá metoda na službě, nebo se mýlím?