Komponenty a Presentery v DI Containeru

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ahoj, docela mě vzrušuje představa, že bych měl komponenty a presentery v DI Containeru. Je tu ovšem několik technických nedostatků, které mi brání vůbec začít to zkoušet implementovat.

  1. Jména – Problém s presentery. Ideální stav? Mít službu @presenter, v ní nečekaně presenter a ten si pak vytáhnout/vytvořit pomocí IPresenterFactory a Application už si s tím nějak poradí. No ale teď co když potřebuji použít forward? Mohl bych původní presenter vyhodit z Containeru a nahradit ho novým, ale to není moc košér. Jak pojmenovat službu pro presenter, když jich mám více? Snad bych i překousel @presenter2, byt je to krapet trapne.
  2. Závislosti – jak nadefinuju závislosti pro více presenterů? To bych musel mít továrničku pro každý jeden presenter a to je trošku hardcore. Částečně to řeší autowire, ale stejně ty presentery musím mít nějak registrované, protože „současná rozbitá“ i „před-chvílí nerozbitá“ implementace DIC mi „brání“ splodit instanci třídy, která není registrovaná v containeru. Protože až se vybuildí statickej PHP soubor, co container sestavuje, tak už nejsou k dispozici data o rozhraních a třídách, nehledě na to, že je to zabetonované v Nette\Configurator::loadConfig() (což je detail).

Mít v Containeru presentery a komponenty není účel, účelem je ulehčit si předávání závislostí. Asi by bylo dobré mít možnost, registrovat je tam v run-time (což malinko odporuje DI, ale asi bych to překousl).

Nápady?

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Služba @presenter s aktuálním presenterem je blbost. Měl bys mít právě těch milion služeb @frontHomepagePresenter, @frontArticlePresenter a presenter factory by si je měla umět vytáhnout buď podle jmenné konvence nebo podle tagu. Že každý presenter má svoje vlastní závislosti je zcela normální a tudíž by měl být každý nakonfigurovaný v containeru zvlášť, byť pomocí autowiringu.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Dobrý, to dává smysl. Ale není trochu hardcore mít všechny presentery v containeru?

To máš opravdu config o 1000 řádcích? (Přeháním, ale když tam nebudou jen presentery ale i modely a komponenty, tak to může klidně být ještě víc)

Editoval HosipLan (2. 11. 2011 14:33)

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

Nechci do toho moc vstupovat, protože s implementací této myšlenky mám výrazně méně zkušeností, než Honza, nicméně… :)

HosipLan napsal(a):

Ale není trochu hardcore mít všechny presentery v containeru?

Proč? Mně to naopak přijde super. Veškeré závislosti v celém systému máš na jednom místě a můžeš je také řídit z jednoho místa.

Mně spíš přijde nešikovné, že v Nette se DI kontejner konfiguruje ve stejném configu, ve kterém se většinou definují například i connection stringy k databázi a podobně. To jsou relativně vzdáleně související věci a zrovna připojení k databázi tam pak může být třeba úplně utopené „někde dole“…

Pokud bys měl ale oddělený konfigurační soubor pro kontejner, který by skutečně řešil pouze služby, určitě by Ti nepřišlo hloupé, že bude obsahovat 1000 řádků, když skutečně v systému budeš mít 1000 služeb…

Editoval Tharos (2. 11. 2011 15:38)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Přijde mi rozumné dát konfiguraci presenterů do vedlejšího souboru (právě kvůli rozsahu konfiguráku). To ale nevím jak je možné v Nette, v Mediu používáme symfonní container. Další věc, co se hodí, tak je společné nastavování setterů třeba pro všechny front presentery. V symfony to lze provést pomocí dědění definic služeb, v nette v php továrničkách by to šlo pomocí nějaké pomocné konfigurační metody. V nette neonu nevím.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ještě zkusím pár dní odolávat a asi mi nezbude nic jiného, než ho opravdu použít. Což mě upřímně mrzí.

Disclaimer: autor tohoto příspěvku uvedl v letošním sčítání lidu jako víru Nette Framework

David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

Co myslíš tím děděním služeb?

