Komponenty
- phx
- Člen | 651
Zdravim osazenstvo…
Dnes jsem uspesne vybojoval svoji prvni komponentu:) Kdyz o tom tak premyslim, tak by asi nebylo od veci udelat nekde nejaky „sklad“ komponent. Jde prece o znovupouzitelnost ne? Co myslis Davide? Udelas tu nekde nejaky prostor nebo to mame davat na svoje weby a spol?
Moje prvni komponenta je na strankovani vypisu (takove to dole na prepinani mezi strankama v tabulce treba). Jeste tam chci dodelat maximalni pocet cislic vedle sebe (pri 100 strankach by to bylo sileny), ale to az priste. Zatim se jen nastavi pocet zaznamu, pocet zaznamu na stranku a to je vse. Cislo stranky si to predava samo. Na pozadani muz poslat kod, do fora se mi to davat nechce, je to dlouhe.
Ted otazka:
Nejak jsem neprisel jak v ramci komponenty vyuzivat sablony. Jedine co me
napadlo, je predat si odkaz na sablony z presenteru, ale rikam si, ze to musi
jit nejak jinak, hezcejc…
Zatim to resim tak, ze je tam metoda getRenderArray() a dle ziskaneho pole si to
clovek v sablonach spatla jak chce.
I kdyz ted me napada, ze komu nebude vyhovovat vzhled strankovani muze podedit
a predefinovat.
- ViliamKopecky
- Nette hipster | 230
phx napsal(a):
Nevite nekdo jak na sablony v komponentach? Viz #1
Také by mě to velmi zajímalo. Myslim že Dave říkal něco, že pro komponenty budou templaty s příponou .tpl, ale jak používat, nevim.
- phx
- Člen | 651
Davide jak s komponentama?
Nebo muzu poprosit o pristup do http://code.google.com/p/nette-extras/
Zatim ke stazeni ZDE
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Zkuste prosím nejprve vymyslet rozumnou a dlouhodobě udržitelnou strukturu pro repozitář nette-extras.
- veena
- Člen | 98
Cože, je třeba něco zorganizovat? Jsem tady :-)
Vizuální – nevizuální je možné dělení, ale nepřináší nám řekl bych nějakou přidanou hodnotu, či užitečný klíč k orientaci.
Nevytvářel bych nějakou složitou strukturu. Můj návrh je udělat tři adresáře:
- applications (celé aplikace jako blog, cms)
- components (třeba to tvoje stránkování, libovolná komponenta, která může mít i šablony)
- snippets (krátké kousky kódu užitečné kdekoliv)
V těchto třech adresářích bych pak už štosoval adresáře jednotlivých „balíčků“ podle abecedy. Ono jich asi zase nebude tolik, pokud bude dělat David selekci jen na ty propracované.
Co myslíte?
- llook
- Člen | 407
Co udělat jednoduchou dvouúrovňovou strukturu?
První úroveň by identifikovala autora (příp. skupinu autorů), druhá samotnou jednotku informace. Jako v Javě, akorát místo tamních obrácených URL by autora identifikoval třeba nick z fóra nebo tak něco.
Pak by mohla existovat komponenta phx::PagerComponent
spolu s
(například) veena::PagerComponent
, která by na to šla třeba
trochu jinak.
- veena
- Člen | 98
llook napsal(a):
Co udělat jednoduchou dvouúrovňovou strukturu?
První úroveň by identifikovala autora (příp. skupinu autorů), druhá samotnou jednotku informace. Jako v Javě, akorát místo tamních obrácených URL by autora identifikoval třeba nick z fóra nebo tak něco.
Pak by mohla existovat komponenta
phx::PagerComponent
spolu s (například)veena::PagerComponent
, která by na to šla třeba trochu jinak.
Nechal bych název aplikace na autorovi. Aplikace může mít i víc autorů.
Dvoúrovňovou strukturu v svn myslíš adresáře takhle phx/PagerComponent
?
Když budeš ale hledat v tom adresáři nějakou komponentu, proč prolézat
jednotlivé adresáře všech autorů, aby člověk našel, jestli tam není to,
co potřebuje.
