[Best Practice] Jmenné konvence pro onSuccess metody

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Dnes jsme s Pandou na Nette Jabberu řešili best practice pojmenovávání metod formulářů (kvůli QuickStartu). A dobrali jsme se toho že se výsledku asi nedobereme.

Davidova {componentName}Submitted($form) (v examplech)

class MyPresenter extends Presenter
{
	protected function createComponentMyForm()
	{
		$form = new Form;
		// ...
		$form->onSuccess[] = callback($this, 'myFormSubmitted');
	}

public function myFormSubmitted($form)
	{
		// ...
	}
}

Pominu-li, že by místo sufixu „Submitted“ melo být podle nových konvencí spíše „Success“, tak se mě moc nelíbí že se jenou používá prefix (action, render, handle, createComponent) a podruhé sufix (Submitted).

Vrtákova process{ComponentName}($form)

class MyPresenter extends Presenter
{
	protected function createComponentMyForm()
	{
		$form = new Form;
		// ...
		$form->onSuccess[] = callback($this, 'processMyForm');
	}

public function processMyForm($form)
	{
		// ...
	}
}

// vs.

class MyForm extends Form
{
	public function __construct() // ve skutečnosti díky mému "BaseForm" používám metodu setup
	{
		// ...
		$this->onSuccess[] = callback($this, 'process');
	}

public function process()
	{
		// ...
	}
}

Co se týká pojmenování onClick etc tak tam to neřeším protože si vždy vystačím s closurou.

Jakou konvenci používáte vy? A co si o tomto problému myslíte?

Čelo
Člen | 42
+
0
-

Davidovu

JakubJarabica
Gold Partner | 184
+
0
-

{componentName}Submit

alebo

{componentName}Add + {componentName}Edit

Podľa toho, či mám formulár na 2 akcie alebo na jednu :)

hrach
Člen | 1838
+
0
-

Používám Davidovu, počínaje dneškem tvoji :D

22
Člen | 1478
+
0
-

to process má něco do sebe :-)

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

Zalezi od situacie…

Nakolko pouzivam a pozeram na formulare ako na component for user interaction tak sa mi tam nepaci, ze form si sam spracovava data. Pozeram na nich tak, ze mi data od usera dodaju, zvaliduju a to aj staci :)

Cize spracovanie dat nechavam na druhych.

Editoval newPOPE (17. 12. 2011 11:28)

bazo
Člen | 620
+
0
-

ja pomenovavam formulare ako form{Nazov}, zvyk z delphi, a potom davidovu konvenciu

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Já radši success() :P Protože to reflektuje název eventu ;)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

@HosipLan: vím že formuláře používáš jako samostatné komponenty. Ale co by jsi teda používal v presenteru?

• success{ComponentName}
  • {componentName}Success

nebo ještě něco jiného?

success{ComponentName} mě totiž zní divně a {componentName}Success je zase prefix vs. sufix.

Nox
Člen | 378
+
0
-

Vždycky mám samostatný objekt, takže to neřeším … funkce se jmenuje „handle“, ale… moc jsem nad tím nepřemýšlel, třeba to refaktoruju … success nebo process zní dobře

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

V presenterech to píšu vyloženě nahodile (střídám suffix a prefix), nejčastěji však <komponenta>Submitted nebo <komponenta><tlacitko>Clicked, nebo zahrnu do eventu ještě shrnutí toho, co dělá (ty názvy jsou pak docela dlouhé :), ale chtělo by to konvenci no :)

Nejspíše success<komponenta> (možná successed? :D) a success<komponenta><tlacitko>Clicked. Chtělo by to pár si jich napsat a podívat, se které vypadá lépe.

Zrovna ale řeším CMS a blbě se mi „přepíná téma přemýšlení“, takže tohle není zrovna objektivní :)

Editoval HosipLan (17. 12. 2011 12:09)

Felix
Nette Core | 1245
+
0
-

{componentName}Save, Update, Process..