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-
services:
  presenter:
    abstract: true
    calls:
      - [setMenuFactory, ["@menu_factory"]]
      - [setTemplateConfigurator, ["@template_configurator"]]
      ...

  # front presenter podědí settery z abstraktní služby presenter
  front.homepage_presenter:
    parent: presenter
    class: MyApp\FrontModule\HomepagePresenter
    arguments: ["@article_model", ...]
David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

Aha, já si to blbě přečetl, dědění definicí služeb, jasně.

Pokud bys chtěl sestavovat presentery s plným využitím DI a konfiguráků, tak potom, jak píše Honza Marek, je jediná možnost mít každý presenter jako samostatnou službu. Každý záznam v konfiguraci je pak vlastně továrničkou, byť napsanou v jiném jazyce než PHP.

Na rozdělení konfigurace do více souborů chci buď doplnit sekci include do konfiguráku nebo nahradit loadConfig() za možnost vícenásobného volání addConfig() (a nebo obojí). Zároveň se nadtřída Configurator rozpadne do více samostatných tříd, každá z nich bude zpracovávat samostatnou část konfigurace.

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Zároveň se nadtřída Configurator rozpadne do více samostatných tříd, každá z nich bude zpracovávat samostatnou část konfigurace.

Tak to je výborná zprává, protože zejména božská metoda™ loadConfig mně osobně dost trápila. Už jenom kvůli tomu zadrátovanému parsování služeb z neonu…

Editoval Tharos (3. 11. 2011 12:54)

David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

BTW, stále nejsem schopen se rozhodnout. Mám konfigurák config.neon, kde bude sekce includes se seznamem dalších konfiguračních souborů. Otázka zní: mají inkludované konfiguráky přepisovat hodnoty prvního konfiguráku nebo naopak má hlavní konfigurák přepisovat hodnoty z inkludovaných?

Tj. config.neon:

includes:
	- routes.neon
	- services.neon
	- parameters.neon

parameters:
	a: 10

a parameters.neon:

parameters:
	a: 20

Kolik bude $a?

22
Člen | 1478
+
0
-

20

pave.kucera
Člen | 122
+
0
-

Inkludované soubory by podle mě měly přepsat hodnoty z dříve načtených souborů, tedy 20. Vidím tam paralelu s čistým php, kde inkludované soubory taktéž přepíší už definované proměnné, pokud jim přiřadí hodnotu.

a.php

<?php
$a = 10;
include 'b.php';
dump($a);
?>

b.php

<?php
$a = 20;
?>
David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

Nebo mohu napsat:

<?php
include 'b.php';
$a = 10;
dump($a);
?>

To asi moc nevypovídá. Logiku mi spíš dává výsledek 10, tj. inkludovat a přepsat si, než přepsat si inkludováním. Z hlediska znovupoužitelnosti.

22
Člen | 1478
+
0
-

K čemu budu includovat soubor s nastavením, když se jeho hodnoty stejně zahodí a použijí se defaultní?

Čelo
Člen | 42
+
0
-

Jsem taktéž pro 20

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Hodnoty z configu by měly mít větší váhu, než hodnoty z include. Čili a = 10

@22: koukáš na to ze špatné strany, výchozí jsou ty, které includuji (parameters.neon).

Editoval HosipLan (10. 11. 2011 18:02)

Milo
Nette Core | 1283
+
0
-

A co tak, že to co bylo později vítězí?

includes:
        - routes.neon
        - services.neon
        - parameters.neon

parameters:
        a: 10
// a = 10
parameters:
        a: 10

includes:
        - routes.neon
        - services.neon
        - parameters.neon
// a = 20

Případně přidat nějak flag, obdoba !important z CSS. To už se to ale dost komplikuje.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

!important je děsivé!

Milo
Nette Core | 1283
+
0
-

Co je děsivého na následujícím zápisu?

includes:
        - routes.neon
        - services.neon
        - parameters.neon (overwrite)

parameters:
        a: 10
Pavel Kouřil
Člen | 128
+
0
-

Já bych to bral tak, že config.neon bude obsahovat výchozí nastavení a includnuté soubory budou tyto hodnoty přepisovat. Protože includování není nutné (narozdíl od toho mít config.neon) a tím pádem vám to volitelně přepíše na vlastní hodnoty a nastavení, pokud potřebujete upravovat nevýchozí nastavení.

