jak na drobečkovou navigaci
- Bertram
- Člen | 75
Ahojte potřeboval bych poradit s nejakým jednoduchým řešením drobečkové navigace.
Podotýkám,že doplněk Navigation jsem se snažil
pochopit,ale bez úspěchu (-:
Postrádám u něj trochu osvěty,je zde bohužel jen pár komentářů ve
zdrojáku a bohužel v angličtině.
Ale pokud je to někde trochu rozvinuto poprosil bych o dkaz já to
nenašel.
Zkoušel jsem například předávat do šablon pole pomocí nehož jsem tuto navigaci skládal,ale je to hodně úmorné řešení a poněkud zdlouhavé a nešťastné.
- bojovyletoun
- Člen | 667
presenter_
protected function createComponentNav(){
$nav = new Navigation();
$nav->setupHomepage("Titulní stránka", $this->link("Default:"));
$nav->add("Odkazy", $this->link("Odkazy:"));
$nav->add("Novinky", $this->link("Novinky:"));
}
šablona <body>{control Nav}<hr>{block #content}</body>
- Bertram
- Člen | 75
Děkuji za odpověď,ale moc mi to nepomohlo.
Je to vlastně mírně modifikované to,co už je napsáno u tohoto
doplňku.
Jak již jsem psal,nechápu jeho funkčnost,kde a jak využívat jeho
možností.
V reálném nasazení je totiž potřeba něco jiného než:
Titulní stránka > Odkazy > Novinky
A kdybych to měl pro každý presenter a ještě navíc pro každou akci
modifikovat
,tak mi přijde jednoduší si to opravdu předávat v tom poli.
Taky mě napadlo to tvořit na základě presenteru :
getReflection()->getName()
a akce : $this->getAction()
Ale narazil jsem na problém s diakrikou atd.
- jtousek
- Člen | 951
Můj osobní názor je že jména s diakritikou která se pak někde zobrazují rozhodně nepatří do anotací a dokonce ani do továrničky komponenty. Veškerá data a texty teoreticky patří do modelu, šablon nebo nějakého translátoru. Presenter by neměl takhle přímo ovlivňovat, co se objeví na výstupu, od toho je view, ne?
- redhead
- Člen | 1313
Ono záleží na okolnostech a složitosti webu, ale jinak v zásadě máš pravdu. Do modelu bych to ale nedal, protože se to týká té oné stránky (presenteru-view), navíc je to hezky pospolu, a když nemám multijazyčný web, tak nemusím mít ani translátory. O šabloně nemluvě, když se snažíme udělat drobečky.
Komponenta, která by si přes reflection tahala ty názvy (a případně cesty) z anotací z aktuální presenter-akce mi přijde docela elegantní. Nemusí se nutně jednat o zobrazované názvy, ale třeba o nějaké pole keys, přes které se dostane zobrazený text (a to už např. přes ty translátory, atd.). Byla by to prakticky analogie k allowed anotaci, s ní nemusíme na začátek každé akce psát if($user->isAllowed(..)).. Stejně tak nemusíme pro každou akci specifikovat v těle metody jaké drobečky zobrazit.
Ale jak říkám, záleží na okolnostech. Pokud by se do drobečků měli dávat i nějaké nestatické názvy (článků apod.), tak není o čem mluvit.
- jtousek
- Člen | 951
Ano, v případě malého webu to ničemu nevadí a elegantní to bezesporu je, jen jsem upozorňoval, že to ruší koncept MVC. Jinak jak jsi mluvil o tom translátoru tak na to už anotace nejsou třeba – jako ten klíč může klidně sloužit název Presenteru.
Co když ale teoreticky nechci mít takováto data uložená někde centrálně v translatoru, ale jakoby u toho Presenteru? Nebo spíše, každý presenter by měl svůj submodul a aplikaci bych chtěl přidávat funkce prostým přidáváním a odebíráním těchto submodulů. Tato data pro drobečkovou navigaci by si tedy měl uchovávat každý submodul v sobě, zřejmě ve vrstvě View. Napadá někoho, jak to přesně ukládat?
