Join dvakrát té samé tabulky s aliasem
- tkn
- Člen | 12
Ahoj,
potřeboval bych poradit. Mám tabulku Lead, ve ktéré jsou sloupce id_user_create a id_user_update a v gridu se ji snažím napojit na tabulku users abych viděl jméno uživatele který záznam vytvořil i toho kdo záznam upravil.
$leads = $this->database->table('lead')
->select('lead.*, (uc.first_name || \' \' || uc.last_name) AS userCreate, (uu.first_name || \' \' || uu.last_name) AS userUpdate')
->alias('user', 'uc')
->joinWhere('uc', ['lead.id_user_create = uc.id'])
->alias('user', 'uu')
->joinWhere('uu', ['lead.id_user_update = uu.id']);
což mi generuje SQL
SELECT "lead".*, ("uc"."first_name" || ' ' || "uc"."last_name") AS "userCreate", ("uu"."first_name"
|| ' ' || "uu"."last_name") AS "userUpdate"
FROM "lead"
LEFT JOIN "public"."user" "uc" ON "lead"."id_user_create" = "uc"."id" AND ("lead"."id_user_create" =
"uc"."id")
LEFT JOIN "public"."user" "uu" ON "lead"."id_user_create" = "uu"."id" AND ("lead"."id_user_update" =
"uu"."id")
ORDER BY "id"
LIMIT 20
kde je problém s tou dvojitou podmínkou ON. Může mi někdo prosím vysvětlit, co dělám špatně?
DB je Postgre, Nette 2.4
- tkn
- Člen | 12
Když odeberu ->joinWhere
tak tam zbyde kod
->select('lead.*, (uc.first_name || \' \' || uc.last_name) AS userCreate, (uu.first_name || \' \' || uu.last_name) AS userUpdate')
->alias('user', 'uc')
->alias('user', 'uu');
což generuje SQL
SELECT "lead".*, ("uc"."first_name" || ' ' || "uc"."last_name") AS "userCreate", ("uu"."first_name"
FROM "lead"
LEFT JOIN "public"."user" "uc" ON "lead"."id_user_create" = "uc"."id"
LEFT JOIN "public"."user" "uu" ON "lead"."id_user_create" = "uu"."id"
ORDER BY "id"
LIMIT 20
a to taky není to co potřebuju. To SQL v mém první příspěvku by bylo ok, kdyby tam zbyla jen ta podmínka ON, která je v závorce.
- CZechBoY
- Člen | 3608
jo už to chápu – ty chceš join pomocí id_user_create a ještě k tomu
další join pomocí id_user_update
Nejde do závorky označit přes jakej sloupec se má joinovat? Něco jako
->alias('user(id_user_create)', 'uc')
->alias('user(id_user_update)', 'uu');
?
- tkn
- Člen | 12
To mi udělá dotaz, kde je zase to ON špatně:
FROM "lead"
LEFT JOIN "public"."user" "uc" ON "lead"."id_user_create" = "uc"."id"
ORDER BY "id"
LIMIT 20
Ale celé se to chová nějak divně, protože i když tam nechám jen tohle:
->select('lead.*, (uu.first_name || \' \' || uu.last_name) AS userUpdate')
->alias('user(id_user_update)', 'uu');
tak mi to generuje tohle SQL a popravdě vůbec nechápu, proč to tam furt cpe id_user_create, když ho nikde nepoužívám
SELECT "lead".*, ("uu"."first_name" || ' ' || "uu"."last_name") AS "userUpdate"
FROM "lead"
ORDER BY "id"
LIMIT 20
- tkn
- Člen | 12
Tak solved, nakonec jsem to udělal jinak bez těch aliasů, ale stejně moc nevím, proč to předtím nefungovalo :(
->select('lead.*,(id_user_create.first_name || \' \' || id_user_create.last_name) AS cusername, (id_user_update.first_name || \' \' || id_user_update.last_name) AS uusername');
- norbe
- Backer | 405
Je to jednoduché, nette hledá cizí klíče dle názvu, který zadáš a vezme první který najde (tabulku, na kterou se to má najoinovat si to vezme z definice toho cizího klíče). Ty jsi předtím zadával user. To najde jak id_user_create, tak id_user_update…
Tzn. fungovalo by ti
->alias('id_user_create', 'uc')
->alias('id_user_update', 'uu');