- llook
- Člen | 407
Přesně tak to myslím, každý kontributor by si nafasoval adresář a práva k zápisu do něj. Kromě toho by ještě byla stránka v dokumentaci, kde by to bylo naopak podle kategorií a se stručným popisem. Ta stránka by vypadala třeba nějak takhle:
Stránkovače:
- phx::PagerComponent – Stránkovač SQL dotazu, zobrazuje odkazy na všechny stránky.
- někdo_jiný::PagerComponent – Stránkovač SQL dotazu, zobrazuje pouze šipky „novější/starší“.
- xy::EnhancedPagerComponent – Stránkovač jakéhokoli IDataSource s rozsáhlými možnostmi nastavení.
Hlasovadla:
- asdf::PollComponent – Anketa s kontrolou IP a cookie.
- qqq::KarmaComponent – Hlasovátko +/-.
- blabla::PollComponent – Anketa s potvrením e-mailem.
Atd…
Snadno může docházet k situacím, kdy dva různí lidé nezávisle na sobě budou pro vlastní potřebu implementovat hodně podobnou funkčnost pod stejným názvem. Když se tu sejdou dvě různé stránkovací komponenty od různých autorů, jak jinak je odlišit?
- LM
- Člen | 206
Můžeš hodit odkaz jaký coding standards máš na mysli? Totiž každej si je vykládá jinak třeba https://texy.info/…ing-standard nebo třeba http://framework.zend.com/…tandard.html.
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Dodržovat společný coding standards je poměrně tvrdá, ale v rámci jednoho úložiště opostatněná podmínka. Určitým kompromisem by mohl být seznam několika povolených standardů, mezi kterými si může vývojář vybrat.
S „coding standards“ úzce souvisí „naming conventions“. Pokud stavíte komponentu jako rozšíření nějaké třídy z Nette, je vhodné použít stejné pojmenovávací konvence, protože jinak by vznikl hybrid.
- A.
- Člen | 87
phx napsal(a):
Copak se ti na ni nelibi?
Slovem pěstí do nosu jsem to možná přehnal, to se omlouvám, nemyslel jsem to tak silně :-). Na první pohled mě děsně vadily ty oddělovátka, dále pak nemezery u operátorů a za řídícími strukturami jako if apod.
LM napsal(a):
Můžeš hodit odkaz jaký coding standards máš na mysli? Totiž každej si je vykládá jinak třeba https://texy.info/…ing-standard nebo třeba http://framework.zend.com/…tandard.html.
Záměrně jsem neuvedl přesně které, jelikož by to bylo subjektivní :-). Ale když už jsme u toho, nejraději mám ty od pearu. Jsou velmi podobné např. c-stylu a to se mi líbí.
Řekl bych, že je Nette splňuje.
Editoval A. (2. 6. 2008 18:24)
- phx
- Člen | 651
A. napsal(a):
Na první pohled mě děsně vadily ty oddělovátka, dále pak nemezery u operátorů a za řídícími strukturami jako if apod.
Muj osobni nazor je ze:
- mezera za if se mi vubec nelibi
- oddelovatma mi prijdou dobry prtz pri rolovani hned vidim zacatky metod (zvyk)
- nemezery v podminkach a vypoctech se mi osobne take nelibi
- a posledni asi TAB vs MEZERY (preferuji TAB, prtz kazdy ma jine zvyky a nastavi si editor jak chce, ale pokud jsou tam mezery, tak si nic neupravi)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
IMO je nejlepší to psát stejně jako je to v Nette. Akorát by to někdo mohl sepsat.
Mimochodem neznáte nějaký program, který by kód podle zadaných pravidel zformátoval?
- veena
- Člen | 98
Jan Tvrdík napsal(a):
IMO je nejlepší to psát stejně jako je to v Nette. Akorát by to někdo mohl sepsat.
Mimochodem neznáte nějaký program, který by kód podle zadaných pravidel zformátoval?
Souhlas. Když spolupracuješ na kódu, který už existuje, přizpůsob se pravidlům, kterými je kód již psán.
