Nový Quick Start

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Ola
Člen | 385
+
0
-

Chtěl bych se nejprve zeptat, jak to vypadá s novou dokumentací? Pokusil bych se napsat nový quick start (mám spoustu času, zatím). Mám ale 3 otázky:

Nejprve, jak Quick Start strukturovat?

  1. je lepší ho psát stejně jako byl ten původní, tedy nejprve se napíše aplikace „tak aby fungovala“, a pak se postupně refaktoruje
  2. je lepší ty části psát rovnou ve „finální podobě“, tedy bez větších změn (ale třeba se v dalším díle přidá AJAX)

Dále, psát aplikaci, nebo komponentu, a jakou konkrétně?
Napadá mě třeba tolikrát zmiňovaný „Twitter“ jakožto aplikace, příp. jednoduchý blog

A nakonec, má to cenu?

Editoval Ola (20. 11. 2009 10:36)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Myslím, že cenu to určitě mít bude, páč i já začínal na quickstartu a hodně věcí jsem si ujasnil. Ovšem měl jsem problém spracovat ze začátku datagrid a paginator. Takže to bych tam nedával, spíš nějakej formulář (vykreslení přes widgety, atd..) možná téma komentáře nebo diskuze, ale mělo by se jednat o aplikaci, protože asi nepůjde někdo dělat podle quickstartu komponentu, když ještě neví jak nette pracuje. Co se týče toho postupu (a,b) tak nechám k dizkuzi někoho jiného :)

Ola
Člen | 385
+
0
-

Tím, zda psát aplikaci/komponentu jsem myslel „konečný produkt“ – co vznikne po posledním díle Quick Startu – např. v komentářích ti v podstatě na konci vznikne komponenta, kdežto u diskuze celá aplikace s komponentou (ami)

Editoval Ola (19. 11. 2009 20:15)

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Přesně s datagridem a paginatorem jsem měl taky dost problém…

Jinak k těm metodám (a i b má svoje výhody)

  1. Člověk vidí čeho se má vyvarovat + kolik mu Nette ušetší času. (U LatteFilteru to bylo třeba moc fajn…)
  2. Bude to přehlednější, přímočařejší a více podobné blogu za 15 min :)

Editoval honzakuchar (19. 11. 2009 22:39)

garf
Člen | 2
+
0
-

Ahoj, přihodím vám názor jednoho věčného nette-začátečníka.

  1. lepší je asi postup současného quick-startu, tedy udělat jednoduchou aplikaci a tu postupně rozšiřovat/refaktorovat – líp se tím chytí samotný princip práce s nette
  2. osobně bych uvítal jako příklad „klasické“ stránky s nějakou menší další funkčností – bylo by super ukázat best practice třeba pro použití nové struktury, vykreslení menu, přepínání jazyka, vytvoření továrničky na formulář, správné použití šablon..

Chápu, že to jsou asi jasné a samozřejmé věci, ale ne pro někoho, kdo má nette jako koníček po volných večerech a marně se snaží naučit dělat stránky pořádně místo klasického bastlení; to v žádné knížce prostě není. Navíc nedávné změny v Nette týkající se šablon, struktury a dalších to studium nette vůbec neulehčují.

Samozřejmě dál pak pokračování týkající se řazení, použití ajaxu, vytvoření nějaké komponenty apod. bude moc fajn, osobně ale nejdříve potřebuju pochytit kompletně ty základy..

Každopádně díky moc vám všem, kdo se nějak podílíte na vývoji Nette, webu a radíte tady na fóru!

KONY
Člen | 16
+
0
-

Souhlasím s Garfem, hlavně s bodem 2. PHP mě neživí, ale už to nechci bastlit jako doteď. Díky moc.

iguana007
Člen | 970
+
0
-

Taky souhlas s Garfem …

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Ještě jednu věc, začal bych ten quick strat opravdu od základů. Tzn. zkusit udělat nějakou úplnou primitivnost bez MVP.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Já bych spíš na tom MVC začal. Dle fóra odhaduji, že začátečníci, co MVC nepoužívají, to dělají jenom proto, že nemají jednoduchý návod, jak do toho proniknout. Nebylo by rozumným kompromisem, že by se v prvním díle začal používat skeleton? Bez hlubšího vysvětlení, jen: tohle stáhněte, zkopírujte, otevřete HomepagePresenter a sem pište to, co byste normálně psali jinde? Dají se tak představit formuláře, Laděnka,… až později se může vysvětlit MVC a přidat další presentery, udělat refactoring…

Ola
Člen | 385
+
0
-

Vidím to stejně jako _Martin_, podle mě je lepší udělat první díl jako návod jak Nette stáhnout a připravit podklady, v dalším díle popsat MVC a doporučenou adresářovou strukturu.

