Tutorial na nette connection
- neznalek
- Člen | 60
Ahoj,
pouzival jsem starsi verzi nette.. Tedka na novem projektu chci pouzit novejsi kde je „integrovano“ neco jako dibi. Tedy dibi se uz nema pouzivat a ma se prejit na Nette\Database\Connection? Nikde jsem nanasel nejaky rozdil nebo blisi pouziti. Mohli by jste mi prosim pomoct a popsat hlavni rozdili proc pouzit dibi nebo tridu connection? Diky moc
- nanuqcz
- Člen | 822
Ahoj, jak jsem dneska zjistil, tak Dibi už se nevyvíjí. Pořád je ale dobrá volba použít ho klidně i s aktuálním Nette. Pokud ti Dibi vyhovovala, můžeš ji klidně používat dál.
V nové verzi Nette je integrovaná Nette\Database, která je ale ještě pořád ve vývoji a některé věci v ní chybí. Místo ní většina lidí doporučuje použít NotORM, na jejímž základě je Nette\Database založená (přesto toho ale NotORM podporuje daleko více).
EDIT: v nadpise píšeš, že chceš nějaký článek o Nette\Database. Pro zákaldní představu by měla stačit stránka v dokumentaci
Editoval xxxObiWan (5. 9. 2011 1:07)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
dibi je stále jedna z nejlepších variant, co můžeš zvolit a není problém ji používat místo Nette\Database pokud nejsi připravený na přechod. To, že se dibi nevyvíjí nepovažuji za problém. Pokud by se objevila nějaká bezpečnostní chyba, tak ji David určitě opraví, nebo alespoň pullne opravu někoho z nás. Nenapadá mě nic, co by v dibi chybělo.
Nette\Database bych ovšem nedoporučoval. Pokud chceš nástroj se stejným principem zkoušet, doporučil bych NotORM, má rychlejší vývoj a bugy v něm Jakub opravuje v řádu hodin, maximálně dní.
- neznalek
- Člen | 60
A mate nejaky dobry priklad trebas na gitu, ktery by to resil s NotORM? Nevim trebas jeste jak nastavit neon k tomu jsem taky nanasel nikde navod hlavne autentizator a robot loader.. Jeslti je lepsi pouzit base model a pak v prezenteru se odkazovat pres: getService(‚model‘)->table->… nebo vytvaret modely tak jako u dibi..
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
Přečti si tohle moc pěkné povídání o NotORM, které vyklá i skalního Doctrinistu a nebo trošku méně teoreticky.
- neznalek
- Člen | 60
To je uzasne konecne mi to zacina fungovat.. To co jeste nechapu tak parametry trebas jako, konretne to factory. Proc se pouziva externi model u ktere se pouze nastavi z jake tabulky se to bude tahat..
model:
class: Model
arguments: [@database]
authenticator:
factory: [@model, createAuthenticatorService]
Napadlo me udelat reseni:
model:
class: User
arguments: [@database]
authenticator:
factory: [@User, createAuthenticatorService]
Jen se mi to asi bude byt s Nette\…\User ve starem konfigu se to