Na druhou stranu jsem schopný se smířit s obojím, protože si dokážu představit, že by specifické lokální nastavení (které by se neverzovaly gitem apod.) nijak nepřepisovaly v hlavním neonu :)

tl;dr
preferoval bych a = 20

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Otázka zní: mají inkludované konfiguráky přepisovat hodnoty prvního konfiguráku nebo naopak má hlavní konfigurák přepisovat hodnoty z inkludovaných?

Co takhle obojí. Include vs. Extends (funkční jako v latte).

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Pajka napsal(a):

Já bych to bral tak, že config.neon bude obsahovat výchozí nastavení a includnuté soubory budou tyto hodnoty přepisovat. Protože includování není nutné (narozdíl od toho mít config.neon) a tím pádem vám to volitelně přepíše na vlastní hodnoty a nastavení, pokud potřebujete upravovat nevýchozí nastavení.

Co když ale vznikne něco jako default-services.neon?

Na druhou stranu jsem schopný se smířit s obojím, protože si dokážu představit, že by specifické lokální nastavení (které by se neverzovaly gitem apod.) nijak nepřepisovaly v hlavním neonu :)

přesně tak

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@Milo: zbytečně moc případů jak to nakombinovat a zbytečně složité.

@Patrik Votoček: To zní rozumně, ale stejně zbytečně složité, ne?

Šaman
Člen | 2635
+
0
-

Mě by dávalo smysl buď že pozdější volání přepisuje dřívější (je jen na mě, jestli defaultní hodnoty napíšu před include sekci, nebo naopak vnutím nějaké hodnoty až po includování), ale pokud by se mělo stanovit pravidlo kdo má přednost, tak hlavní config by měl mít možnost přepisovat nastavení v includovaných souborech. Takže a = 10.


Ještě mě napadá vypůjčit si syntax z latte:

a: 10;
default b: 15;
22
Člen | 1478
+
0
-

HosipLan napsal(a):

Hodnoty z configu by měly mít větší váhu, než hodnoty z include. Čili a = 10

@22: koukáš na to ze špatné strany, výchozí jsou ty, které includuji (parameters.neon).

no tak jestli je to tak, tak pak 10, ale spíš mi přijde víc praktické mi config.noen, jako výchozí hodnotu a includované konfigy ho nějakým způsobem modifikují/rozšiřují..

Šaman
Člen | 2635
+
0
-

22 napsal(a):
no tak jestli je to tak, tak pak 10, ale spíš mi přijde víc praktické mi config.noen, jako výchozí hodnotu a includované konfigy ho nějakým způsobem modifikují/rozšiřují..

To je věc názoru. IMHO config.neon ručí za správné nakonfigurování programu a pokud potřebuji nějakou hodnotu přepsat, musí k tomu mít možnost. Já includy chápu tak, že každý pokrývá nějakou oblast/modul/komponentu a ten hlavní konfig to celé sestaví (případně přepíše některé hodnoty) a vrátí aplikaci.

Taky se bude lépe přepisovat hodnota v hlavním configu (třeba kvůli ručním testům, fuj:), než dohledávat ve kterém includovaném souboru je definovaná, případně ze kterého souboru ta proměnná platí (pokud by se definovala ve více souborech).

hrach
Člen | 1834
+
0
-

výchozí v hlavní, includované větší váha, tedy 20.

norbe
Backer | 405
+
0
-

Osobně se mi asi nejvíc líbí priorita hlavního konfigu (důvod viz příspěvek od Šamana).

Když už jsme u toho, nezvažuje se možnost includovat soubory pomocí masky? Například

includes:
        - %appDir%/*services.neon

by mohlo vložit všechny služby ze všech modulů…

Editoval norbe (10. 11. 2011 21:14)

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

Vzhledem k tomu, že specifické parametry (heslo k DB) budu chtít mít v souboru, který hodím do .gitignore, tak to pro mě znamená, že je nemůžu mít v config.neon (protože ten musí obsahovat definici includes: a tudíž sám o sobě být v .gitignore nemůže). Pak by tedy měla existovat možnost jak z inkludovaného přepsat hlavní, nemýlím se?