- David Grudl
- Nette Core | 8218
Jan Tvrdík napsal(a):
Umí to Polystyle, ale je to divné, ne moc funkční, ne moc stabilní (stav cca před rokem).
- A.
- Člen | 87
phx napsal(a):
Muj osobni nazor je ze:
mezera za if se mi vubec nelibi
Ta je imho snad ve všech standardech.
oddelovatma mi prijdou dobry prtz pri rolovani hned vidim zacatky metod (zvyk)
Je to balast ve zdrojáku navíc, stejně dobře fungují např. foldy.
nemezery v podminkach a vypoctech se mi osobne take nelibi
V tomto bodě mohu souhlasit, že je to věc názoru.
a posledni asi TAB vs MEZERY (preferuji TAB, prtz kazdy ma jine zvyky a nastavi si editor jak chce, ale pokud jsou tam mezery, tak si nic neupravi)
Zde záleží na editoru, pokud je schopný, pracuje s uvodními mezerami stejně jako s taby. Já mezery také neměl rád, ale po několika věcech v pythonu jsem si zvyknul.
Např. vim umí i krasně indent opravit, gg=G a máte po starostech.
Dle mého názoru je ale přístup ke coding standards jen otázkou tvrdohlavosti. Vždy když se domlouváme pro nějaký nový projekt, tak jsem na věci taky názoru: „Tohle ne.“ „Tohle už vůbec ne.“ No, ale ono se Vám to začne po chvilce i líbit.
Používat stejný jako Nette je ale rozumné, jaký si Davide použil?
Editoval A. (2. 6. 2008 22:33)
- David Grudl
- Nette Core | 8218
A. napsal(a):
Používat stejný jako Nette je ale rozumné, jaký si Davide použil?
Používám vlastní :-)
Debata o struktuře úložiště se rozvíjí zajímavě, jen bych poprosil, vyhněte se srovnávání, který coding standard je lepší. To je vděčným flame tématem, jenž se nikdy nedobere žádného závěru.
- llook
- Člen | 407
Ta komponenta je psaná jinak, než jsem zvyklý třeba já (vůbec třeba
nechápu, proč je úplně všechno uvnitř <?php ?> odsazené…), ale
oceňuju, že jsou tyto divné konvence dodrženy všude. A oddělování metod
pomocí // =================
se mi líbí, to asi adoptuju. Cizí
lidi se v tom vyznají a to je hned druhá nejdůležitější věc
(nejdůležitější je, aby se v tom vyznal sám autor).
S nějakými naming conventions pro veřejná rozhranní bych souhlasil, ale jakým způsobem kód formátovat (mezery vs. taby, BSD vs K&R, if() vs if () apod.), to bych nechal na uvážení autora.
Když jsem svoje vlastní konvence přibližoval Zend/PEAR/Nette, tak jsem použil PEAR:PHP_Beautifier. Ovládá se z příkazové řádky a aby ten kód zformátoval jakž takž, tak potřebuje strašnou spoustu parametrů, které jsem si bohužel nikam nepoznamenal.
- tom
- Člen | 171
phx napsal(a):
Davide jak s komponentama?
Nebo muzu poprosit o pristup do http://code.google.com/p/nette-extras/
Zatim ke stazeni ZDE
Muzu mit jeden zacatecnicky dotaz? Stahnul jsem si zdrojaky s komponentou na strankovani, vse funguje. Zkusil jsem si ale komponentu zapojit do sveho projektiku a narazil jsem na problem ze vlastne nevim jak spravne na to. Kdyz vytvarim komponentu v DefaultPresenter.php
<?php
$this->paging = new PagingControl($this, 'paging');
?>
tak mi to hodi chybovou hlasku
„Fatal error: Class ‚PagingControl‘ not found …“
coz jsem vyresil tim, ze jsem do souboru bootstrap.php vlozil
<?php
require_once dirname(__FILE__) . '/components/PagingControl.php';
?>
Kdyz se ale divam, do ukazkove aplikace kterou jsem si zde stahnul, tak tam nic takove neni (nebo aspon jsem si nevsiml), proto se chci zeptat na obecny zpusob jak pridavat komponenty tak aby byly pouzitelne … Diky za info