jaký zvolit způsob připojení k databázi
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
service
- je to lazy
- je to DI
- dá se k tomu dostat v podstatě odkudkoli
- dá se to jednoduše vyměnit
- nenapadá mě „čistější“ způsob inicializace EntityManageru (používám Doctrine2)
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Service je asi nejlepší.
Já z hist. důvodů používám registr dibi… Tedy dibi::query();, atd. (Ale dnes už je to asi překonáno.)
- Bertram
- Člen | 75
Děkuji, ještě bych se chtěl zeptat trochu konkrétněji. Po doporučení jsem se rozhodl, že to zkusím z Dibi, ale jak si tak pročítám její Quick Start, a ostatní zdroje, které jsem dohledal, tak si tu servise nějak nedokážu představit. Leda tedy,že by obsahovala metodu vracející připojení ve stylu:
return dibi::connect(Environment::getConfig('database'));
Ale nevidím tu žádnou výhodu proti nastavení v bootstrap.
Osvětlíte mi to někdo prosím?
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Jediny rozdil je v tom, ze ty sluzby jsou cetralni, ale praktickou vyhodu tedy nevim…
- Tharos
- Člen | 1030
Juan: Dibi samo o sobě umí být lazy (viz DibiConnection) a pokud jde o „instanciovatelný singleton“, dibi se za všech okolností používá staticky.
Zrovna při práci s dibi mi přístup přes services připadá trochu zbytečný (ale je to asi výjimka, jiné knihovny se používají skoro zpravidla jinak).
Editoval Tharos (29. 3. 2011 23:25)
- Jan Jakeš
- Člen | 177
Jasně, Dibi je výjimka i v tom, že se jí dá předat konfigurace tak snadno, jak uvedl Bertram. Ovšem obecně, když děláš na větším projektu a používáš větší množství dalších knihoven, service je to pravé. Navíc u většího projektu pravděpodobně sáhneš po ORM/ODM a tam i to nastavení bude vypadat úplně jinak.