Řešením by bylo neinkludovat v configu, ale v bootstrapu. Pak bych mohl gitignornout hlavní konfigurák:

$container = $configurator->setConfig('config.neon') # v .gitignore (obsahuje jen moje spec. nastavení)
	->include('routes.neon')
	->include('services.neon')
	->include('parameters.neon')
	->load('common');

Ale to se už asi nechávám unést fantazií :)

Editoval vojtech.dobes (11. 11. 2011 2:04)

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

V tom případě ale ty údaje v config.neon mít nebudeš a je to ok, ne?

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

mkoubik: pak se ale ztrácí výhoda přepisování konfiguráků a musím v config.neon myslet na to, že nesmím uvést database.password

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

vojtech.dobes napsal(a):

Řešením by bylo neinkludovat v configu, ale v bootstrapu. Pak bych mohl gitignornout hlavní konfigurák…

To mě připadá už zbytečné. Config ve kterém je include by měl mít vyšší prioritu. Pak bych to řešil nějak takto:

$config = __DIR__ . "/environment.neon";
$configurator->loadConfig(file_exists($config) ? $config : NULL);

config.neon

includes:
	- defaultServices.neon
	- defaultParams.neon
	- modules.neon
production:
	database:
		driver:	mysql
		user: app
		database: app

environment.neon

includes:
	- config.neon
production:
	database:
		password: T0pS3cr3t

<OT>Prořád přemýšlím jak by pomocí toho environment.neon šlo určovat sekci, která se má načíst a zapínat / vypínat „development“ laděnku.</OT>

janci
Člen | 5
+
0
-

Mne sa tiež celkom pozdáva, keby bolo to riešenie co navrhol @Patrik Votoček, Extends a Include, tak by si kazdy vedel nastavit ten config podla toho ako potrebuje. Lebo su pripady, kedy niektorá časť aplikácie môže chcieť preťažiť defaultnú konfiguráciu a naopak, kedy je vhodnejšie niektorú časť tam proste len includnut a tým napríklad rozšíriť služby o nové služby.

David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

Nevím, co přesně znamená ta defaultní konfigurace, ale pokud to potřebujete, tak si ji inkludnete hned jako první a problém je vyřešen.

bene
Člen | 82
+
0
-

Nevím jak v include, ale co se týče ->addConfig('default.neon')->addConfig('app.neon'), tak očekávám, že defaultní config rozšiřuji, popřípadě přepisuji defaultní hodnoty. Teoreticky se to dá napsat opačně ->addConfig('app.neon')->addConfig('default.neon'), ale příjde mi to méně logické.

Možná bych se na include díval stejně.

Popřípadě možná mít include a extends jak někdo zmínil. Ale bude to zbytečně komlikované a budou se v tom dělat chyby.

Ve finále to povede stejně k tomu, že v config.neon bude:

include defaultServices.neon
include appServices.neon
include defaultConfig.neon
include appConfig.neon

Pokud budu řešit konfiguraci v závislosti na nějakých modulech aplikace, nezbyde mi stejně nic jiného než použít ->addConfig('module.neon').

Editoval bene (12. 11. 2011 14:34)

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Co tohle? :)

Nevím jakto že to tady ještě nikdo nezmínil ale nemělo by to být tak, že pokud vložím konfiguraci na začátek souboru – mohu dále v souboru vloženou konfiguraci změnit?

