SuggestPicker – výběr více položek s našeptáváním

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
na1k
Člen | 288
+
0
-

Zdravím, rád bych představil svoji komponentu pro výběr položek s našeptáváním.

Vpodstatě jde o funkcionalitu, kterou jistě mnozí znáte z Facebooku (například při posílání PM) – do inputu začínáte psát, objeví se našeptávač a výběrem položky se v inputu položka zafixuje (či jak to nazvat). Takto je možné vybrat více položek. Osobně komponentu používám pro výběr kategorií (články a kategorie mám ve vazbě N:N), nabízí se možnost vybírat tagy, adresáty zpráv a podobně. Vlastně s tím jde dost dobře nahradit CheckBoxGroup nebo Select s výběrem více položek.

Vytvořeno v nightly buildu, testováno i v 1.0alpha (samozřejmě 5.3) a jeví se to funkčně :)
Příklad ke stažení zde – stačí rozbalit, bohužel nemám k dispozici vhodný 5.3 hosting.
GitHub zde

Komponenta je založená na tomto (lehce upraveném) skriptu a vyžaduje jQuery 1.3 nebo vyšší, součástí balíčku je JS i CSS. Přestože je relativně jednoduchá, je stále vysoce experimentální a budu rád za rady a kritiku. Před použitím je nutné nastavit v šabloně SuggestPicker.phtml správnou cestu k JS a CSS a samozřejmě použít extension method.

Ukázka použití (předpokládá extension method – najdete v ukázkovém presenteru):

<?php
// Picker přijímající i vracející pouze hodnoty
$items = array('David', 'Lucie', 'Markéta', 'Radek', 'Ondra');
$form->addSuggestPicker('picker', 'Picker používající pouze hodnoty', $items, FALSE); // $useKeys = FALSE
// $control->setDefaultValue(array('David', 'Lucie'))
// $control->getValue() --> array('David', 'Lucie')

// Picker pracující s klíči, vhodný pro nastavování a získávání položek pomocí např. ID záznamů
$items = array('muz' => 'David', 'zena' => 'Lucie', 26 => 'Markéta', 30 => 'Radek', 'kamarad' => 'Ondra');
$form->addSuggestPicker('picker', 'Picker používající i klíče', $items); // $useKeys = TRUE
// $control->setDefaultValue(array('muz', 'zena', 26))  pro vybrání 'David', 'Lucie', 'Markéta'
// $control->getValue() --> array('muz', 'zena', 26)
?>

Skript také podporuje vložení vlastní hodnoty (oddělené čárkou), která v našeptávači není. Defaultně se tato hodnota ignoruje a do výsledného pole se nedostane. Je ale možné pomocí $control->setAddingAllowed(TRUE) přidávání položek povolit a tyto položky při zpracování vytáhnout z $control->getAddedValues() jako pole hodnot. Tato funkčnost ale není tak úplně košér, protože JS plugin vnitřně pracuje s daty dost prasácky a vkládání vlastních hodnot spíše tiše nepředpokládá (ikdyž feature requesty jsou). Stoprocentně blbuvzdorné to není, ale jakž takž to funguje (já to používám).

Jak a jestli vůbec se bude tato komponenta dál vyvíjet je bohužel dost závislé na tom, jak bude autor pokračovat s pluginem, na kterém komponenta staví. Třeba mi ale někdy přijde slina a JS alespoň lehce přepíšu. Vzhledem k její experimentálnosti nezakládám stránku v extras a rád bych, aby ji nejdříve vyzkoušel i někdo jiný (než Franta který očekává že stáhne komponentu a jedným příkazem bude vše 100% funkční).

Known issues

• Nepodporuje AJAX a našeptávané položky je nutné definovat již v konstruktoru. Samotný plugin podporu AJAXu má a obsahuje i příslušné callbacky (pracuje s JSON). Já ale AJAXovitost nepotřebuju a z časových důvodů v komponentě není.
  • Při povolení přidávání vlastních hodnot se při chybě ve formuláři tyto hodnoty nepředvyplní. Je to proto, že nejsou součástí $control->getValue() a to je zase proto, že tyto položky nemají žádný klíč a přidělil by se jim automaticky, což by mohlo kolidovat s jinými (skutečnými) položkami. Řešením by mohlo být uložení části formuláře i při výskytu chyby, přidělení klíčů nově vytvořeným položkám a jejich nacpání do $control->setValue() – je to ale jen myšlenka a mně samotnému se nelíbí. Problém je ale opět z části v JS a aktuálně mě nenapadá žádné cool řešení.
Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Supa zrovna se mě to hodí… :-) Akorát budu muset mrknout na tu ajaxovost… :-p Tak pak dám vědět (dřív jak zítra to nebude)

iqtq
Člen | 20
+
0
-

A já zrovna včera začal s implementací tohohle

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-
na1k
Člen | 288
+
0
-

Doplnění AJAXu by měla být jen otázka vytvoření několika getterů/setterů a doplnění asi dvou hodnot do JS inicializace pluginu. Samotný plugin na to připravený je – pokud namísto pole předpřipravených hodnot dostane string, považuje jej za adresu kde bude dostávat JSON data. Funkce pro správné naformátování dat pro našeptávač už je napsaná.

Jak už jsem psal, nedělal jsem to proto, že to teď hned nepotřebuji, takže se mi s tím nechce dělat :)

Matúš Matula
Člen | 257
+
0
-

Ahoj, pekna komponentka..dik za nu

Pridal niekto (vrtak :) tu ajaxovost?