Vlastní makro – přístup k presenteru?
- Klobás
- Člen | 113
Ahoj,
mám na procvičení jednoduché makro:
- a moje otázka je vlastně v komentáři, k presenteru ve Writteru se dostanu přes $_presenter (a získam například nějakou nadefinovanou metodu či proměnnou – to je OK), ale kdybych si chtěl udělat nějakou logiku mimo Writter a pak tam už jen poslat proměnnou – viz komentář.
- Jak se prosím dostanu k proměnné z Latte (at už vytvořené Latte nebo přes $this->template->var) = ‚foo‘)
- Upřímně psát to v tom Writteru když je složitejší kód, tak to vypadá strašně nepřehledně, jako kdybych to psal do Eval fce. Kdyby to byl delší kód, nedá se to napsat nějak lépe a jinam?
<?php
public function time(Latte\MacroNode $node, Latte\PhpWriter $write)
{
$param = $node->args;
//$presenter = $this->global->uiPresenter; NEFUNGUJE ?
/*
Jak se tady dostanu k presenteru abych mohl napsat neco jako
$aaa = $presenter->getTime() a pote ve Writeru pouzit uz jen \$aaa
*/
return $write->write("echo \$_presenter->getTime();");
}
?>
Čerpal jsem z http://css.chobits.ch/latte-makra/
Editoval Klobás (7. 3. 2018 17:09)
- David Matějka
- Moderator | 6445
- to je spatny postup. v makru se nesnaz dostavat k runtime vecem. makro se
vola pouze jednou a vygeneruje php kod. mas tedy vratit php kod, ktery pak
zavola
$this->global->uiPresenter->getTime()
- vsechny latte promenne jsou dostupne ve vyslednem kodu jako lokalni promenne
- ano, je to neprehledne. vzdycky si ale muzes udelat treba nejakou statickou funkci, kterou bude ten vygenerovany kod volat
- Klobás
- Člen | 113
David Matějka napsal(a):
- to je spatny postup. v makru se nesnaz dostavat k runtime vecem. makro se vola pouze jednou a vygeneruje php kod. mas tedy vratit php kod, ktery pak zavola
- vsechny latte promenne jsou dostupne ve vyslednem kodu jako lokalni promenne
- ano, je to neprehledne. vzdycky si ale muzes udelat treba nejakou statickou funkci, kterou bude ten vygenerovany kod volat
- Děkuji za vysvětlení, jak to tedy vypadá, protože mi Nette prostě
řve, že
prostě nezná, nebo to rvu někam blbě. Můžu požádat o názornou ukázku jak je to správně? - Ano, už jsem na to taky přišel
- Opět, nějaká jednoduchá ukázka by nebyla?
- David Matějka
- Moderator | 6445
- a opravdu vracis php kod a nesnazis se to vykonat uvnitr makra? tedy vracis
retezec s timhle obsahem a s escapovanym
$
? - proste vratis treba
return $writer->write('echo LatteRuntime::returnSomethingFromPresenter($this->global->uiPresenter);'
)
- Klobás
- Člen | 113
David Matějka napsal(a):
- a opravdu vracis php kod a nesnazis se to vykonat uvnitr makra? tedy vracis retezec s timhle obsahem a s escapovanym
$
?- proste vratis treba
return $writer->write('echo LatteRuntime::returnSomethingFromPresenter($this->global->uiPresenter);'
)
- return
$write->write("echo \$_presenter->getTime(); echo \$time; echo \$this->global->uiPresenter->getTime();");
první echo funguje, druhé taky, třetí ne, $this nezná, nebo zcela ještě nechápu jak s tím naložit.
- uff, to je zas na prozkoumání všech těhle tříd a i co je vlastně $this->global->uiPresenter, je to magické a není to popsané a já nejsem matfyzák :[
- Klobás
- Člen | 113
Ale asi pro moje potřeby stačí, že si umím sáhnout na presenter přes
$presenter nebo $_presenter.
Tak se zeptám na praktické makro, jestli to tak půjde.
Chci vytvořit třeba detekci Desktopu a Telefonu (to je fuk proč na serverové
straně).