Pokud chci mít vložené hodnoty „nahoře“ vložím konfiguraci nakonec…

Dělá to tak třeba Apache…

  1. Configuration file is parsed top to bottom
  2. Included files are parsed right at their include location. In other words within the configuration file.
  3. For directives which are called more than once, the last call overrides the previous calls.
  4. For a directive called more than once in a directory tree, the lowest call in the directory tree takes precedence.
Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

Aneb jak otázka zužuje prostor pro odpověď :). Tohle mi přijde velmi rozumné – odpověď tedy zní: inkludovaný přepisuje dosavadní část inkludujícího konfiguráku.

jansfabik
Člen | 193
+
0
-

vojtech.dobes: To se mi nelíbí. Co kdybych chtěl v jednom souboru použít obojí?

includes:
	- someService.neon
	- anotherService.neon

parameters:
	database:
		host: localhost
		username: root
		password: 12345
		database: xyz

includes: # <-- tohle přepíše pův. seznam
	- credentials.neon

Myslím, že ideální bylo přepisování zakázat, čímž by se předešlo různým WTF záležitostem.

Např. Změním v config.neon hodnotu password, ale nic se nestane (protože soubor credentials.neon to heslo přepíše). Správné by bylo, kdyby tam taková hodnota vůbec nebyla, aby to nemohlo nikoho mást.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ono je u tohohle hloupé (nebo spíš chytré?), že neon vám nedovolí dvě sekce se stejným názvem, prostě tou druhou přepíšeš tu první.

Můžete vyzkoušet na: http://ne-on.org/

wdolek
Člen | 331
+
0
-

K predchozi diskusi bych se vyjadril tak, ze (IMHO):

  • paklize mam hodnotu v my_included_conf.neon, v main_conf.neon je tato hodnota prepsana (s ohledem na to, ze kdyz uz neco takoveho delam, je to zrejme jen docasne reseni) – hlavni konfiguracni soubor prebiji vse*
  • nezalezi na poradi (kdyby ano, je to „Pure WTF™“ – umim si predstavit, jak si nekdo pastne do sveho konfiguraku neco duleziteho, a nevsimne si, ze nechal nejaky jiny dulezity radek nad/pod)

* a kdyz uz by to muselo byt opacne – vetsi vahu by mela specificke konfigurace – musela by zde byt moznost addÜberConfig k prebiti specifictejsich konfiguraku.


A urcite bych se v tomto pripade neinspiroval konfiguraci Apache – precejen nastaveni serveru je pomerne staticke – clovek se v tom az zas tolik nevrta. Na rozdil od nastaveni aplikace, kdy casem pridava nove a nove veci.

Editoval wdolek (19. 11. 2011 18:12)

Vojtěch Dobeš
Gold Partner | 1316
+
0
-

Přijde mi to jako zajímavá a důležitá feature, ale začínám se v tom ztrácet. Nechtěli byste házet třeba na https://gist.github.com vaše use-case? Protože o ty podle mě jde… házím vlaštovku: https://gist.github.com/1378723

Mám trochu strach, jestli nevymýšlím nesmyslné scénáře, a zajímalo by mě, jaké jiné pro využívání konfiguračních souborů existují.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Rozhodně by include mělo fungovat jako asistované copy&paste. Tzn. vzal by se obsah toho includovaného souboru a vložil by se do inkludujícího. (Jinými slovy – později definované přepisuje dříve definované.)
Přijde mi to jako běžné a logické chování.

Mimochodem, include bych nepovažoval za sekci, ale za něco jako informaci preprocesoru v C.

wdolek
Člen | 331
+
0
-

Jeste bych mel takovou ideu: kdyz uz mame „zahardcodeny“ config.neon, proc nemit jeste treba local.neon. Prave local.neon by mel tu vlastnost, ze by prebijel vse. (toto neni z me hlavy)

Mel bych tedy:

  • config.neon ktery obsahuje spolecnou / obecnou konfiguraci
  • foobar.neon ktery obsahuje konfiguraci „foobar“
  • local.neon ktery obsahuje zmeny cehokoliv pro pripad debugaze/testovani neceho/rychle povypinani featur apod.

local.neon by se nacital automaticky s jinou konfiguraci.

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Koukám, že se tahle diskuse hodně odklonila od původního tématu.

Dneska jsem kamaráda učil základy Nette a z toho způsobu, jak se v čistém Nette píšou presentery, jsem byl značně rozladěný. Pokud chci, aby mi aplikace dodržovala DI, musím si všechny služby v presenteru vytahovat přes zdlouhavé $this->getContext()->getService('...'). Že to z DI kontejneru dělá Service Locator a že mi v takovém momentě nefunguje napovídání v IDE snad netřeba zdůrazňovat.

