Továřnička s parametrem z actiony
- ondrej256
- Člen | 187
Zdravím,
v poslední době jsem často narážel na situaci, kdy do actiony předáván IDčko, které potřebuju dostat do továrničky. První řešení je:
private $id;
public function actionEdit($id) {
$item = $this->repository->get($id);
if (!$item) throw new BadRequestException();
$this->id = $id;
}
public function createComponentMyComponent() {
return new MyComponent($this->id);
}
Toto řešení se mně však moc nelíbí, protože v továrničce spoléhám na to, že je proměnná $id nastavená. Navíc pokud se presenter rozroste až příliš a přistupuju přes $this->id z 10 různých akcí, renderů a jiných metod tak vlastně vůbec není na první pohled patrné kdo tuto proměnou nastavil.
Jde to vylepšit druhým způsobem, přes setter
$this['myComponent']->setId($id);
}
public function createComponentMyComponent() {
return new MyComponent();
}
Jenže u komponenty nedává smysl, aby se vůbec vytvářela, pokud jí nepředám IDčko, tím pádem je ID povinné a mělo by být v konstruktoru. Sice se mně tento způsob líbí nejvíc, ale pořád to není ono.
To mně dovedlo k tomu používat třetí způsob:
$this->addComponent(new MyComponent($id), 'myComponent');
}
Jenže když chci používat komponentu i v jiných akcích, tak ji musím do všech akcí zase přidávat a pokud tam nastavuju vždycky nějaké hodnoty přes settery, tak bych musel vždy zapisovat settery na komponentu ve všech akcích kde bych komponentu přidával. Což je taky naprd.
A tak jsem uvažoval, že nejlepší by bylo předávat si parametr z latte do továrničky. Vzpomněl jsem si však, že když jsem s nette začínal tak jsem někde na fóru četl, že se tomu mám vyhýbat pokud to jde.
čtvrtý způsob
$this->template->id = $id;
}
public function createComponentMyComponent($id) {
return new MyComponent($id);
}
latte
{control myComponent-$id}
Ze všech uvedených příkladů mně tento připadá nejlepší. Je pravda, že je lepší se tomu způsobu vyhýbat? Z jakého důvodu? A který způsob používate vy?
Dík za odpovědi
Editoval ondrej256 (4. 10. 2016 19:11)
- CZechBoY
- Člen | 3608
Ten poslední způsob funguje jen přes Multiplier, ne?
Co se děje v konstruktoru tý komponenty (není to továrnička nejspíš,
protože děláš novou instanci ručně)?
Můžeš použít metodu startup
a vzít si parametr ručně z
$this->getParameter('id');
, potom v action ten parametr ještě
zvaliduješ.
Já obecně používám 1–2 action metody na 1 presenter, takže to ID vlastně beru jakoby bylo v konstruktoru (potom asi něco jako tvoje komponenta) a jedná se o jednu jedinou akci, maximálně s dotažením např. grafu přes ajax.
- Eda
- Backer | 220
Nejvhodnější a nejčistší je z mého pohledu způsob jedna. Je ale nutné mít „malé“ presentery, aby v tom právě nebyl chaos. Ideální je mít presentery jen o jedné akci. Pak je všechno přehledné a čisté.
K druhému způsobu: tady mi trochu překáží přístup ke komponentě pomocí array accessu a stringového identifikátoru. Když se tomu dá vyhnout, tak to radši nepoužívám. Protože pak je název komponenty vlastně už na třech místech – v názvu tovární metody, v latte a nově i ve stringu.
Třetí způsob se mi nezdá vhodný právě z toho důvodu, že tam chybí ta tovární metoda. Když tam je, a vidím pak někdy v latte {control xy}, tak stačí pak jen vyhledat v PHP strormu pomocí jednoduché zkratky příslušnou metodu a okamžitě jsem na místě, kde se control vytváří. Navíc tam pak pomocí Kdyby/Autowire můžu injectnout továrnu na samotný form a nezanesu si další členskou proměnnou samotný presenter.
Ad čtvrtý způsob: tady koukám mícháš dvě věci – a) předání parametru render metodě komponenty ({control myControl $param}) a b) vytvoření komponenty pomocí multiplieru ({control myControl-$param}).
- použití multiplieru je ok, ale sem vhodné není.
- předávání parametru render metodě bych se rozhodně vyhl. Už několikrát se nám vymstilo ve firmě předávat cokoliv do render metody komponent přes šablonu. Protože když pak rozšiřuješ komponentu o další parametry/funkčnost, tak se to nedá pohodlně refaktorovat a vzniká chaos v tom, co se předává do komponenty přes konstruktor a co přes render metodu.