- redhead
- Člen | 1313
Ono těch klíčů by mohlo být víc na jeden presenter/akci. Např. bych chtěl specifikovat nějaké podsekce. Protože většinou se s presentery/akcemi dostáváme na zanoření 2 (presenter → akce) nebo 3 (modul → presenter → akce). S více klíči (a cestami na jejich presentery/akce) by to bylo tvárnější a dalo by se pak s tím docela kouzlit.
- JakubJarabica
- Gold Partner | 184
Jeden spôsob je použiť komponentu Navigation, ja však preferujem skladanie drobečkov využitím dedičnosti blokov. Extrémny prípad mám napr. tu: kanadské bodovanie
Drobečky vyzerajú takto:
SportVin > hokejbal > Slovenská hokejbalová extraliga >
extraliga – seniori > štatistiky > kanadské bodovanie
A riešim to tak, že v globálnom layout.phtml mám
{block #drobecky}SportVin{block #drobecky2}{/block}{/block}
a v každom (sub)module, či layoute dedím predchádzajúci blok drobečkov, do ktorého pridávam ďalšiu úroveň. V uvedenom prípade #drobecky2 ak v detských šablónach nebude predefinovaný, zostane prázdny. Dá sa to pekne ošetrit podmienkami ifCurrent.
Tiež to má výhodu v tom, že využívam premenné zo šablón a dá sa prípadne využiť Translator zo šablóny.
- JakubJarabica
- Gold Partner | 184
Zrejme hej, len som si nie istý, či niekedy práve vďaka číslovaniu nepotrebujem predefinovávať niektoré úrovne. Takto by som musel mať pevne definovanú štruktúru.
- Bertram
- Člen | 75
JAM3SoN napsal(a):
A riešim to tak, že v globálnom layout.phtml mám
a v každom (sub)module, či layoute dedím predchádzajúci blok drobečkov, do ktorého pridávam ďalšiu úroveň. V uvedenom prípade #drobecky2 ak v detských šablónach nebude predefinovaný, zostane prázdny. Dá sa to pekne ošetrit podmienkami ifCurrent.
Nemohl by jsi to trošku rozvést,jsem opravdu v úplných začátcích a dle tohoto popisu jen mlhavě tuším o čem je řeč.
- JakubJarabica
- Gold Partner | 184
Mám globálny @layout.phtml, ktorý extendujem v layoute každého modulu. Mám napríklad modul Sutaz a submodul Liga, takže v @layout.html patriacemu do modulu Sutaz pridám do drobečkov sport a sutaz, to sa následne podedí do modulu Liga, kde pridám do drobečkov ligu(v subore @layout.phtml submodulu Liga). Následne(ak treba) tak tento layout dedím ešte layoutom jednotlivých presenterov a potom už v samostatných šablónach jednotlivých akcií definujem posledné drobečky. Čiže ukážka:
@layout.phtml
SutazModule/templates/@layout.phtml
{extends predchadzajuceho layoutu}
{block #drobecky2}sport, sutaz {block #drobecky3}{/block}{/block} // predefinovanie prazdneho bloku z predchadzajucej urovne
SutazModule/LigaModule/templates/@layout.phtml
{block #drobecky3}liga {block #drobecky4}{/block}{/block} // predefinovanie prazdneho bloku z predchadzajucej urovne
Funguje to tak, že od spodu hore „prebublajú“ jednotlivé bloky a predefinujú prázdne z vyšších úrovní.
Ako písal jtousek, malo by v pohode fungovať aj toto:
@layout.phtml
{block #drobecky}SportVin{/block}
SutazModule/templates/@layout.phtml
{block #drobecky}{include #parent}sport, sutaz{/block} // predefinovanie prazdneho bloku z predchadzajucej urovne
SutazModule/LigaModule/templates/@layout.phtml
{block #drobecky}{include #parent}liga{/block} // predefinovanie prazdneho bloku z predchadzajucej urovne
Toto však pre mňa situáciu nerieši, lebo nemôžem custom predefinovať ktorú chcem úroveň blokov.
- jtousek
- Člen | 951
Bertram: Jak už jsem řekl, raději bych použil
{include #parent}
pro načtení rodičovského bloku. Argument, že
by to muselo mít pevnou strukturu je zde samozřejmě na místě, ale pokud to
není vyloženě nutné udělat jinak, jsem v tomto případě pro pevnou
strukturu. (To číslování se mi fakt nelíbí.)