Melmen
Člen | 132
+
0
-

Používám Davidovo konvenci, ale ode dneška dost možná Vrtákovo :)

Pavel Kouřil
Člen | 128
+
0
-

Já osobně používám suffix Submitted … ale taky se mi střídání prefixu a suffixu moc nelíbí :/

Nicméně v QS bych se držel konvence z dokumentace. :)

ptacek.pavel
Člen | 27
+
0
-

Každý formulář něco dělá a je k něčemu určen. Tzn. moje „konvence“ je, že se onSuccess metoda jmenuje podle toho, co ten daný formář dělá.

Např. importFormexecuteImport . Jinak submitted suffix, ale proccess nebo execute mi přijde ideální.

davidm
Člen | 81
+
0
-

process + 1

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Do QS mi přijde vhodnější varianta process{ComponentName}. Docela zajímavá je i výrazně obecnější varianta {name}_on{event}, takže v případě formulářů je to např. myForm_onSuccess, myForm_onSubmit, myForm_onInvalidSubmit

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

me jsou ty podtrzitka proti srsti. a nejak me do nette proste nesedi.

btw opet je to prefix vs. sufix.

awsickness
Člen | 98
+
0
-

osobne mam radsi submitted.
priklad
registerSubmitted
registerCanceled

oproti
processRegister
kde bych asi delal podminku if cancel …

22
Člen | 1478
+
0
-

a proč ne processRegisterCancel() např.?

edit: ale spíš processRegistrationCancellation(...) :-)

Editoval 22 (18. 12. 2011 11:06)

awsickness
Člen | 98
+
0
-

osobne mam rad toto
[registerForm==nazevKomponenty][Action]
je to hodne psani pro nekoho ale na prvni pohled poznam
nazev = register
co = Form
akce = action
a doufam ze kdyz nekdo po me bude cist kod tak hned pochopi co se tam deje a s cim.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Já si UI\Form upravil takto, vypadá to jako signály, což nemusí být ideální, ale kdyby to byl problém, tak @Majkl578 navrhoval, dát tam masku static $eventMask = "handle%s", aby šla nastavit konvence :)

Zpracování formulářů v presenterech už v CMS nepoužívám :)

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Podle mě jde o signály, takže používám handle{NazevFormu}.

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
0
-

To je podle mě nešťastné řešení. Pak bych mohl klidně signál zavolat v url. Já si vždy metodu nazvu podle toho, co dělá. Takže pro přihlašovací form mám callback LogMeIn atd.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@**CherryBoss**: Z formuláře ty „signály“ nezavoláš, dokud nepřepíšeš metodu isSignalReceived a v presenteru to taky nezavoláš, protože tam budeš mít v argument handle<name>(Form $form), takže to umře

Máš nápad na lepší slovo, aby to nevypadalo „blbě“? Zkus si je napsat a přečti si je párkrát.

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
0
-

Já myslel, že handle{Signál} lze zavolat přes url (?do=signal). Myslel jsem tedy, že obiwanovo řešení není bezpečné. Jinak mě napadá už akorát {FormName}sent :) Ale většinou použiju to co mě napadne.

one-two
Člen | 80
+
0
-

Osobně dělám samostatné třídy jako Vrták (nechci to mít nabušeno všechno v presenteru, není v tom pak pořádek), ale píšu Davidovo suffix. Tak mě napadá, jestli nebude ideální psát vklidu public function onSuccess na onSuccess atd., jelikož je to samostatná třída tak by to nemělo vadit…

EDIT: to byla moje idea, čekal jsem právě na to, až to někdo posvětí nebo zatratí :) tudíž
špatný nápad, nedělat

Editoval one-two (27. 12. 2011 12:18)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Prosil bych všechny, co si přečtou příspěvek od @**one-two**, aby nezkoušeli opakovat tento nápad. Garantuji vám, že přijde den, kdy se budete hodiny a hodiny potit u toho, proč vám nefungují události formuláře. Události jsou totiž velice magické, nejenom ve formulářích.