Také jsem se zamyslel nad tím, co v Quick Startu vytvořit – a dospěl jsem k tomu, že Twitter by byl zbytečně náročný (na Quick Start), myslím, že lepší bude přehled článků a komentářů k nim, tak jak psal redhead.

Editoval Ola (21. 11. 2009 12:41)

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Ono jsem se asi nevyjádřil úplně nejlépe. O co mi tedy šlo: chtěl jsem se vyhnout větám typu „a nyní zapomeňte půlku toho, co jste udělali, a pojďte to udělat tou správnou Nette way“. Tohle si mohl dovolit seriál na zdrojáků, kde byl WOW efekt žádoucí (udělali jsme šablony a vidíte, jak nudné bylo vypsat všude to htmlspecialchars, že? A těch podmínek a cyklů! Tak to teď vše smažte/nahraďte za…).

Quick start (téže zvaný Rychlý začátek) by se měl podobných skoků jinam vyvarovati, co to jen jde.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Já taky naprosto souhlasim. Taky bych quick start začínal skeletonem a co nejdřív bych vysvětlil MVC/P.

Ola
Člen | 385
+
0
-

Mimochodem, Quick Start Zend Frameworku začíná také povídáním o MVC, viz http://framework.zend.com/docs/quickstart

HonzaMac
Člen | 40
+
0
-

Malý názor začátečníka:
První by se měla udělat jednoduchá aplikace. Tedy vytvořit layout, presenter, model … a vysvětlit co to jednotlivé části znamenají.
Hlavně ho nekomplikovat nějakým MVC … já osobně jsem ho pochopil až když jsem měl aplikaci napsanou a viděl souvislosti.
Teorie → praxe … lepší je trochu teorie->praxe→ zbytek teorie.

Spolu s tím vysvětlit strukturu adresářů a proč je dobré ji zachovat.

V jednotlivých krocích by, pokud je to možno, aplikace měla být funkční.

Já mám radši, když něco udělám, jak se to má dělat … a pak teprve zkoumám, proč to tak tam má být, když mě to zajímá.

Cifro
Člen | 245
+
0
-

Aj ja som za MVP a skeleton a prvá app.

Lebo aj keď tu niekto požiada o radu a píše tam, že nevyužíva celé Nette a MVP, tak hneď mu niekto poradí, že nech skúsi MVP lebo má to len samé výhody.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Mají se tam také používat modely? Já jen, že spousta z vás tady má zažito, že model = třída, jejíž metoda vrátí DibiRecord nebo pole DibiRecordů… Což tak není. Taky mi přijde zbytečné někoho učit dibi či jakýkoliv jiný DB layer či ORM. Možná by bylo dobré ty modely dělat úplně bez DB. Jen několik tříd, které vrací data přímo z polí v těch třídách.

HonzaMac napsal(a):

Tedy vytvořit layout, presenter, model … a vysvětlit co to jednotlivé části znamenají.
Hlavně ho nekomplikovat nějakým MVC …

Ale to co jsi popsal je právě ono MVC (resp. MVP, asi bychom to už měli nějak sjednotit a nebo si na to poslední písmenko nehrát).

HonzaMac
Člen | 40
+
0
-

_Martin_ napsal(a):
Ale to co jsi popsal je právě ono MVC (resp. MVP, asi bychom to už měli nějak sjednotit a nebo si na to poslední písmenko nehrát).

Ano, to já vím :-) Ale označovat to jako MVC(i s odkazem, kde se zasekne na další den, protože nezná návrhové vzory) je komplikace navíc. Ze začátku ano.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

HonzaMac napsal(a):

Ano, to já vím :-) Ale označovat to jako MVC(i s odkazem, kde se zasekne na další den, protože nezná návrhové vzory) je komplikace navíc. Ze začátku ano.

Jo takhle, aby z toho nebyl takový „Jak se připravit na Quick start během 24 hodin“. To pak jasný, souhlas. Stačí zmínit vždy to podstatné, to ostatní (teorie, proč to tak je, proč to je lepší,…) stačí pro zvídavé čtenáře odkázat na konci textu.

Ola
Člen | 385
+
0
-

Bez toho dibi by se těžko vkládal nový příspěvek (leda nějak znásilnit FileStorage nebo něco podobného, o to jsem se ale ještě nepokoušel).

