Nevýhody použití Nette Database

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
curl6
Člen | 29
+
0
-

Zdravím,

rád bych ve svém projektu použil Nette Database (protože mi nic jiného asi nezbývá), ale předem bych se zeptal zkušenějších, jaká všechna omezení se zde vyskytují a kde bych mohl narazit na problém?

Samozřejmě bych nejraději použil Doctrine, ale na to ještě dost pravděpodobně nemám potřebné znalosti.

Děkuji za odpověď.

Jan Mikeš
Člen | 771
+
0
-

Nette database tě s nejvyšší pravděpodobností omezovat v ničem nebude, ani ti nebude házet klacky pod nohy. Je to prakticky pouze obálka nad PDO a ne ORM jako doctrime, takže žádné mapování na entity apod., nedočkáš se tedy abstrakce ale to co dostaneš je práce přímo s databázi (za mě s poměrně příjemným API).

Editoval Jan Mikeš (8. 11. 2016 12:07)

CZechBoY
Člen | 3608
+
+1
-

Tak klacky pod nohy ti může házet třeba pokud nepoužíváš ani cizí klíče ani nějaký normální navrhování struktury databáze (nekonzistence popisků, primární klíč přes více sloupců atd.).

curl6
Člen | 29
+
0
-

CZechBoY napsal(a):

Tak klacky pod nohy ti může házet třeba pokud nepoužíváš ani cizí klíče ani nějaký normální navrhování struktury databáze (nekonzistence popisků, primární klíč přes více sloupců atd.).

S tím si myslím, že problém nebude. Četl jsem ale o problémech s JOINy, to už teď neplatí?

CZechBoY
Člen | 3608
+
0
-

Záleží jak moc krásný joiny děláš… pokud ti stačí jednoduchý equijoin+custom left join tak asi v pohodě.

Svaťa Šimara
Člen | 98
+
+4
-

Záleží, co od této vrstvy očekáváš.

Pokud si model mapuješ sám a chceš psát SQLka, pak je Nette/Database ok.

Pokud je pro Tebe model = databáze, pak je Nette/Database/Table ok.

Pokud chceš model nezávislý na frameworku a nechceš si psát mapování sám, pak je jasnou volbou Doctrine.