RobotLoader a temp dir a sessions dir, logs nezpomaluje se?
- Petr Motejlek
- Člen | 293
@Honza Marek: ono se hezky říká, že má cache, ale já jsem si nakonec v mém skeletonu nastavil, aby hledal soubory jen ve vybraných adresářích a jejich podadresářích, protože naprosto stačí mít v sessions třeba 15K souborů – to je potom doba, než se udělá cache RobotLoaderu.
- Honza Marek
- Člen | 1664
Petr Motejlek napsal(a):
@Honza Marek: ono se hezky říká, že má cache, ale já jsem si nakonec v mém skeletonu nastavil, aby hledal soubory jen ve vybraných adresářích a jejich podadresářích, protože naprosto stačí mít v sessions třeba 15K souborů – to je potom doba, než se udělá cache RobotLoaderu.
Jo to jo. Ale myslím, že zacatecnik měl na mysli výkon při běžném provozu. Jinak temp je ignorován automaticky, session ne.
- Ondřej Mirtes
- Člen | 1536
Je to možná jedna z nejpodivnějších věcí, které mne na Nette udivují – Doporučování umístění těchto adresářů do app/
Co je na tom špatného? sessions jsem neměl nikdy potřebu přesouvat, ale soubory s exceptionama od Laděnky, proč ne?
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Vidíte, adresář data je fajn nápad. Protože např. když chci ukládat odeslané soubory, tak kam? Adresář data tam opravdu chybí. Nebránil bych se vůbec ani app/data/sessions/ atd.
- David Grudl
- Nette Core | 8228
Přesun těchto adresářů ve Skeletonu do „data“ chci navrhnout na poslední sobotě.
- Petr Motejlek
- Člen | 293
Data působí spíš jako sklad něčeho. Co udělat var, jako to je na unixových systémech ;) Pak bychom měli var/log, var/temp (i když to by bylo lepší udělat spíš jako var/cache), var/sessions – to by bylo celkem hezké.
- Ondřej Mirtes
- Člen | 1536
var
zní pěkně, data
bych si taky rád rezervoval
pro soubory k downloadu pro uživatele ;)
- pekelnik
- Člen | 462
Petr Motejlek napsal(a):
Data působí spíš jako sklad něčeho. Co udělat var, jako to je na unixových systémech ;) Pak bychom měli var/log, var/temp (i když to by bylo lepší udělat spíš jako var/cache), var/sessions – to by bylo celkem hezké.
/var používám já /data taky ale na data :)
/var/cache
/var/logs
/var/sessions
je to prima
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Já jsem tedy pro data. Já si klidně udělám /data/uploads. Co by jako mělo to var znamenat? Viděl jsem to tuším někde na Linuxu.
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Etch napsal(a):
Osobně sem pro /var to adresář do kterého patří cache, logy a stejně tak všechny dočasné soubory.
Ale pro dočasné soubory jsou tempy. Data jsou data. Prostě všechny data.
- Data – jakákoli data, ktrátkodobé, dlouhodobé
- \session – data, která se týkají relací uživatelů
- \temp – dočasná data
- \log – logy
- \nejakeMojeData – tady budou moje data, která jsou trvalé. Např.: soubory, na které se odkazuji z databáze
Ptám se znova: Co má znamenat název var? Co to je var?
- Panda
- Člen | 569
honzakuchar napsal(a):
https://en.wikipedia.org/…chy_Standard#…
Variable files—files whose content is expected to continually change during normal operation of the system—such as logs, spool files, and temporary e-mail files. Sometimes a separate partition.
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Panda napsal(a):
Variable files—files whose content is expected to continually change during normal operation of the system—such as logs, spool files, and temporary e-mail files. Sometimes a separate partition.
Takže jsem se nesekl. Viděl jsem to na Linuxu. Ale Nette není Linux.
Editoval honzakuchar (27. 2. 2010 22:24)
- Etch
- Člen | 403
honzakuchar napsal(a):
Etch napsal(a):
Osobně sem pro /var to adresář do kterého patří cache, logy a stejně tak všechny dočasné soubory.
Zkratka pro variable. Jeden z defaultních adresářů unixového file systému. Viz. třeba
http://www.pathname.com/…fhs-2.3.html#…
Adresář /data je pro mě příliš nejednoznačný.
