Moda v pojmenování nebo nešvar?

Petr Parolek
Člen | 455
+
-1
-

OK, Nette je jen modní kus kodu, chápu – tolik palců dolů-

Editoval ppar (7. 2. 2021 17:15)

Šaman
Člen | 2634
+
+4
-

Já ho nedal, je mi to poměrně jedno, ale také to považuji za bad practise.

Dřív jsem také používal různé fancy úpravy a mezivrstvy, ale pak jsem zjistil, že když dostanu do rukou cizí kód/projekt, tak jsem dost zmatený. Teď už si u každé úpravy konvencí dvakrát říkám, jestli ji opravdu potřebuji. A často jsem došel k závěru, že je lepší se přizpůsobit konvencím Nette (a být v cizím kódu jako doma), než zavádět a zvyknout si na vlastní.

Osobně hodlám dál používat I a T prefixy, ale jen ve svém namespace a na ty Nettí si prostě zvyknu.

Šaman
Člen | 2634
+
0
-

A s dovolením (vlastně bez něj) se sem vetřu ještě s jedním dotazem na pojmenování. Konkrétně kořenový namespace aplikace (v Sandboxu App).
Používáte ve všech projektech App\Presenters\… a nebo to App je jen zástupné jméno pro název aplikace a hlavní namespace přejmenováváte (např. Todolist\Preseters\…)?

Kamil Valenta
Člen | 758
+
0
-

Používám „App\“, aby namespace odpovídal adresářové struktuře.
A také kvůli přenositelnosti, aby se nemusely třídy přejmenovávat nebo mohly být mezi projekty sdíleny.

Editoval Kamil Valenta (7. 2. 2021 19:52)

Milo
Nette Core | 1283
+
0
-

App používám pro všechno, co je specifické pro aplikaci. A taky vím, že jsem to napsal já. Občas z toho vykrystalizuje přenositelná knihovna, tak ji vyextrahuju do namespace bez App, většinou do Milo.

Milo
Nette Core | 1283
+
+5
-

@ppar buď v klidu. Prostě asi nejedeš s většinou. Dělej to jak uznáš za vhodné a respektuj ostatní vývojáře. Zažil jsem to mockrát. Až čas to prověří. Nejde přece o nějaký šílený zářez v Nette. Okolo pojmenování se programátoři hádaj každou chcilku :-)

Petr Parolek
Člen | 455
+
0
-

Teď jsem procházel GitHub přes vyhledávač kodu v hlavní GIT větvi a zjistil jsem, že <s>jen dva</s> pýr FW jsou modní výstřely Nette a PHPixie, viz níže uvedá tabulka:

framework interfaces traits poznámky
Nette předpona I- nebo bez předpony nic díky za upozornění níže @DavidGrudl
       
Aura for PHP přípona -Interface přípona -Trait  
CakePHP přípona -Interface přípona -Trait  
CodeIgniter4 přípona (v testech bez přípony) přípona -Trait  
Laminas přípona -Interface přípona -Trait  
Laravel přípona -Interface i bez ní přípona -Interface i bez ní díky za upozornění níže @DavidGrudl
PHPixie žádná předpona a přípona nemá  
Slim přípona -Interface nemá  
Spiral přípona -Interface přípona -Trait  
Synfony přípona -Interface přípona -Trait  
Yii2 přípona -Interface nebo -able přípona -Trait namespace s malými písmeny na začátku „složky“
       
Doctrine přípona -Interface, mnohdy žádná přípona -Trait, mnohdy bez přípony  

Editoval ppar (15. 2. 2021 0:36)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
+6
-

Někdo musí být leader, aby ostatní měli co následovat.

Milo
Nette Core | 1283
+
0
-

@ppar Však to ten zbytek časem dožene.

David Grudl
Nette Core | 8111
+
+2
-

Samozřejmě mi lichotí, že Nette je v něčem před úplně všemi ostatními, ale bohužel spíš rešerše není tak dobrá, námátkou class Mailer implements Mailer, MailQueue, use Macroable.

Petr Parolek
Člen | 455
+
0
-

jaj, Laravel je guláš, míchanice viz https://laravel.com/…erfaces.html a https://laravel.com/…/traits.html

Editoval ppar (14. 2. 2021 18:43)

David Grudl
Nette Core | 8111
+
0
-

Tak v tom případě by bylo fér zapsat Nette taky do kolonky že rozhraní a traity značkuje.

Petr Parolek
Člen | 455
+
0
-

A joo, tys vlastně někde zachoval prefixy I, opravím

Editoval ppar (15. 2. 2021 0:10)

Petr Parolek
Člen | 455
+
0
-

UPDATE: Prošel jsem zdrojové kody a aktulizovat tabulku výše, závěry jsou zajímavé

Eda
Backer | 220
+
+6
-

Nebudu narušovat diskusi a fight silných názorů. Já jsem silný názor na tohle neměl a asi ani teď nemám. Když budu pracovat na projektu někoho jiného, klidně se v tomto jakkoli přizpůsobím.

Jen bych chtěl napsat, že jsem to zkusil reálně teďka nějakou dobu používat bez přípon a předpon a líbí se mi to čím dál víc. Tak nějak intuitivně cítím, že takto je to správně a užívám si to. Najednou zkrátka odpadlo informační smetí, které tam dřív zavazelo.

Tak to třeba taky reálně zkuste. Třeba změníte názor… :-)

David Grudl
Nette Core | 8111
+
+4
-

Tento článek jsem psal rok a půl 🤦🏼‍♂️ konečně hotovo! https://blog.nette.org/…rani-nepatri