Presenter by si měl všechny služby, které využívá, vyžádat v konstruktoru podle zásad DI. Napovídání se pak rozeběhne, v blbějších IDE se k privátní proměnné ještě napíše @var typ. Taky získáme přehled o všech závislostech, které presenter má, pokud pominu služby jako HttpRequest, User apod., které jsou k dispozici přes metody v předkovi Nette\Application\UI\Presenter díky contextu.

V config.neon bych vedle pole services navrhoval založit ještě pole presenters:

presenters:
	Front:
		Homepage:
			class: FrontModule\HomepagePresenter
			arguments: [@articlesModel, @user]
		Error:
			class: FrontModule\ErrorPresenter
		Article:
			class FrontModule\ArticlePresenter

Zde by se mohla uplatnit trocha magie – pokud by jméno třídy souhlasilo se současnou konvencí v Nette, class by se mohla vynechat a PresenterFactory by si ji sama odvodila.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Davíde nějaké novinky / pokrok kdy by se to mohlo oběvit na githubu? Mám v Nella Frameworku (privatni / pracovní verzi) již nějaký čas naimplementovaný configurator rozdělený do více tříd. Nicméně nechce se mě to dávat na github, když se má odehrát „velká“ změna přímo v Nette.

David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

Ondřej Mirtes napsal(a):

Presenter by si měl všechny služby, které využívá, vyžádat v konstruktoru podle zásad DI.

To, co navrhuješ, lze realizovat vcelku triviální úpravou PresenterFactory. Problém vidím v předávání služeb přes konstruktor. UI\Presenter využívá HttpRequest, HttpResponce, User, Session, PresenterFactory, Router a templateCacheStorage. To máme 7 parametrů v konstruktoru. Každý potomek tedy musí převzít 7+x parametrů, 7 předat do parent::__construct a ostatní si uložit. Dovedu si představit, že časem projde UI\Presenter refactoringem, počet služeb se sníží případně objeví nějaká nová. A všechny, kdo použijí DI přístup, tak narazí na děsný BC break.

Samozřejmě by se těch 7 služeb mohlo zamést pod jeden Nette\DI\Container, ale to jaksi není DI, že. Eventuálně použít potomka Nette\Application\UI\PresenterContainer, který by alespoň formálně určoval obsah containeru, ale stále je to ServiceLocator.

Rozumnější se mi jeví zavést method setter, takže presentery by místo konstruktoru vytvářeli např. metodu setContext() a v ní specifikovali požadované služby. Tipuju, že taková metoda bude vždy jen přemisťovat argumenty do proměnných objektu, takže by se možná dalo rovnou uvažovat o nějakém property setter. (A předsudky stranou, mezi method setter a property setter je rozdíl jen jako mezi public a protected).

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Davide, a co něco takového?

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

Možná budu za puristu, ale… nemůžu se ubránit dojmu, že tady je prostě prapůvodní problém v tom, že v Nette toho má Presenter na starost příliš mnoho. Troufám si tvrdit, že každá třída, která ke své činnosti potřebuje 7+x dalších instancí, je vážným adeptem k refaktorování… Jenomže to je v tomhle případě asi nereálné, protože to by byl BC break „na druhou“…

Ale kdyby hlavní novinkou Nette 3.0 byl kompletně refaktorovaný návrh plně v duchu SOLID designu, tenhle problém by úplně odpadl. :)

Editoval Tharos (13. 12. 2011 21:37)

David Grudl
Nette Core | 8134
+
0
-

Tharos napsal(a):

Možná budu za puristu, ale… nemůžu se ubránit dojmu, že tady je prostě prapůvodní problém v tom, že v Nette toho má Presenter na starost příliš mnoho. Troufám si tvrdit, že každá třída, která ke své činnosti potřebuje 7+x dalších instancí, je vážným adeptem k refaktorování…

Jasně, ale tohle s věcí vůbec nesouvisí a navíc to v příspěvku zmiňuju.

HosipLan napsal(a):

Davide, a co něco takového?

Nerozumím, kam tím míříš.