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Hmmm. Pochopil bych data/var. Data která jsou variabilní. Ale jen var je jak temp.
Editoval honzakuchar (27. 2. 2010 22:25)
- Petr Motejlek
- Člen | 293
Mě je taky celkem jedno, jestli se to bude jmenovat Windows/Temp, ale hlavně ať to zmizí z app ;). Var se mi líbí, protože narozdíl od platformy Windows (kterou evidentně mnoho z vás používá) je na platformě Linux rozdělení věcí do adresářů už vymyšlené prakticky k dokonalosti…
Abych do toho ale ještě trochu rejpnul, dneska není na 100 % pravda, že by se var používal jen pro logy, cache, atd. Spousta distribucí do něj ukládá document_root od Apache, databázové soubory od PgSQl, MySQL, a spoustu dalších věcí…
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Cifro napsal(a):
Ja mam na to adresár
.temp
. A v ňom.temp/cache
,.temp/sessions
,.temp/logs
Ano tohle je fajn. Akorát jsem pro data/xxx
. Protože temp je
temporary → můžu kdykoli smazat. Pokud smažu sessions, tak to nebude
uplně ok.
- Ondřej Brejla
- Člen | 746
Osobně jsem pro var, je to pěkné a intuitivní ;-) Navíc jsem na to zvyklý :-)
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
Já vám teda nevím. Ale kdybych nevěděl, že je nějakej Linux, tak by mi var teda nic neřeklo. Data jsou prostě data. Je to samovysvětlující.
- Honza Kuchař
- Člen | 1662
No porovnejte překlady:
variable: http://slovnik.seznam.cz/?…
x
data: http://slovnik.seznam.cz/?…
- Petr Motejlek
- Člen | 293
Tak se trochu odpoutáme od problematiky názvů přejatých z OS, ok? (Tahle diskuze se pomalu začíná chovat jako flame).
Co vlastně potřebujeme? Zásadní problém je, že mi framework musí zapisovat do adresáře app (resp. do podadresářů), mě by se ale líbilo, kdyby v app byly jen soubory, které se nemění za běhu aplikace (ať už to jsou dočasná data, nebo jakákoliv jiná data). Vedle app, document_root, tests a libs je teda potřeba vytvořit ještě nějaký jiný adresář, kam proměnlivá data ukládat. Jestli mu někdo chce říkat var, někdo data, někdo pr*el, je celkem jedno, protože se ten adresář stejně bude hledat přes nějakou proměnnou (i když ano, ta proměnná bude mít nejspíš název varDir/dataDir ;)), takže si ji může přes config.ini změnit.
Taky by se dalo jít cestou vytvoření adresáře temp a log vedle document_root, app, tests a libs.
- stephanos
- Člen | 7
hlavna adresarova struktura by mohla vyzerat takto:
app/ (staticke subory nutne pre beh aplikacie)
models/
presenters/
templates/
config.ini
bootstrap.php
var/ (dynamicky tvorene/menene subory potrebne pre beh aplikacie)
log/
sessions/
cache/ (povodny app/temp/)
data/ (ulozisko suborov, ktore nemaju byt dostupne z webu)
document_root/ (subory dostupne z webu)
index.php
libs/ (kniznice tretich stran)
hlavny rozdiel medzi var/ a data/ je ten, ze obsah vo var/ je potrebny (nie vsak nevyhnutny – rozdiel od app/) pre spravny beh aplikacie, zatial co data/ ma funkciu urciteho skladu (storage) suborov, ktore je potrebne uchovavat pre potreby buduceho spracovania (napr. povodne obrazky pred aplikovanim watermarku a pod.).
Edit: Na navrh Majkl578 premenovany var/temp/ na var/cache/ a opraveny nazov bootstrap.php
Editoval stephanos (20. 4. 2010 8:44)
- wdolek
- Člen | 331
mel bych pro zucastnene otazku :) kterak si to mohu nastavit? at koukam, jak
koukam, v index.php
mam toto:
define('WWW_DIR', __DIR__);
define('APP_DIR', WWW_DIR . '/../app');
define('LIBS_DIR', WWW_DIR . '/../libs');
kdepak se skryva nastaveni, ze temp je v
APP_DIR . '/temp'
, log v APP_DIR . 'log'