Postup
- Udělám si model Detection, s metodou isMobile(), isDesktop()
- Injectnu do presenteru
- do nějakých protected proměnných $isMobile, $isDesktop nebo do latte proměnných $isMobile, $isDesktop si uložím volání zmíněných metod
- a pak už si vytvořím 2 jednoduchá makra, která budou na pricipu makra %if (s tím rozdílem, že místo node.args tam nasypu tyto 2 proměnné nebo tak nějak +/-).
Je to ok?
- David Matějka
- Moderator | 6445
na ten presenter se ve starsi verzi dostanes pres $_presenter
. a
u 3 ti neni jasny co? proste vratis kod, ktery zavola (statickou) funkci
- Klobás
- Člen | 113
David Matějka napsal(a):
na ten presenter se ve starsi verzi dostanes pres
$_presenter
. a u 3 ti neni jasny co? proste vratis kod, ktery zavola (statickou) funkci
- jasně, to jsem potřeboval tedy vědět.
A k té 3ce:
mohlo by to být tedy takto třeba?
<?php
public function time2(Latte\MacroNode $node, Latte\PhpWriter $write)
{
return $write->write("echo \Nette\Latte\Macros\MacroPokus::renderTime(\$_presenter)");
}
public static function renderTime($presenter)
{
return $presenter->getTime() . 'volano ze staticke metody a je to trosku cistci ...';
}
?>
A tím, že si tam prorvu presenter, tak se v presenteru dostanu na jakoukoliv metodu (která může v sobě volat volání metody z modelu a tam si můžu všechnu složitější logiku připravit), je to tedy OK?
Jestli je tohle správně a tys psal, at to řeším runtime, tak by mě zajímal ještě pohled na LOGIKA vs ZÁTĚŽ.
Kdybych chtěl mít třeba 2 makra na základě hodnoty třeba z pole $_SERVER a nějakého REGEXPU. (To je jedno, slouží pro ukázku).
- Mohl bysi udělat makro, které by v sobě ten regexp mělo a pokud bych pak v latté šabloně volal třeba 5× makro {checkWithRegexp}{/checkWithRegexp} tak se zbytečně bude 5 ověřovat něco co už bych teoreticky znal po 1× zavolání.
(V surovém php bych si udělal něco jako $checkWithRegexp = someMethodWithRegexp(); a poté už jen 5× v šabloně (if $checkWithRegexp)…
- Navazuji na konec jedničky, smysluplnější by tedy bylo, udělat si v basepresenteru $this->checkWithRegexp = someMethodWithRegexp() a pak mít makro které jen kontroluje tuto proměnnou.
Co je tedy lepší? Správnější je jednička (z logiky věci), ale díky snaze ušetřit zátěž je lepší 2ka.
Názor? A tím bysme to mohli uzavřít a moc děkuji :-)
- David Matějka
- Moderator | 6445
Jestli je tohle správně a tys psal, at to řeším runtime
musis to resit v runtime, jelikoz ty data (treba v _SERVER) se meni. kdybys uz v compile time zavolal treba to getTime(), tak tam budes mit ten cas v dobe kompilace nafurt :))
a neprehanej do s tema makrama. pokud to muzes vyhodnotit v presenteru, tak
jen posli do sablony $checkWIthRegexp
a pak to dej do
{if}
. Makra zacni psat az ve chvili, kdy v sablone budes mit
hnusny kod nebo neco nepujde udelat lepe (tedy treba poslanim promenne
z presenteru)
- Klobás
- Člen | 113
:-)
A čemu přesně říkáme runtime a kompilace? (Ukaž mi to někde v tom
mém kódu). Protože ted si to zkouším a ukazuje mi to pořád nový a nový
čas.
Jak bys zhodnotil můj dotaz 1 nebo 2? Nechci být jak kolovrátek, jen to chci
pochopit do morku kostí.
S makrama to přehánět rozhodně nebudu, přijdou mi relativně složité a zatím sem se bez nich obešel.
Editoval Klobás (8. 3. 2018 16:13)
- David Matějka
- Moderator | 6445
kompilace – zavolani makra, ktere vygeneruje php kod. pote je zkompilovana
sablona
runtime – provedeni toho kodu v sablone
Jak bys zhodnotil můj dotaz 1 nebo 2?
jestli myslis ty dve moznosti checkWithRegexp, tak v tomhle pripade je oboji zbytecne. ale jak to rikas, spravnejsi je asi to prvni.