Jinak koukám, právě jsem napsal krásně kulatý 28 příspěvek :-)

Editoval Ola (22. 11. 2009 7:55)

Ivorius
Nette Blogger | 119
+
0
-

Hlavně se už do něčeho poustit – protože spoustu lidí má zájem se Nette naučit, ale bohužel stále není pořádný návod či kniha o nette. A popravdě vysolit za školení od Davida 10k aniž bych věděl, že na školení tomu budu dobře rozumět se mi nechce.

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Pche zrovna se mi to smazalo po přepnutí jazyka spellcheckeru v textareje :!@
Tak znova…

Myslím si že dobrá inspirace by mohla být dokumentace Symfony

Jedna z „nejdůležitějších“ věcí je hlavní stránka dokumentace.
Dokumentace musí být roztříděna podle verzí.

0.x – 0.8

  • současná dokumentace je v podstatě asi někde na pomezí 0.x – 0.8 + něco z 0.9
  • normálně bych to zakonzervoval – verze je označena jeko deprecated (not supported)

0.9.x

Verze 0.9.x by jistě stála za vlastní dokumentaci – s většími či menšími úpravami by také šla požít ta stávající. Ostatně je to aktuální stabilní verze jestli mě mozek neklame.


1.0

– Dokumentaci novou bych koncipoval od znovu a předem počítal se změnami, které přindou s verzí 1.0.
Prozatím development verze…

Ve zkratce:

1. Quick start

  • Celkem jasný, jenom je potřeba revize.

2. Advanced Nette Programming

  • Klíčová nová kapitola. Kdo nezná doporučuji ke shlédnutí Jobeet Tutorial právě zmíněného Symfony. Jedná se o dlouhý tutoriál, který zkušenému webovému vývojáři neznalého Symfony zabere 5 – 25 dní (dle rychlosti čtení :)
  • V této kapitole jsou postupně velmi podrobně probírána jednotlivá témata (forma zmíněných mini-tipů u každého tématu atd.)
  • Chtělo by to vymyslet téma tohoto tutoriálu. „Blog za 30 dní“ je poněkud mimo ;)

3. API Reference

  • Celkem jasný.

4. Tutorials

  • sem bych vrazil příklady z distribuce
  • dále by se zde snad dali publikovat seriály, které o nette vyšli
  • další tutoriály jistě časem vzniknou…

5. Plugins

  • Dokumentační stránky jednotlivých projektů – v soušasnosti nette externals či co

K zahození nebude ani nabídka PDF u všech typů dokumentace.

Jo a ještě jsem chtěl říct že to hlavně musí být přehledné.
Následující větu berte s rezervou: Marketingové píčovinky tohohle typu
nemají v dokumentaci co dělat a drobí ji na nepřehledný balast.

HOWGH

Editoval pekelnik (6. 1. 2010 13:13)

LuKo
Člen | 116
+
0
-

Ivorius napsal(a):

A popravdě vysolit za školení od Davida 10k aniž bych věděl, že na školení tomu budu dobře rozumět se mi nechce.

Záleží, co od školení očekáváš. O základních věcech v Nette se dozvíš v záznamech z Davidovo přednášek. Někde tu byly odkazy. Pokud na školení chytneš ve skupině lidi, kteří o Nette absolutně nic neví, zatímco ty máš alespoň základní přehled a už jsi něco zkoušel vytvořit, nejsou to zrovna dobře investované peníze :'-|

pekelnik napsal(a):
Myslím si že dobrá inspirace by mohla být dokumentace Symfony

Z mého pohledu je dokumentace Symfony zcela bezkonkurenční. Perfektně zpracované, výborně se mi z toho učilo. Co se tím prostě trochu víc inspirovat a přepracovat to do podoby, jak se probírané věci řeší v Nette? Dokumentace Nette se stále motá v kolečku – spousta začátečníků, kteří ji však tvořit nemohou, nemají na to vědomosti. Několik profíků, kterým na to už kvůli návalu zakázek zase nezbývá čas. Pro Davida je daleko výhodnější odškolit 2 dny v měsíci + firemní školení, než trávit desítky hodin nad dokumentací. Kéž bych mohl přispět něčím jiným, než steskem nad stále chybějící dokumentací, která by se mi dost hodila.

Cifro
Člen | 245
+
0
-

pekelnik napsal(a):

  • sem bych vrazil příklady z distribuce

K tomu by bol vhodný aj nejaký pokec, napr. že prečo tam je ten $backlink = '', a prečo je nad ním @persistent a na čo to je dobré… a tak :)

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Pokud jde o zpracování různých tutoriálů (kam by se snad dal Quick Start zařadit), líbí se mi styl tutoriálů, které mají VisualWorks. Náhodou jsem je včera objevil při tvorbě seminární práce a shledal jsem je více než užitečnými=)